M. Filipović
Sakupili 3.000 evra: Učenici na jednom od časova

Dopunska škola na srpskom jeziku “Jovan Jovanović Zmaj” u Hamburgu je uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji uspela da organizuje humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za bolesnu decu i podržala rad Fonda Budi human. Kako kažu, cilj akcije je da deca shvate koliko je važno pružiti pomoć drugome.

– Srpska dopunska škola u planu rada pored obrazovno-vaspitnih, kulturnih, sportskih ima i humanitarne aktivnosti. Božićni bazar je naša tradicionalna humanitarna akcija, koja ove godine iz poznatih razloga nije mogla da bude održana. Na inicijativu Vere Kusmuk, člana Saveta roditelja, škola je organizovala akciju prikupljanja materijalne pomoći za bolesnu decu i podržala rad Fonda Budi human. Akcija je nosila naziv “Moj džeparac za tvoje zdravlje”, a cilj je bio da učenici svoj džeparac izdvoje za one kojima je pomoć najpotrebnija, da razvijaju svest o važnosti humanitarnog rada i neguju iskonsku ljudsku potrebu da pomognu drugima. Veliku zahvalnost dugujemo Crkvenoj opštini Hamburg na nesebičnoj podršci i aktivnom uključivanju u realizaciju ove humanitarne akcije – kaže učiteljica Tatjana Filipović.

Vera Kusmuk, član Saveta roditelja ističe da je želja svih roditelja da usade seme ljudskosti i saosećanja u mališane i da od te dece jednog dana postanu časni, odgovorni ljudi.

– Cilj nam je bio, da probudimo svest u deci, da jedni drugima treba da pomažemo u nevolji, da oni mogu malim doprinosom da učine velika dela. Roditelji i naša učiteljica Tatjana Filipović, deci su pričali da postoje njihovi vršnjaci i mlađi od njih koji su bolesni, kojima je najveća želja da ozdrave ili barem zaustave bolest i da upravo oni mogu, svojim malim džeparcem da pomognu – kaže Vera Kusmuk.

Ona dodaje da je veoma zadovoljna time što su deca bila posebno srećna što mogu da pomognu nekome.

– I znate šta, uspeli smo – odazvali su se, više od šezdestoro dece je zajedno skupilo 3.000 evra. Tako je slatko bilo videti, kako donose izbrojane novčiće, zgužvane novčanice i ne znajući koliko je to “puno” para, ali ponosni, osećajući se pomalo važnim. A tek ta radost, kad je u medijima javljeno da je sakupljen novac, prvo za Aniku, pa malo kasnije i za Minju, a sada i za Olivera. Da, oni su deo te divne akcije, koja je ujedinila sve ljude dobre volje, ne samo u Srbiji, nego i u zemljama regiona bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost i na kraju i nas u dijaspori – rekla je Kusmukova.

Radoš Garović, učenik sedmog razreda Srpske dopunske škole kaže da je srećan što je mogao nekome da pomogne i da se tako postaje dobar čovek.

– Od mame i tate sam naučio da je važno pomagati drugim ljudima. Ima puno dece koja su bolesna i kojima je teško. Njima je potrebna naša pomoć i ja sam uvek spreman da pomognem. Tako se postaje dobar čovek – kaže Radoš.

S njim je saglasna Ema Nikolić koja pohađa osmi razred i dodaje da joj mnogo znači učešće u ovakvim akcijama i da će se u budućnosti uvek odazvati ako nekom bude potrebna humanitarna pomoć.

– Kad pomažemo drugima u nama se budi osećaj zadovoljstva jer smo napravili nešto korisno i tada znamo da zajedno možemo mnogo da postignemo, jer kada svi sakupimo malo, to nekome znači mnogo – rekla je Ema koja je u akciji učestvovala sa mlađim bratom Nemanjom.

U kutiju ubacivao koliko ko može

Vrlina davanja

Jedan od roditelja Ivica Marković kaže da su ovakve aktivnosti važne za decu.

– Veoma je bitno da deca od najranijeg uzrasta budu uključena u ovakve akcije jer na taj način spoznaju vrlinu davanja, uče da ne budu sebični i to nekome može da olakša ili spase život. Ćerka Anastasija podržava akciju i svojim skromnim odricanjem doprinela je u sakupljanju humanitarne pomoći – rekao je Marković.

Napravili smo nešto korisno: Ema i Nemanja Nikolić

Deca pomažu čistog srca

Protojerej Siniša Vujasinović iz hrama Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu, kaže da bi odrasli trebalo da se ugledaju na decu.

– Ugledajmo se da dajemo kao deca jer ona to čine čista srca i bez zlobe. Ako stremimo tom cilju da budemo kao deca lako ćemo zadobiti blago ovog i onog sveta. Pomažući decu znamo da pomažemo sebi jer ćemo samo tako biti bolji i pravi ljudi – kaže prota Vujasinović.