EPA/Đorđe Savić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Nedavna poseta Aleksandra Vučića Mrkonjić Gradu i Drvaru dokaz je koliko su jake i neraskidive veze Srbije i Republike Srpske, koliko su jake i neraskidive veze srpskog naroda u celini, ocenjuju analatičari. Iz Beograda je više puta sunarodnicima preko Drine stizala finansijska pomoć, a iz Srpske su uvek isticali da Srbiju osećaju kao svoju maticu.

Ima li mogućnosti da veze budu još jače i šta može da se učini po tom pitanju, kako Zapad gleda na to, treba li se obazirati na stavove drugih, o tome u Tribini čitalaca govore sagovornici “Vesti”. Svi su saglasni da veze treba dodatno jačati ne obazirući se na one koji se tome protive.

Nikola Kuzmanović, Minhen, Nemačka

Nikola Kuzmanović

– Dosadašnja dobra saradnja Srbije i Republike Srpske sve je bolja i čvršća, što bi u budućnosti moglo da se pretvori u neki viši oblik saradnje, pa možda bude i referenduma o ujedinjenju. Saradnju treba razvijati i jačati u svim oblastima, posebno u oblasti ekonomije i kulture. S obzirom na to da se ceo Balkan priprema za eventualni ulazak u Evropsku uniju, možda će i Srbija i Republika Srpska doći do te mogućnosti, a to bi bilo važno za veliki broj naših ljudi koji već rade u državama EU. Poznato je da radnici iz Srbije i Republike Srpske imaju veliki potencijal i da su cenjeni u EU i zato bi ulazak matice u EU olakšao njihov položaj. Takođe, poznato je da na te sve čvršće veze Srbije i RS ne gledaju svi blagonaklono, pa ni u EU, jer Francuska ima jedan pogled na to, a sasvim drugi Nemačka. Zbog toga je veoma važno da i Srbija i Republika Srpska ekonomski ojačaju, jer ako dođe do prijema država Balkana u EU, u tom slučaju bi imale bolju poziciju.

Svetlana Stanojlović, Altavila, Italija

Svetlana Stanojlović

– Dobar deo javnosti donacije Srbije i finansiranje projekata koje su kandidovale lokalne zajednice Republike Srpske vidi upravo kao dokaz jedne vrste zajedništva, odnosno način povezivanja i nacionalnog jedinstva. Da se ova saradnja ojača potrebno je još više zalaganja obe strane, a to može da doprinese i boljem životnom standardu koji bi zaustavio odlazak mladih na Zapad. Važno je i da se mi u dijaspori srećemo i družimo, dok naši mladi naraštaji rame uz rame uče maternji jezik na časovima dopunske nastave.

Živorad Zarić, Masanjo, Švajcarska

Živorad Zarić

– Veza Republike Srpske i Srbije će ostati i biće mnogo jača u budućnosti, jer to je naša politika i treba tako da bude, da svi Srbi budu zajedno. E sada koliko će uspeti da se gradi u Srpskoj to je druga stvar, ali veza Beograda ne samo sa Srbima u RS, već i sa celim srpskim narodom izvan Srbije biće sve jača. Ideja je da svi Srbi budu zajedno. Biće tu i kontraša, jer oni ne vole jaku Srbiju i ne vole našeg predsednika Vučića. Ne vole velikog političara, a on je jedan od većih političara u svetu. E sada zavisi od nas kako će proteći izbori i da li će on ostati na čelu Srbije.

Biljana Rašić, Beč, Austrija

Biljana Rašić

– Veze Srbije i Republike Srpske su čvrste i neraskidive, a to ne smeju dovoditi u pitanje političari bilo kakvim izjavama ili delima. Trenutno Beograd podržava Srpsku, što nije uvek bio slučaj u prošlosti. Smatram da bi Srbija mogla još snažnije da stane uz srpski narod u BiH, posebno kada je reč o pokušajima da se ukine Republika Srpska. Ukoliko Bošnjaci budu nastavili sa delovanjem protiv RS trebalo bi razmisliti o pripajanju Srpske Srbiji.

Milan Babić, Bad Filbel, Nemačka

Milan Babić

– Apsolutno je to moguće. To je jedan narod koji je trenutno granicom razdvojen. Narod koji je istih navika, iste veroispovesti i ne vidim zašto se ne bi u neko skorije vreme ujedinili. Smatram da je Republika Srpska prilično ugrožena geografskim položajem koji je ograničava u opstanku i državnosti. Jedina mogućnost osiguranja opstanka u budućnosti je da se ujedini sa maticom, a to znači sa Srbijom. Narod želi, ali trenutna politička situacija nam baš ne ide na ruku, ali ne sa naše strane nego zbog Zapada koji teži na taj način da oslabi i Srbiju i Republiku Srpsku, i zbog toga je granica povučena. U onom momentu kada bi to zapadnjačka politika dozvolila, mislim da bi bilo samo pitanje dana da se Srbija i Republika Srpska ujedine.

Dragan Marinković, Pariz, Francuska

Dragan Marinković

– Što se tiče krvne i emotivne veze, mi smo već povezani i za to ne treba protek vremena, sve je jasno. A sa političke strane ne odlučujemo mi, već dublji kanali, kao Vatikan, Engleska, Amerika, uostalom, Amerika je i danas kolonija Engleske. Mi treba da se držimo Rusa i Kineza, pogotovo Rusa, isti smo. U dogledno vreme, ne znam kad, pretpostavka je da ćemo se spojiti, i sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom, da ćemo izaći na more. Daj, Bože, da to doživimo, ali iz ove perspektive jedino bi bilo moguće ukoliko dođe do nekog evropskog rata, pa da se i to odmota, po onoj “puška mora da puca”.

Brano Trifković, Botrop, Nemačka

Brano Trifković

– Pa sve je rečeno u pitanju! Znači neraskidive veze postoje samo još da se granica svede na formalnost kao u Evropskoj uniji, recimo i da bude sve jedna zajednica jer to formalno i jeste ali smeta ono čekanje i pokazivanje isprava, gepeka itd. Bolje nego što jesmo ne može jer bratska krv se prepoznaje pa polako privoleti i ostale narode u BiH da osećaju Srbiju kao prijatelja mada mnogi što rade u Srbiji, pevači recimo, to tako osećaju! Ne možemo mi jedni bez drugih jer smo svi bili braća, a pokazatelj nam je maternji jezik.

Čekamo pravo vreme

Ilija Vice, Hanover, Nemačka

Ilija Vice

– Kako da ne. Još je moj deda govorio da su Trebinje, Srbija i Beograd isto, a mi danas u Republici Srpskoj više govorimo o Vučiću nego o Dodiku, jer tamo gde je Vučić tamo je i Dodik. Ako srpski narod sa dve strane Drine želi da bolje sarađuje, čvršće se povezuje i konačno i da se ujedini to niko neće moći da spreči. U ovom istorijskom trenutku Dejtonski sporazum mora da se poštuje, ali u svim pregovorima Republiku Srpsku uvek treba dovoditi u vezu s Kosovom. Odakle to da jedna mera važi za Kosovo, a druga za Republiku Srpsku? Klinton na karti nije mogao ni da nađe Kosovo, ali je mogao da donosi odluke. Trampa slabo ko sluša, ali on je bar oženjen iz naših krajeva, i sigurno bolje zna istoriju Balkana. Srbi do neke bolje međunarodne konstalacije treba da se čvršće povezuju privrednom saradnjom, školstvom, kulturom i gradnjom puteva i mostova.