SPC
Okrepili duše: Parohijani iz Salcburga sa domaćinima

Vernici parohije Pokrova presvete Bogorodice iz Salcburga posetili su nedavno manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Lepavini, selu na teritoriji opštine Sokolac, nedaleko od Koprivnice u Hrvatskoj.

Na pokloničko putovanje su krenuli uz blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, predvođeni nadležnim sveštenikom protojerejem stavroforom Draganom Erićem. Pred polazak okupili su se uveče u parohijskom hramu, gde je sveštenik pročitao moleban pred polazak na put.

Poklonici su u jutarnjim satima stigli do manastira gde su prisustvovali svetoj liturgiji kojom je načalstvovao jeromonah Vasilije uz sasluženje oca Dragana. Na liturgiji su se svi prisutni pričestili, a potom je pročitana i molitva za zdravlje pred ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske. Manastir se ponosi čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske, koja ga čini važnim hodočasničkim središtem.

Ne zna se kako je dospela u manastir, a lokalno predanje kaže da je bila tu dok je manastir bio još u povojima.

U nastavku su svi prisutni učestvovali na bratskoj trpezi ljubavi u manastiru koja je pripremljena trudom braststva.

Posle toga su vernici imali priliku da se u razgovoru sa bratstvom upoznaju sa istorijatom samoga manastira, kao i o aktuelnim aktivnostima.

Mnogi su iskoristili vreme za šetnju manastirskim kompleksom do povratka u Salcburg.

U Salcburg su se vratili prepuni utisaka i duhovno okrepljeni.

Ovo putovanje bilo je svima na duhovnu korist, a ponovo je posle nekoliko godina korona mera vratilo ljudima osećaj za druženje i kontakt sa drugima, što je posebno bilo ugroženo u godinama pandemije, naglasili su.

Na liturgiji su se svi prisutni pričestili
Čudotvorna: Ikona ima posebno mesto u hramu
Mnogi ponesu vodu s manastirske česme

Vekovima dograđivan

Manastir je podignut oko 1550.

Lepavina je manastir Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve. Podignut je oko 1550. godine, po osnivanju prvih srpskih naselja u ovom kraju, a kao osnivač se pominje monah iz manastira Hilandar Jefrem Vukodabović, poreklom Hercegovac, koji je sa dva monaha iz Bosne sagradio drevnu crkvicu.

Manastir je podignut oko 1550.