H. M. Vujičić
Neadekvatna nega: Branko Lukić

Komandant glavnog štaba VRS, general Ratko Mladić je sve lošijeg zdravstvenog stanja koje se dramatično menja nagore, upozorava za “Vesti” Branko Lukić, njegov glavni advokat pred Haškim tribunalom. I sin generala Darko Mladić je poslednjih nedelja izneo više zabrinjavajućih tvrdnji o pogoršanom zdravlju njegovog oca.

– Ne znam da li je dramatičnije to što je on sve lošije ili to što mi skoro pa da nemamo apsolutno nikakvu informaciju o tome da li ga, od čega i kako leče u pritvorskoj jedinici. Njega je, posle korone, prvo videla supruga Desa i bila je zapanjena koliko je fizički lošije. Međutim, nedavno ga je posetio i moj kolega Den Ivetić i nije mogao da veruje u kako je lošem stanju. Mi smo advokati, nismo lekari i ne znamo da li su to promene izazvane prethodnim moždanim udarima ili su u pitanju problemi sa srcem, ali kada je to golim okom vidljivo onda je valjda logično da lekari preduzmu sve kako bi mu pomogli i ustanovili problem. A, to se ne radi – ističe Lukić.

On ističe da i on i Ivetić svaki put, pre izlaska u javnost sa zdravstvenim biltenom, od generala dobiju pismenu saglasnost da se to obelodani.

– Upravo ovakvo obraćanje javnosti nam je za sada, i nažalost, jedini vid borbe koji možemo da sprovedemo za njegovo zdravlje – tvrdi Lukić.

Na pitanje da li će tražiti hospitalizaciju ili posetu stručnog tima koji bi utvrdio šta je “okidač” za Mladićevo pogoršano stanje, Lukić kaže da to stalno čine.

– Ne možemo ga izvesti za ruku i smestiti u neku bolnicu, a to je jedini način da mu se pomogne, jer očigledno on ne dobija adekvatnu negu u pritvoru. Svi naši zahtevi u poslednje vreme su usmereni na pokušaj da predsedavajući Mehanizma dozvoli da generala prebace u neku bolnicu i da počnu adekvatno da ga leče. To je naš jedini zahtev, a da li će to i dozvoliti zavisi od predsednika Karmela Ađijusa – zaključuje Lukić.

Mora u bolnicu: Ratko Mladić

Mladićev sin Darko nedavno je izjavio za “Vesti” da on sve teže komunicira s porodicom tokom telefonskih razgovora i da više nije u mogućnosti da sam brine o sebi.

– Doktori s kojima smo razgovarali kažu da sve to ukazuje na ozbiljan problem koji je verovatno posledica moždanih udara, ali i povišenog šećera, uglavnom iznad 10 što je, kada se uzmu u obzir ostale dijagnoze, veoma opasno – naveo je on.

Objasnio je i da u Hagu nastavljaju to da prikrivaju, služeći se raznim birokratskim izgovorima.

– On ne može da šeta, može da se pokrene, ali nema energije. Pokušavam da pošaljem lekara da ga hitno pregleda, ali Tribunal to pokušava da spreči tako što odugovlači s papirologijom. Ratko bi morao da potpiše saglasnost, ali mu taj papir niko nije dostavio – rekao je Darko Mladić za TV Hepi.

Odbijaju da urade magnetnu

Darko Mladić je ukazao da u Hagu njegovom ocu odbijaju da urade magnetnu rezonancu glave, jer bi se, kaže, na snimku videlo u kakvom je stanju i ustanovilo da ima masivna oštećenja koja ostavljaju ovakve posledice.

– Činimo sve da mu pomognemo, ali imamo opstrukcije. Kad god smo pokušali da dovedemo doktore, oni bi počinjali s nekim birokratskim cakama kako bi to sprečili – objasnio je on.