Z. Mirković
Ponos udruženja: Prvi folklorni ansambl

U okviru projekta Dani srpske kulture u Beču, SKC “Stevan Mokranjac” organizovao je više aktivnosti u cilju očuvanja naše kulture i jezika kako bi se mlađim generacijama približila zemlja iz koje njihovi roditelji vuku korene.

Prvo su tokom Mokranjčeve večeri mladi članovi folkornih grupa ovog udruženja roditeljima predstavili šta su sve do sada uvežbali i naučili od narodnih igara iz Srbije.

– Zbog poštovanja epidemiološke situacije, deca su igrala u sali, a roditelji su u prostorijama kluba, na velikom ekranu pratili njihovo umeće – kaže za “Vesti” Saša Božinović, potpredsednik SKC “Mokranjac” .

Pioniri vredno vežbaju

Potom je umetnički rukovodilac ansambla Milorad Runjo roditeljima govorio o značaju srpske kulture, a posebno o lepoti i značaju folklora, uz koji ne samo da uče narodne igre i običaje iz različitih krajeva Srbije, već se i fizički razvijaju kroz probe i igru.

– Posebno je sad posle perioda zatvaranja zbog pandemije važno da se akcenat što više stavi na fizičku aktivnost – rekao je Božinović.

Druženje u prostorijama udruženja

U sklopu večeri “Mokranjca” organizovana je zabava za članove uz bend koji je predvodio Đorđe Davidović, član SKC.

Pokrenuta je i akcija Dani otvorenih vrata u “Mokranjcu”, pa su, uz pomoć društvenih mreža i privatnih kontakata pozvali roditelje i decu da posete Srpski kulturni centar, vide kako se u njemu radi i da se, na kraju krajeva, što više mladih uključi u aktivnosti “Mokranjca”.

Dobrodošlica: Doček u “Mokranjcu”

– Akcija je izazvala veliku pažnju, pa nam se prethodnih nekoliko dana veći broj odraslih i dece priključio. Moram posebno da istaknem rad umetničkih rukovodilaca, koji su kroz probe sa starim članovima uspeli novopridošlima da dočaraju svu lepotu i značaj srpskog folklora – rekao je Božinović.

Folklor umesto teretane: Veterani uče korake

Pokrenuli i roditelje

Ideja “Mokranjca” bila je da pokrenu i roditelje, a ne samo decu, pa je posle duže pauze zbog korona virusa počela da vežba rekreativna grupa, čiji je rad i organizaciju preuzeo Milorad Runjo uz podršku uprave.

– Ova ideja i plan su naišli na veliko oduševljenje i interesovanje kod roditelja i odmah je formirana grupa od oko 30 članova, koji su pod vođstvom Runja upijali svaki pokret i korak – kaže Božinović, koji je i sam zaigrao u toj grupi (prvi zdesna na fotografiji).

Dodaje da su im ciljevi, osim druženja i putovanja, nastupi na raznim festivalima veterana, a ujedno su, kaže, mnogi teretane zamenili salom za folklor u “Mokranjcu”.

Pun program do kraja godine

U “Mokranjcu” stalno planiraju aktivnosti kroz koje žele da doprinesu očuvanju srpske kulture u dijaspori, pa do kraja godine već imaju “pun program”.

Tako će krajem oktobra biti organizovan trodnevni seminar za umetničke rukuvodioce, na kojem su mesta već popunjena. Za 20. novembar planiran je celovečernji koncert sa gostima, a 12. decembra godišnji koncert.

Takođe, početkom decembra Mokranjac će svojim nastupom uveličati proslavu 25 godina postojanja KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha.