Z. Vicelarević
Svi su pobednici: Zajednička slika

Prva Evropska smotra dečjeg folklora dijaspore održana je prošlog vikenda u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore, a domaćin je bio Savez srpskih udruženja Nemačke. Učestvovalo je 15 folklornih ansambala iz dijaspore u takmičarskom delu i 13 ansambala iz Srbije i regiona u revijalnom delu programa. Prema procenama okupilo se više od 1.200 mališana u srpskim narodnim nošnjama. Mladi su se takmičili u tri grupe. Stručni žiri u sastavu Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Ivan Terzić, etnolog i Igor Gudić koreograf je prvo mesto u grupi najstarijih mladih folkloraša i u najmlađoj grupi dodelio Srpskom kulturnom centru

“Stevan Mokranjac” iz Beča, dok je Srpski centar Štutgart pobednik u srednjoj mešovitoj grupi.

Prvo mesto: Stariji ansambl SKC “Stevan Mokranjac” Beč

Da postane tradicija

Smotru su otvorili Đorđe Miličević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a folkloraše i publiku su pozdravili Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja i Danilo Đokić, predsednik Asocijacije srpskog folklora dijaspore.

Saša Božinović

Opština Vrnjačka Banja je široko raširenih ruku dočekalo mlade folkloraše, a pre početka smotre priređen je prijem u restoranu Istra na kome su prisustvovali predstavnici folklornih ansambala, zvaničnici i predsednici saveza Austrije, Švajcarske, Rumunije. Jedino vremenski uslovi nisu bili idealni, pa je defile učesnika smotre bio otkazan.

Saša Ivanović, predsednik ŠUN ističe da su organizatori veoma zadovoljni prvom Evroskom smotrom folklora.

Razigrani mališani: KUD Jedinstvo Beč

– Sve je prošlo u najboljem redu, a videli smo i visok kvalitet folklornih ansambala iz dijaspore jer su došli najbolji. Svi ansambli su podigli kvalitet na još viši nivo. Zadovoljni smo prijemom u Vrnjačkoj Banji i iskreno se nadam da smo uspeli da matica vidi kako naša deca u dijaspori čuvaju srpsku tradiciju i kulturu. Tako treba i u buduće da radimo i da ova manifestacija preraste u tradiciju. Ovo je bila i neka vrsta generalne probe pred Evropsku smotru prvih folklornih ansambala u Novom Sadu – naveo je Ivanović.

KUD Sloga Cirih

Roditelji navijači

Svi ansambli iz dijaspore su došli u pratnji brojnih roditelja i navijača, a čini se da u se najviše isticali mame i tate iz Ciriha.

Uigrani: Srpski centar Štutgart

– Navijamo za sve mlade folkloraše, a naravno najviše za našu decu iz KUD Sloga iz Ciriha. Oduševljeni smo Vrnjačkom Banjom, većina od nas je prvi put ovde i prihvaćeni smo odlično. Grad je super i podseća malo na Švajcarsku. Putovali smo skoro 24 sata jer je bilo malo gužve oko Beograda, ali smo mi navikli na duga putovanja i jedino nam je bitno da stignemo na odredište, rekao nam je Goran Bašević iz Ciriha.

KUD Zavičaj Vintertur veliki

Trud se isplatio

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča je pobednik u dve konkurencije, a nakon proglašenja Saša Božinović, potpredsednik centra nam je rekao:

– Pobeda znači puno našim folklorašima. Dugo su vežbali i trudili se i za taj ogroman trud su najlepše nagrađeni. Nama je najbitnije da smo se posle duge pauze opet okupili i nastavili da radimo. Takođe nam je drago da su na smotri učestvovali brojni ansambli i da smo se svi zajedno družili, a deca upoznala mnoge njihove vršnjake okupljene oko folklora. Čestitam svima na učešću i na zasluženo osvojenim mestima. Došli smo sa dva ansambla, ukukupno 90 igrača i 140 roditelja. Svi su srećni i zadovoljni i radujemo se pre svega zbog dece.

Snežana Đida i Nemanja Vukićević

Srce jako kucalo

Prvi nastup, prva folklorijada i to baš na prvoj Evropskoj smotri za Nemanju Vukićevića iz Leverkuzena.

– U Folklornom ansamblu Radost iz Leverkuzena igram tek dva meseca i mi smo nastupali u revijalnom delu. Prvi put sam igrao pred ovako brojnom publikom, pa mi je na početku srce kucalo jače nego inače ali je to brzo prošlo. Sviđa mi se ovo druženje, naša muzika, naša tradicija iako sam rođen u Nemačkoj. Sa nama u FA Radost radi naša Snežana Đida i pored nje sam se zarazio sa folklorom i nastaviću dalje da igram u velikom ansamblu – kaže nam Nemanja.

KUD Mladost iz Leobensdorfa

Jaka konkurencija

– Smotra je odlično organizovana, ima puno društava, dobar je kvalitet učesnika, jaka konkurencija. Dugo smo se pripremali za kvalifikacije i kasnije smo održavali taj nivo uz nove članove sa kojima smo dobili na kvalitetu i na broju igrača kako bi se pokazali u najboljem svetlu, kaže nam Velibor Todić, umetnički rukovodilac KUD Mladost iz Leobersdorfa u Austriji.

KUD Zlatni Opanak Berlin

Čudno bodovanje

Da ipak nije sve bilo po svačijem ukusu rekle su nam Marija Miloradović i Nikoleta Bošnjak iz Berlina.

– Članice smo pevačke grupe Zlatnog opanka iz Berlina. Naši utisci nisu baš najlepši, bila je strašna gužva i smatramo da je moglo bolje da se organizuje i za decu i za nas roditelje. Verujem da pričamo u ime našeg kluba jer osećamo veliku nepravdu osvojenim mestom jer definitivno mislimo da su neki klubovi bili više privilegovani. Bodovanje je bilo malo čudno. Bilo je i grabljenja oko mesta na tribinama, deca nisu imala mesto gde da se presvuku u hali nego su morali van hale u nekim pomoćnim prostorijama i da dođu do hale peške po ovakvom vremenu.

Pozdravili učesnike i publiku: Arno Gujon i drugi zvaničnici

Čuvari srpskog identiteta

– Prva Evropska smotra dečjeg folklora je vrlo važan i značajan događaj i potvrda onoga na čemu radimo i što jeste naš cilj da očuvamo našu kulturu, naš nacionalni identitet, a opet da promovišemo ono što je tradicija. Zato je čast i privilegija danas biti u Vrnjačkoj Banji – rekao je za “Vesti” Đorđe Miličević.

Arno Gujon je svim učesnicima zahvalo što su prešli toliki put da bi nastupili na smotri.

– Zahvaljujem im što čuvaju srpski identitet i kulturu u dijaspori tako što govore srpski jezik, što igraju kolo, što se druze i to je velika stvar. Oni su čuvari srpskog identiteta u svetu i to je za svaku pohvali, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pomogli smo u prethodne dve godine 106 društava širom Evrope i regiona. Podržali smo i ovu prvu Evropsku smotru dečjeg folklora dijaspore i želimo da pokažemo brigu matice prema možda žive daleko fizički. Ali su duhom i u srcu blizu Srbije. Svi oni koji čuvaju svoje korene i svoj maternji jezik, svi su pobednici – istakao je Gujon.

SKD Sloga iz Manhajma

Učesnici

Na smotri su u takmičarskom delu nastupili SKC Novo mesto iz Novog Mesta, KUD Jedinstvo iz Beča, KUD Zavičaj iz Vintertura, SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča, SFD Homolje iz Gosaua, KUD Zlatni opanak iz Berlina, SKD Sloga iz Manhajma, ANI “Abrašević”, Cirih, SKC Ofenbah iz Ofenbaha, KUD Sloga iz Ciriha, SKUD Vidovdan iz Ljubljane, Srpski centar iz Štutgarta, KUD Mladost Leobersdorf, KD Brdo iz Kranja, KSD Bambi iz Beča.

SPECIJALNE NAGRADE

Najbolji muzički aranžman, KUD Zlatni opanak Berlin

Najbolji pevački ansambl, KUD Zavičaj Vintertur veliki

Najbolji kostim, ANI Abrašević, Cirih

Nova koreografija, SC Štutgart

Koreografija najbliža izvornoj, SFD Homolje Gosau