M. Karović
ZADIVLJUJUĆE KREACIJE: Deo garderobe Titove supruge

Jovanka Broz pratila je svetske modne trendove, ali je izgradila i lični stil, prefinjen i glamurozan. Njena odeća predstavlja jedinstven spoj Zapada i Istoka, kapitalizma i komunizma, garderobe žene ratnika i elegantne prve dame, visoke mode i konfekcije.

Deo njene bogate kolekcije posle 70 godina prvi put je pred očima javnosti u holu Radio televizije Srbije u okviru izložbe “Jovanka Broz – u boji” koja će trajati do 30. novembra.

Jovanka Broz, rođena Budisavljević, bila je supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita od 1952. do 1980, borac NOB-a, potpukovnik JNA, nosilac Partizanske spomenice, dva Ordena za hrabrost i mnogih drugih priznanja. Poznati francuski časopis 1970. o Jovanki Broz piše kao o “kraljici bez krune”, čiji stil zadivljuje.

PREPOZNATLJIV STIL: Jovanka Broz

Prefinjeni glamur

Iako na čelu socijalističke zemlje, glamur, luksuz i sjaj kao životni stil svrstavao je Tita i Jovanku u ravnopravan položaj sa ostalim svetskim liderima, a način odevanja, prilikom državnih susreta, bio je regulisan protokolom SFRJ ili zemlje domaćina. Jovanka Broz bila je prva dama ne samo Jugoslavije, već i Pokreta nesvrstanih. Njena odeća je u diplomatskim krugovima korišćena kao sredstvo za unapređenje međunarodnih odnosa i brendiranje Jugoslavije u svetu, dok je za domaću javnost, sa nešto skromnijim modelima, bila element povezivanja sa širim društvenim slojevima.

– Predsednički par brižljivo je birao jezički kod svoje odeće koji je prenosio poruke i gradio javni identitet bračnog para Broz ali i nove Jugoslavije, njene ideologije i politike. Jovanka je pratila svetske trendove ali je izgradila lični, monumentalni stil svedenih linija, prefinjen i glamurozan, prepoznatljiv po odeći krojenoj uz telo, otvorenog dekoltea, naglašenog struka, sa skupocenim ali decentnim nakitom, crvenim ružom i karakterističnom frizurom – kaže jedan od koautora izložbe Maja Nedeljković Davidovac, modni dizajner i kostimograf.

Partizanka, borac i komunista Jovanka Broz, otmena i elegantna, bila je pandan evropskoj aristokratiji. Uz to, bila je pokroviteljka i reprezent domaće modne industrije. Zna se da su brojna preduzeća, dizajneri i zanatlije Jugoslavije brinuli o Jovankinom izgledu, ali, kako njena odeća nije potpisana, još ne postoje precizni podaci o tome ko je sve učestvovao u izradi garderobe prve dame.

DIVNO NASLEĐE: Zorana Mihajlović

Unikatne kreacije

Bilo da je rađena u privatnim salonima u zemlji i inostranstvu, od Mile Kavaloti iz Rijeke do Klare Rotšild iz Budimpešte, u svetskim modnim kućama, od Diora do Lanvina ili državnim preduzećima, od Narodne radinosti do Jugoeksporta uz asistenciju domaćih dizajnera, kao što su Aleksandar Joksimović, Mirjana Marić i drugi, njena odeća je unikatna.

– U većini slučajeva u pitanju je visoka moda, ručno rađena, po meri, od vrhunskih materijala, upečatljivih boja i atraktivnih tekstura i dezena, dok kroj i način drapiranja, falte i izrezi upućuju na snažan uticaj pariske visoke mode – ističe Davidovac.

Na izložbi se može videti haljina koju je Jovanka nosila na prijemu u čast Entonija Idna, ministra spoljnih poslova Velike Britanije, 18. septembra 1952, kada je prvi put i zvanično predstavljena kao prva dama Jugoslavije. Tu su i modni detalji kao što su kape, turbani i rukavice na osnovu kojih je izgradila prepoznatljiv stil.

– Kada govorimo o ženi predsednika jedne jake države kakva je bila Jugoslavija svi vidimo samo glamur, ali ne vidimo sudbinu žene, koja je najčešće teška. Jovanka nije imala laku sudbinu, ali je veoma volela svoju zemlju i do kraja je ostala u njoj, iako je poslednjih godina živela u teškim uslovima. Stoički i hrabro je sve podnosila. Uspeli smo da njene lične stvari zaštitimo i sačuvamo u Etnografskom muzeju, pa tako danas Srbija jedina ima celu kolekciju ličnih stvari prve dame Jugoslavije, a to je veliko bogatstvo – rekla je Svetlana Aleksić, snaha Jovankine sestre Zore i jedan od njenih naslednika.

Haljina koju je nosila na prijemu u čast Entonija Idna 1958.

I dama i ratnica

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

– Jovanka Broz bila je i dama i ratnica, posebna žena koja je volela svoju zemlju i koja je obeležila jedno vreme, ne samo po modi, već po svom patriotizmu i podršci koju je pružala. Na nama je da očuvamo sve ono što je ona predstavljala.

Ona je imala i poruku za sve žene u Srbiji:

– Mogu da budu sve što požele, važno je da se obrazuju, rade na sebi i osnažuju se, jer znanje i sposobnosti nam niko ne može oduzeti na putu ostvarenja naših snova i ciljeva. Jovanka Broz, kao i brojne naše uspešne sportistkinje, naučnice, umetnice, poslovne žene, mogu da posluže kao inspiracija.

Serija na RTS

Izložba “Jovanka Broz – u boji” otvorena je od 17. septembra, a već su najavljene posete iz cele bivše Jugoslavije. Od 20. septembra na programu RTS-a emituje se i igrano-dokumentarna serija “Jovanka Broz i tajne službe”, koja prati najvažnije događaje iz njenog života, od dolaska u Beli dvor, udaje, do nesporazuma, sukoba, optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije i života u nehumanim uslovima. Jovanku u različitom životnom dobu tumače Milica Tomašević i Snežana Savić, dok Tita igra Nebojša Dugalić.