O. Đoković
Svima samo do šale: Na putovanju nije bilo namrgođenog lica

Svesrpska zajednica Francuske (SZF) je kolektiv za druženje, obavezno komuniciranje na srpskom i samo na srpskom. Tog opredeljenja ne bi se odrekli ni za šta na svetu, a naredni zadatak im je, pošto je većina srednjovečnih i vremešnih, da u svoje kolo uhvate i mlađane zemljake.

– Nije to lak zadatak, ali nam je upornost pogonsko gorivo. Uspećemo sigurno, malo pomalo prikupićemo i mlade naraštaje – odlučna je Slađana Stamenović, predsednica SZF.

Slađana je iz Sen Denija, pariskog predgrađa u kojem živi, uputila pozive i svako koga je pozvala – se odazvao. Na prozivci je i autobus zvani Muzička kutija, što znači da se pevalo kao da se išlo na svetsko takmičenje za najbolji hor dijaspore.

– A gde ćemo? – propitivali su okupljeni.

Slađa zacrtala:

– Na kupanje i sunčanje, pravac Etrebat, na obali Atlantskog okeana.

Naravno da je bilo i usputnog zaustavljanja, protezanja nogu praćenog kolcem uz harmoniku, bilo i gošćenja kafom i osvežavajućim pićima i sve praćeno stalnim pošalicama.

Ima Slađana opredeljenje i za poslednje druženje pred odmor za “Vesti”, ovako obrazlaže:

– Ne trebaju nam priče, ne želimo da se rasplinjujemo kroz tekst. Može li da se objavi naša slikovnica? Slika najbolje govori. Znate li zašto želimo da ovaj naš jednodnevni izlet bude predstavljen kao foto-album? Ako ima mnogo teksta, nema mesta za sve naše fotografije, a želimo da se zemljacima širom sveta pokažemo “u kompletu”, da se nađe svako na slici. Tako porodice, drugari i prijatelji rasuti po celom svetu mogu da nas na fotosima prepoznaju i osete kao da smo se, upravo, uživo sreli. Dakle, može li slikovnica? – ozbiljno pita Slađana.

I odgovor je ozbiljan:

– Može, slikovnica i imena aktera ovog uspelog letnjeg izleta.

Novo druženje u septembru

Slađa ističe da su ovim izletom obeležili završetak uspešne sezone, pa dodaje:

– I obavezno naglasite da svima želimo lep i prijatan odmor.

Slađi i to malo, pa nastavlja:

– Mnogo je važno: zakazujem novo druženje u septembru.

Ekipa za najviše ocene

Družina SZF je za najviše ocene. Nigde im ništa nije zapelo, nijednog namrgođenog lica, nijedne zamerke, svima do šale. Uz Slađanu koja vri od energije, na put su krenuli harmonikaš Burduš i mladi nastavnik u Dopunskoj srpskoj školi Nenad Milosavljević (pretpostavka, ubuduće će biti i školaraca). Bile su tu i Gorica, Verica, Draga, Snežana, Dragana, Zorica, Natali, Sara, Filip, Nena, Radomir, Ljubiša, Slađana, Sabrina, Izabel, Marko, Zoki, Suzana, Paloma, Svetlana, Krneta, Anica, Vesna, Gordana, Suzana, Ivica…