R. Patković
Odlični uslovi za vežbanje: Proba članica prvog ansambla

Tradicionalna muzika i igra predstavljaju vernu sliku naroda, jer se kroz nju na najbolji način oslikavaju sve njegove kulturne osobine. Već punih 18 godina mladi u Kulturno-umetničkom društvu Srbija iz Dortmunda, pokazuju koliko vole i poštuju narodnu igru i pesmu. Pre izvesnog vremena u prostoriji društva ponovo su počele probe folklorne sekcije i od 18.00 se prvo čuje graja mlađeg uzrasta, a sat vremena kasnije ih smenjuju stariji drugari.

Danijela Lazarević, članica uprave Srbije, poziva sve zainteresovane da im se pridruže.

– Mi smo društvo koje ima dugu tradiciju, sa ponosom učimo mlade naraštaje da zavole i poštuju narodnu igru i pesmu kako bi očuvali našu vekovima dugu tradiciju. Iza nas je ostao veoma težak period, nadamo se da se neće ponoviti, a koroni smo definitivno zabranili pristup u naše prostorije. Sa velikom radošću očekujemo zemljake u što većem broju, a mi ćemo se potruditi da deca zavole tradiciju našeg roda i naroda kome pripadaju. Na repertoaru imamo 13 odlično uvežbanih koreografija. Svi zainteresovani mogu da nas kontaktiraju na broj telefona 0177 4699640, na imejl info@srbijado.de, ili dođu lično u naše prostorije svake srede i petka od 18 do 21 sat na adresi Harpener Hellweg 453, 44388 Dortmund – navodi Dragana.

Ona apeluje na sve koji žele da ih posete, da poštuju već svima dobro poznate mere, nose zaštitne maske i drže odstojanje.

Na probi smo zatekli i dve članice folklornog ansambla, Ninu Juliju Ninković i Ivanu Đurović koje su u Srbiju došle uz pomoć zajedničke drugarice Marte Momić.

– Moj otac je iz sredine u kojoj se mnogo neguju tradicionalne vrednosti. Tamo odakle potičemo, običaji imaju važnu ulogu u odrastanju svakog deteta. Spletom životnih okolnosti otac je otišao iz zavičaja, ali je sa sobom poneo svu ljubav prema rodnom kraju i onome što se tamo negovalo. Sastavni deo običaja svakako su i folklorne igre. Tata nikad nije igrao, s obzirom na to da je KUD prestao da radi u vreme njegove mladosti, ali je zato

odmalena meni govorio da bar pokušam da igram, ako vidim da to nije za mene u svakom trenutku mogu da odustanem – priča Nina Julija Ninković.

Folklor u srcu: Ivana Đurović

Godine 2017. bila je prelomna za nju.

– Odlučila sam da probam da se prijavim i da zaigram. Nazvala sam drugaricu Martu Momić, koja je skoro deceniju članica Srbije i zamolila je da me povede na probu. Marta mi je rekla da naša zajednička drugarica Ivana Đurović isto želi da se oproba u folklornim igrama. Tako sam zajedno sa Ivanom počela divnu avanturu.

Ivana Đurović potvrđuje Ninine reči.

– Pre četri godine prvi put sam bila na probi u Srbiji. Za to je “kriva” naša prijateljica Marta. Na početku sam bila pomalo zastrašena različitim igrama i koreografijama, mislila sam da nikad neću moći da igram kao drugi. Od probe do probe sam učila sve više, moje strast i ljubav prema folkloru su rasle, a i naravno prema celom ansamblu. Od prvog dana su me svi vrlo srdačno primili. Odmah sam se osećala kao deo tima. Mi smo jaka zajednica, šta god da se desi, uvek smo tu jedno za drugo. Svi volimo da igramo folklor celim srcem. Kad muzika krene i zaigramo, desi se nešto posebno, lep osećaj koji ispunjava svakog igrača, a ono sa strahom iz početka sada je već prošlost – priča za “Vesti” simpatična Ivana.

Ponosna u nošnji: Nina Julija Ninković

Opanci izvor radosti

– Kada bih rekla da na početku nije bilo stida, slagala bih, ali on je vremenom iščezao kada shvatiš da si takođe okružena sa ljudima koji takođe čine svoj prvi trokorak ili dvokorak. Neizmerna je i sreća kad vidiš da se oni koji imaju dug igrački staž svojski trude da svoje umeće prenesu i nama. Stariji igrači i roditelj su nam pružili podršku i bili najveći vetar u leđa. Danas ponos i zadovoljstvo koje osećam u toku igre ne bih menjala ni za šta na ovom svetu. Šarene nošnje, marame i opanci izvor su moje radosti svaki put kad ih obučem i obujem – Nina Julija Ninković.

Dogovor: Uprava ustupa prostorije seniorima

Poziv penzionerima

Na jednom od nedavnih sastanaka uprave ansambla KUD Srbija predložena je ideja o saradnji sa penzionerima koji su prethodnih godinama aktivno pomagali rad svojih folkloraša. Prostorije Srbije su velike, funkcionalne i lepo uređene. Uprava je zaključila da ih ustupi penzionerima za njihova okupljanja i ostale potrebe. Kako je sve zamišljeno prave informacije da se mogu dobiju na broj telefona:01774699640 (Dragan Ivašković).