M. Filipović
Sveštenici i narod sa vladikom Gligorijem

Vernici Srpske pravoslavne crkve u Hamburgu, obeležili su proteklog vikenda slavu hrama Svetog arhangela Mihaila. Svečanost je otpočela u subotu prazničnim večernjim bogosluženjem, a na dan praznika 21. novembra službom je načalstvovao episkop diseldorfski i nemački Grigorije uz sasluženje protojereja Siniše Vujasinovića i sveštenika Milutina Marića i Alekse Milinkovića. U hramu je prisustvovao veliki broj okupljenih vernika, koji su se uz poštovanje svih epidemioloških mera pomolili za zdravlje i mir.

Episkop Grigorije pozdravio je okupljene i poželeo svima koji slave praznik srećnu krsnu slavu.

– Čuli ste braćo i sestre sveto jevanđelje koje smo danas čitali, treba da budemo onakvi kakav je bio Sveti arhangel Mihailo koga slavimo. A bio je takav da je stajao pred Gospodom u nepokolebljivosti i opredeljenosti da večno služi Bogu. Ne radujte se ni ovome ni onome, nego tome što su imena vaša zapisana u knjizi života večnoga. Što su imena vaša u uhu Božjem, a braćo i sestre kakvi god da smo mi počevši od mene do vas ili od vas do mene mi danas treba da budemo svesni toga da su naša imena upisana na nebesima i ničim drugim na ovom svetu ne treba da se ponosimo i ničemu drugom ne treba toliko da se radujemo – poručio je episkop Grigorije.

Aranđelovdan je i slava brojnih Srba koji žive i rade u Hamburgu i okolini. Mnogi od njih doneli su slavske kolače na osveštanje u hram.

Poseban dan: Marija Ilić

Marija Ilić je sa porodicom prisustvovala liturgiji, pa uz poštovanje tradicionalnih srpskih običaja donela slavski kolač, žito i sveću. Ona ističe da proslava krsne slave ima veliki značaj u njihovoj kući.

– Mi danas slavimo krsnu slavu, naši slave u Srbiji ali mi ovde uvek idemo u crkvu i obeležavamo nama ovaj poseban dan. To je veoma važno za nas, ali i za našu decu, da to razumeju i da se te vrednosti prenose sa kolena na koleno. Nažalost mi smo ovde sami porodica je u Srbiji, ali imamo prijatelje i sa njima proslavljamo ovaj dan kako dolikuje. Naravno uz poštovanje svih naših običaja u miru i veselju – kaže Marija Ilić.
Spokoj

Poštuje sve običaje: Marko Milosavljević

Marko Milosavljević kaže da se raduje proslavi Svetog arhangela Mihaila i da ovaj dan uvek zrači nekim posebnim mirom i spokojem.

– Slavimo našu krsnu slavu uz sve običaje kako dolikuje, slavski kolač, sveću, vino, prazničnu trpezu i posetu crkvi. Odmalena smo učeni da poštujemo svoje običaje i vrednosti gde god da se nalazimo – kaže Marko Milosavljević.