EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Specijalni američki agenti prošle sedmice su u predgrađu Bostona uhapsili Kemala Mrndžića (51) koji je tokom građanskog rata u BiH bio stražar u zloglasnom logoru Čelebići.

Međutim, prema tvrdnjama izvora “Vesti” iz pravosudnih krugova u BiH veoma su male šanse da on odgovara za zlodela koja mu se stavljaju na teret, jer kako se ispostavilo on je žestoko prekršio američke zakone zbog čega mu preti višegodišnja zatvorska kazna u toj zemlji.

Američki mediji navode da je Mrndžić 25 godina lagodno živeo u Svampskotu, predgrađu Bostona, gde se doselio nakon rata u BiH. U međuvremenu je dobio američko državljanstvo, a zbog činjenice da je lagao o ratnoj prošlosti pri apliciranju za pasoš SAD, preti mu kazna od 30 godina zatvora. Mediji u SAD navode da je Mrndžić pušten na slobodu uz kauciju od 30.000 dolara dok istraga ne bude završena.

– Ako se ispostavi da je dao lažne podatke, a sve sluti da je to uradio, Amerikanci će mu “odrezati” žestoku kaznu, a onda su male šanse da bude izručen BiH i da odgovara za zločin u Čelebićima – kaže naš izvor.

Mrndžić je navodno vlastima SAD, pri podnošenju aplikacije za državljanstvo rekao sve suprotno od onoga što je zaista radio, pa je naveo da je bio žrtva srpskih snaga i da je bio zatvoren i mučen u logorima.

Na svetlo dana su isplivala i neka svedočenja bivših zatočenika u Čelebićima koji su naveli da je Mrndžić bio jedan od onih koji su najviše maltretirali zatvorenike. Preživeli su ispričali da su se čuvari takmičili u brutalnostima, a da su se krici zarobljenih čuli više stotina metara u okolini logora. Pojedini čuvari su ponekad uzvikivali: “Aušvic, Aušvic”, pozdravljajući jedni druge nacističkim pozdravima “zig hajl”.

Vlasti SAD pozvale su preživele logoraše iz Čelebića da im dostave informacije o zlodelima, a neki od njih, poput Slobodana Mrkajića, koji je u više navrata u medijima svedočio o strahotama koje je tamo prošao, najavili su da će pozitivno odgovoriti na taj zahtev.

Suđenje trinaestorici

U Sudu BiH za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica, od maja 1992. do maja 1993. godine, koji obuhvataju i logor Čelebići trenutno je u toku suđenje po optužnici koja tereti 13 osoba. Nije poznato kada će taj proces završiti.