Z. Mirković
Posebne emocije: Članovi Bečkih poeta čitali priče Mome Kapora

U klubu Bečkih poeta održano je posebno književno veče, posvećeno jednom od naših najznačajnihih i najčitanijih pisaca Momi Kaporu.

Sa posebnim emocijama, njegove priče su čitali Stana Rakić Dokić, Gordana Subašić, Mirel Tomaš, Mijo Ćukurin i Mirjana Petrović, budući da je reč o piscu kojeg su pre deceniju i po imali prilike i da upoznaju.

Mirel Tomaš podseća da je Kapor 2008.godine u Beču predstavio knjigu “Dragi naši”, koju je objavila kompanija NIDDA-Verlag, izadavač “Vesti”, a 011 pozivni broj za Beograd, bio je i naziv rubrike koju je pisao upravo za “Vesti”, koje su sabrane upravo u toj knjizi.

“U Beču smo imali priliku da upoznamo ovog pisca i slikara, koji je napisao više od 20 knjiga i romana koji se i danas nalaze na listama bestselera”, prisetila se Tomaš.

Upravo su priče iz knjige “Dragi naši”, kao veoma bliske i kao “lek protiv nostalgije”, te večeri čitali u klubu, a među njima “Turska ili espreso?”, “Razvod na srpski način”, “Dvojnik”, “Sarajevski bluz”…

To je samo delić velikog književnog opusa, nekada najtraženijeg pisca Jugoslavije, a koji je iza sebe ostavio više od 40 romana, među kojima su “Una”, “Zelena čoja Montenegra”, “Beleške jedne Ane”…

Tomaš je podsetila da Kaporov opus upotpunjuje dvadesetak izvedenih radio i televizijskih, kao i pozorinih drama i filmskih scenarija, dodajući da je bio autor mnogih televizijskih emisija, kao i ratni reporter, a njegove knjige prevedene na 15 svetskih jezika.

“Šta reći za našeg savremenika koji je doživeo veliku slavu za života, a preminuo 2010. u 72 godini. Njemu smo posvetili veče i čitali ono što je objavio upravo u ovoj knjizi”, kaže Tomaš.

A, Kapor, večiti zaljubljenik u Beograd, koji mu je bio nepresušna inspiracija, bio je slikar, koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti, ilustrovao je gotovo sve svoje knjige, a izlagao širom sveta.