EPA
Nije iznenađen: Ratko Mladić u sudnici

Nisam ja bitan, već opstanak Republike Srpske, a Republika Srpska će živeti večno, poručio je po izricanju pravosnažne doživotne kazne zatvora general Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

General Mladić je ovo rekao svom sinu Darku koji ga je posetio neposredno pošto je Apelaciono veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo prvostepenu presudu.

Darko Mladić, u razgovoru za “Vesti”, kaže da je u utorak popodne imao priliku da poseti svog oca koga nije video više od godinu dana i da je on dobro.

– Ratko je dobro podneo ovako sramnu presudu, mnogo bolje od mene i članova naše odbrane. Nije bio iznerviran ili ljut, jer je očigledno znao da u takvom sudu nije ni mogao da očekuje drugačije. Razgovarali smo prvog dana oko sat vremena i rekao mi je da mu je ta presuda pomogla da zauvek živi u svom narodu, a da će Republika Srpska živeti večno i da narod ne razmišlja o njemu, već da čuva svoju Republiku kao zalog za budućnost – kaže Darko.

On objašnjava da mu je otac rekao da nije očekivao drugačiju presudu zato što su mu u Haškom tribunalu sudili “isti oni” koji su podržavali rat u Bosni.

– Ujedinjene nacije su u Bosni, tokom rata, umesto da budu donosioci mira zapravo rasplamsavali taj požar. Sa tim su nastavili i u Haškom tribunalu koji je zaista kao “putujući cirkus”, bez želje da ispuni barem obaveze zbog kojih je osnovan. S ovakvom presudom mom ocu, ovaj sud je pokazao da nije mesto gde stanuje pravda, već stanica na kojoj se razdvajaju žrtve – ističe Darko.

On je ocenio i da je sudija iz Zambije jedina uspela da se suprotstavi “tipskom” određivanju, ali i da su sve sudije, ipak, imale dovoljno dostojanstva da ne usvoje žalbu tužilaštva za genocid u šest opština Bosne i Hercegovine.

Upravo ovaj detalj je za pravnike iz Srbije jedna od ključnih stavki presude protiv generala Ratka Mladića.

Pravni savetnik Radovana Karadžića, Goran Petronijević ističe da je ovakvom presudom Mladiću “propao ozbiljan pokušaj” da se celokupna Republika Srpska proglasi genocidnom.

I Branislav Tapušković ukazuje upravo na tu činjenicu.

– Interes Federacije BiH je bio da se utvrdi genocidna namera na teritoriji cele Bosne i Hercegovine. Da se to dogodilo, da je to preinačeno, sasvim sigurno bi bilo ono što je stalno najavljivano – da se ospori postojanje Republike Srpske – rekao je Tapušković za N1 televiziju i upozorio da je “sasvim izvesno” moglo da dođe i do takvog scenarija s obzirom na to da je žalba Tužilaštva odbijena preglasavanjem, odnosno tesnom većinom – tri prema dva.

Međutim, u svim drugim stavkama, a posebno kada je reč o obimnoj žalbi odbrane, petočlano sudsko veće je bilo gotovo jedinstveno.

Revizija postupka?

Darko Mladić kaže da će odbrana bez sumnje započeti prikupljanje dokaza za reviziju pravosnažne presude.

– Prvo ćemo detaljno da analiziramo presudu, a onda ćemo ući u proces revizije. Nemam dileme da će to biti mučan i dugotrajan proces – ističe Darko Mladić.

Pogaženo pravo

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, Milorad Kojić ocenio je da su ovom presudom “još jednom pogaženi međunarodno pravo i pravda”.

– Ovakvim postupcima i ovakvim presudama Haški sud nije želeo da ispuni ciljeve iz svog osnivačkog akta, a ti ciljevi su bili – zadovoljenje pravde i pomirenje među narodima.

Žalbeno, kao i Pretresno veće Haškog tribunala nije želelo da uvažava činjenice i dokaze koje je iznosila odbrana generala Mladića, već uvažava praksu koja je bila u ranijim predmetima pred Haškim tribunalom. Na ovaj način Haški tribunal je još jednom i dodatno urušio međunarodno pravo i međunarodnu pravdu – istakao je Kojić.

Očekivali smo pravdu

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić ocenio je da su borci VRS očekivali pravedniju i istinitiju presudu.

– Ako je ikakva uteha, predsednica Sudskog veća je izdvojila svoje mišljenje, i to daje nadu da general neće završiti u zatvoru do kraja života. To treba da bude imperativ, da dočekamo reviziju suđenja – kazao je Savčić za RTRS.