Vesti
KLASIKA I FOLKLOR: Članice Mokranjca u Filharmoniji Švehata

Vlasti Švehata, predgrađa Beča, ukazale su čast Srpskom kulturnom centru “Stevan Mokranjac” iz Beča pozivom da u okviru obeležavanja 100 godina grada predstave srpsku kulturu, tradiciju i srpske specijalitete. Proteklog vikenda u poznatom zamku Rotmile u Švehatu, održana je prva u nizu manifestacija kojom taj grad obeležava jedan vek postojanja.

Iako se manifestacija održavala u “nezgodno” vreme za Srbe u Beču, jer se “poklopila” sa proslavom Vaskrsom, članovi “Mokranjca” su se organizovali i rado se odazvali pozivu da još jednom istaknu svu lepotu srpske kulture i tradicije.

– Gradske vlasti, na čelu sa Karin Bajer, gradonačelnicom Švehata, i ove godine su nam ukazali čast da na dvodnevnom festivalu predstavimo našu kulturu, a mi smo se potrudili da to učinimo na najbolji mogući način – kaže za “Vesti” Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca”.

Gradonačelnica Bajer na štandu našeh udruženja

Dodaje da je festival bio dobro posećen i pored ne baš idealnih vremenskih uslova, pa je svako mogao da pronađe nešto za svoju dušu.

– Ove godine smo “Mokranjca” predstavili jednim video-spotom koji je trajao 15 minuta, a prezentovali smo i narodnu nošnju i oblasti Srbije iz koje dolazi ta nošnja. Želim i da istaknem da su u Filharmoniji grada Švehata u mlađoj grupi dve članice “Mokranjca” Tanja Dragičević i Draga Obradović. Osim što su dobre u folkloru, odlično sviraju violine – navodi Božinović.

Članovi “Mokranjca”, na čelu sa umetničkim rukovodiocem Miloradom Runjom, predsednikom Sašom Kostićem i njegovom porodicom i Sašom Božinovićem, su Vaskrs proslavili na fešti u Švehatu, pripremajući roštilj uz dobru muziku, neizostavna ofarbana jaja i srpske specijalitete.

Upravo je srpski roštilj na štandu “Mokranjca” bio najtraženiji na gradskoj fešti. Štand našeg udruženja posetila je i gradonačelnica Karin Bajer.

– Zadovoljni smo što se naša saradnja s Gradom Švehatom nastavlja, što smo postali pouzdani partneri i što ćemo i u narednim zajedničkim akcijama sa gradskim vlastima biti zastupljeni i uspešno prezentovati našu kulturu – zaključio je Božinović.

Smotra stalno u Multiverzumu?

Božinović ističe da je gradonačelnica Bajerova posebno zahvalila Austrijskom savezu srpskog folklora, koji je krajem marta organizovao Smotru srpskog folklora upravo u Švehatu.

– Čak je i predložila da uz pomoć grada Švehata hala Multiverzum, u kojoj je u martu održana Smotra, bude svake godine domaćin te naše manifestacije. Bila je oduševljena našom decom, kulturom, a posebno je čestitala “Mokranjcu” na izvanrednom nastupu – rekao je Božinović.