pixabay.com
Bela kuća

Novoosnovani Komitet političke akcije, Srpsko-američka glasačka alijansa (SAVA PAC), predstavila je Savetodavni odbor, koji će pored dr Olge Ravasi, osnivača i predsednice organizacije, činiti ugledni pojedinci iz srpske zajednice u SAD i doajeni američkog političkog establišmenta. SAVA je, inače, prva organizacija srpske dijaspore u SAD registrovana u formi komiteta političke akcije (PAC), osnovana s ciljem da zagovara i lobira za srpske interese u Kongresu SAD i političkom životu.

Predsedavajući Savetodavnog odbora je David Vuić, istaknuti inženjer NASA i čovek koji je bio deo srpskog Apolo 7 tima i tako učestvovao u jednom od najvećih podviga za čovečanstvo, kada je ljudska noga kročila na Mesec. Kroz svoj rad proveo je više od 30 godina na Kapitol Hilu i poseduje dragoceno iskustvo i kontakte u Vašingtonu.

Odboru se pridružuje i bivši dugogodišnji kongresmen Ted Po, veliki saveznik Srba i cenjeni političar, koji je tokom svoje službe predsedavao Spoljno-političkim komitetom i Srpskim kokusom u američkom kongresu.

Član odbora je i lobista politički operativac Dru Hiat. On je u nekoliko navrata bio u Beogradu i dugo sarađuje sa predsednicom Ravasi. Kontinuirano je zauzimao visoke pozicije u američkom političkom establismentu, uključujući i rad u Beloj kući za bivšeg predsednika Džordža Buša. Njegovo iskustvo, kontakti i uticaj su od ključnog strateškog značaja za organizaciju i celokupno rasejanje.

Dr Mima Nedeljković je četvrti član Savetodavnog odbora, a njegovo iskustvo u Vašingtonu je nemerljivo, posebno u agencijama i organizacijama od ogromnog ekonomskog i investicionog značaja.

Misija od integriteta

– SAVA PAC tim nastavlja razgovore sa još nekoliko istaknutih pojedinaca, koji bi se u narednom periodu mogli priključiti odboru ili imati status specijalnog savetnika. Izboru članova odbora se daje na značaju, a cilj organizacije je da ima uticajne i nadasve politički kompetentne savetnike, dajući celoj misiji poseban integritet, težinu i ozbiljnost koj nedostaju dugi niz godina u plasiranju interesa srpsko-američke zajednice – kažu u ovoj organizaciji.