sr.wikipedia.org/Geologicharka
Đavolja varošnalazi se na Radan planini, u blizini Kuršumlije

Srbija je zemlja po kvadraturi mala, ali po broju destinacija za koje se mogu vezati različite misteriozne pojave velika. Jedna od najvećih enigmi za koju su svi čuli 2016. godine je planina Rtanj koja se pominjala kao jedno od retkih skrovišta na planeti Zemlji u slučaju smaka sveta. Cene smeštaja su vrtoglave rasle, a kapaciteti popunjeni nedeljama ranije.

Sve ovo je možda zbog legende o vanzemaljcima i priča o strukturi ove planine u istočnoj Srbiji. Ona je specifična po svom obliku trostrane piramide jer postoje samo tri takve na svetu od kojih je jedna nestala. Mitovi kažu da su stanovnici ovde imali priliku da vide užarene kugle, ali i vanzemaljce. Verovanje je i da ispod planine postoji helidrom za leteće tanjire.

Za Rtanj su se zainteresovala NLO udruženja i agencije iz celog sveta koje su želele da postave istraživačke centre na ovoj planini, ali država Srbija to nije dozvoljavala. Autor “Odiseja u svemiru 2010” Artur Klark napisao je da Rtanj nije planina, već da se ispod krije piramida, najstarija tvorevina najverovatnije vanzemaljske civilizacije. Mnogi pominju da su Nemci za vreme Drugog svetskog rata upravo tamo pronašli jednog Grka, koji nije znao kako je tamo dospeo, pošto je poslednje čega se sećao bilo da je čuvao ovce na pašnjaku u svojoj zemlji. Lokalno stanovništvo je pak sasvim ubeđeno da se u pećinama u unutrašnjosti planine nalazi blago. Jedna od legendi kaže da je na vrhu planine živeo čarobnjak koji je čuvao ogromno bogatstvo i delio narodu – po zaslugama. Pored predanja da krije dvorac pun zlata i dijamanata, zanimljiva je i legenda da se iznad Rtnja pojavljuju vatrene kugle jer su vanzemaljci napravili podzemni helidrom. Njegova tajna vrata se otvaraju samo kada je kiša i kada je vrh Rtnja duboko u oblacima.

Đavolja varoš je bila u izboru za novih sedam svetskih čuda prirode. Nalazi se na jugu Srbije, 27 km jugoistočno od Kuršumlije. Čine je dva retka fenomena – zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Atraktivnost dva neviđena čuda prirode dopunjuju okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama.

Đavolja varoš je stavljena pod zaštitu države još 1959, a 1995. je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite. Zemljane figure ili kako ih lokalno stanovništvo naziva “kule” su smeštene u dve jaruge. Ukupno imaju 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od dva do 15 m, širine od 0,5 do 3 m, sa kamenim kapama na vrhu. One nastaju kao rezultat specifičnog erozivnog procesa koji traje vekovima. Figure se obrazuju, rastu, menjaju, skraćuju, postepeno (vrlo sporo) nestaju i ponovo stvaraju. Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u našoj zemlji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima. U Americi je poznata Bašta bogova. Međutim, u Đavoljoj varoši su kule brojnije, većih dimenzija i znatno postojanije.

Okamenjeni svatovi

Legenda koja se vezuje za ovaj lokalitet kaže da su tu živeli skromni ljudi privrženi veri. To je smetalo đavolu pa im je on spremio svoju “vodu” da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, omamljeni meštani reše da venčaju brata i sestru. Pakleni plan je pokušala da spreči vila, koja prema legendi i dan-danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Vila nije uspela da urazumi svatove i oni krenuše sa mladencima ka crkvi na venčanje. Ona se onda poče moliti Bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove sa mladencima….

Krugovi Device

Planina Devica i danas je nedovoljno istražena. Ona ima posebne ukrase, misteriozne kamene krugove koji do danas nisu do kraja objašnjeni. Veruje se da su tajanstveni krugovi služili našim precima za posmatranje Sunca i Meseca i pravljenje kalendara.

Ukoliko dođete do ovih krugova i stanite u centar nekog od njih nećete videti ništa osim oboda kruga i neba, a svaki od ovih bio je ograđen posebnim kamenim zidom što je bio poprilično zahtevan građevinski posao. Svaki od ovih krugova je besprekorno smešten u prostoru. Krugovi su još pod istraživanjem naših naučnika.

Sutra – Misterije Srbije (3): Lovci na duhove