Printscreen/Infoliga.rs
Otac nastradalog radnika Milovan Milivojević sa ćerkom i suprugom

Pogibija dva radnika zbog eksplozije u državnoj vojnoj fabrici “Milan Blagojević Namenska” u Lučanima, iznedrila je tri ročišta u nizu, a poslednje je održano u petak u Ivanjici. Posle tužbe porodice za pogibiju Milomira Milivojevića (25) protiv direktora fabrike, penzionera Radoša Milovanovića (75), direktor je “presavio tabak” protiv sestre i oca poginulog mladića Mirjane i Milovana Milivojevića za “narušavanje ugleda” i za “uvredu časti”. Milovanović nije bio na suđenju po svojoj tužbi protiv Milivojevića.

– Moje mrtvo dete nije na prodaju. Rodio sam ga zdravog, pravog i lepog, ali nisam uspeo da ga sačuvam – rekao je Milovan okupljenima ispred suda.

Milovanović je stigao na treće suđenje po tužbi Milivojevića, a ispred suda ga je dočekalo nekoliko desetina ljudi, koji su došli da podrže Milivojeviće. Okupljeni su direktora dočekali povicima “ua” i “jajaro”.

Odnosno, istim rečima kojima su okupljeni radnici kao podrška direktoru, vređali kolegu oca, ali i majku i sestru poginulog mladića, na prvom ročištu 3. oktobra, što je naišlo na oštre osude dela javnosti. Radnici su tada tvrdili da su se spontano okupili, ali su se pojavili snimci da su na putu do Ivanjice točili gorivo u svoje automobile na pumpi gde fabrika ima otvoren račun. Oni su porodicu mladića vređali do te mere da je Milovan Milivojević rekao za “Vesti” da se osećao kao zločinac.

Radnici su i pre drugog ročišta krenuli u organizaciju podrške pred sudom, ali ih je, zanimljivo, putem medija direktor zamolio da to ne čine. Tužilaštvo je podnelo optužni predlog protiv Milovanovića i dvojice rukovodilaca pod sumnjom da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti 14. juna 2017, kada su nakon eksplozije baruta poginuli radnici, a jedan od njih Tomo Stojić je ponudio priznanje krivice.

Iznenađen i uvređen

Radoš Milovanović je tužio Mirjanu Milivojević zbog otvorenog pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u maju ove godine, u kojem je tražeći od njega da se založi da se utvrdi istina i odgovornost direktora za tu tragediju, napisala i da je “bahatnik”.

Protiv oca Milovana Milivojevića, Milovanović je tužbu podneo, jer ga je u jednom TV intervjuu optužio za nemar i smrt sina.