Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Irinej

Srbi širom sveta ujedinili su se u molitvi za spas srpskog patrijarha Irineja, koji se nalazi u kritičnom stanju! Zdravstveno stanje 90-godišnjeg poglavara Srpske pravoslavne crkve, kako je saopštila SPC, pogoršano je tokom noći između srede i četvrtka i lekari VMC Karaburma, kojima su u pomoć pritekle i kolege iz Ruske Federacije, čine sve što je u njihovoj moći kako bi ga stabilizovali. Patrijarh je na aparatima za održavanje rada vitalnih organa, a prema saopštenju Informativne službe SPC njegovo stanje je “kompleksno, ali stabilno”.

Ubrzo posle saopštenja o lošem zdravstvenom stanju, u četvrtak pojedini mediji objavili
su vest da je poglavar SPC preminuo, ali je informacija ubrzo i povučena.

Povodom lažne vesti o upokojenju Njegove svetosti oglasila se i Informativna služba SPC saopštenjem da smatra “krajnje neodgovornim i nemoralnim lažno izveštavanje i svesno obmanjivanje i uznemiravanje celokupne javnosti, čak i od strane pojedinih crkvenih ličnosti, kao i nekih medija kojima se do sada moglo koliko-toliko verovati”.

– Pozivamo sve da se pomole za zdravlje našeg patrijarha i da se o njegovom zdravstvenom stanju informišu iz zvaničnih saopštenja konzilijuma lekara i na zvaničnoj internet-stranici Informativne službe Srpske pravoslavne crkve – poručili su iz Informativne službe SPC i naveli da je stanje patrijarha nepromenjeno u odnosu na izveštaj koji je objavljen pre podne.

U tom ranijem izveštaju Crkva je saopštila da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja patrijarha Irineja, navodeći da je to posledica koronavirusa, i da je njegovo zdravstveno stanje kompleksno, ali stabilno.

– Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara iz Ruske federacije prati opšte i kliničko stanje njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja – poručili su iz SPC.

Najžešća borba za život patrijarha počela je u četvrtak ujutro od 3.50, kada mu je pao nivo kiseonika u krvi. Irinej je imao i ozbiljne srčane smetnje što je, kako se ocenjuje, dodatno opteretilo njegov organizam koji je ugrožen i virusom korone, a veliki rizik, kako se navodi, predstavljaju i njegove godine. Naši i ruski stručnjaci bukvalno iz minuta u minut prate njegovo stanje.

Patrijarh Irinej, koji je na Veliku Gospojinu napunio 90 godina, hospitalizovan je 4. novembra u večernjim satima u VMC Karaburma nakon što je test u okviru redovne kontrole pokazao da je pozitivan na koronavirus. Poglavar SPC prisustvovao je sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici 1. novembra, koji je preminuo od posledica koronavirusa. Samo tri dana kasnije infekcija je konstatovana i kod patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej

Pao sajt SPC

Sajt SPC je nekoliko minuta “bio oboren” zbog opterećenja i posete velikog broja građana koji su želeli da provere da li je tačna neproverena informacija o smrti patrijarha koju su objavili neki mediji.

Vladika Stefan: Svi smo zabrinuti

Vladika Stefan, koji je i starešina Hrama Svetog Save, rekao je da su simptomi izazvani korona virusom kod patrijarha, koji je primljen u bolnicu 4. novembra, kasnije krenuli naglo, da patrijarh teže diše i da brinu zbog njegovih godina. Tada, kako je saopšteno, nije imao simptome i bio je dobrog opšteg stanja, i bez tegoba.

– Tek kasnije su se počeli pojavljivati klasični problemi – rekao je vladika Stefan Šarić i dodao da se svi nadaju da će se zdravstveno stanje popraviti.

– Zabrinuti smo, očekivali smo da će se stvari razvijati u drugom pravcu – poručio je vladika.

Ruskinje pomažu

U borbi za život patrijarha lekarima iz Srbije, prema nepotvrđenim informacijama, pomažu dve doktorke iz Ruske Federacije, koje važe za vrhunske stručnjake, zbog čega su i angažovane kako bi, zajedno sa konzilijumom na čelu sa doktorom Ivom Udovičićem, učinile sve da stabilizuju zdravstveno stanje poglavara SPC. Inače, patrijarh je i pre pet dana imao komlikacije zbog hronične srčane slabosti, ali je već sutradan konzilijum ustanovio da postoje znaci kliničkog poboljšanja.