Tanjug
Promovisane Kaporove "Najlepše priče": Knjigu priredila supruga Ljiljana

Povodom desetogodišnjice smrti istaknutog slikara, književnika i novinara Mome Kapora, u prisustvu velikog broja njegovih poštovaoca održana je promocija knjige “Najlepše priče” , a otvorena je i izložba slika i crteža u beogradskoj opštini Vračar, koja će biti postavljena do 24. marta.

– Deset godina je otkako Momo nije sa nama. Ovo interesovanje ljudi, koji su došli tim povodom najbolje pokazuju koliko je on i dalje prisutan. Celo veče, knjiga i izložba, onakvo je kako Momi i pripada – rekla je supruga velikog književnika Ljiljana Kapor i istakla da je u knjizi napravila neki svoj izbor priča uz, kako je istakla, jednu prelepu Mominu sliku.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je Kapor bio hroničar jednog vremena i mentaliteta.

– To što i danas, sve ono što je on uradio, i dalje živi, jasan je pokazatelj koliko je značajan za naše društvo. I danas dok ga čitamo možemo dobro da vidimo kakav je Beograd bio i kakav će biti. Siguran sam da su svi ponosni kako se čuva sećanje na našeg velikog pisca – poručio je Vesić.

On je istakao da je došlo vreme da se Kaporu, koji je 2015. dobio ulicu i skver, Beograd oduži i otvaranjem zadužbine u njegovu čast.

– Postoji zgrada koju koristi Gradsko zelenilo u Karađorđevom parku. Mi ćemo 15. marta preuzeti taj objekat kao Grad Beograd i uraditi projekat rekonstrukcije te zgradice, gde će biti zadužbina Mome Kapora, a u njoj će se održavati izložbe i književne večeri – rekao je Vesić, dodajući da ne postoji bolje mesto za to, jer je Momo Kapor na Vračaru živeo i proveo veći deo života.

Kapor je rođen 1937. u Sarajevu, diplomirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, a književnošću je počeo da se bavi početkom šezdesetih godina prošlog veka. Objavio je više od 50 romana, kratkih priča, putopisa i umetničkih monografija. Sam je ilustrovao svoje knjige, a slikarska dela je izlagao širom sveta. Bio je redovan član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske. Ostao je zapamćen i kao kolumnista “Vesti”.

Kapor na poštanskoj markici

U okviru serije “Znamenite srpske ličnosti”, Pošta Srbije pustila je u opticaj izdanje poštanskih maraka posvećeno Momi Kaporu, a u PTT muzeju u Beogradu održana je promocija markice, na kojoj se nalazi čuveni Kaporov “Autoportret”. “Autoportret” (2000, pero) se nalazi na marki nominalne vrednosti 27 dinara dok su na vinjeti “Portret Liki” (1982, olovka), na koverti “Beograd na šeširu” (2006, pero) a na žigu “Devojka sa ružom” (1996, pero). Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine “Momčilo – Momo Kapor” zahvalila je Pošti na tome što čuvaju delo i sećanje na znamenite ličnosti.