Youtube/Večernji list
Srđan Ćuk

Hrvatski reper iz grupe Tram 11 Srđan Ćuk (45) na morbidan, uvredljiv i omalovažavajući način prokomentarisao je inicijativu da se u Zagrebu jedna od ulica dodeli srpskoj porodici Zec koja je svirepo ubijena u noći između 7. i 8. decembra 1991.

“Ne može se ništa nazvati po kriminalnom obračunu, ni ulica, ni park, ni grmlje gde vam psi uriniraju. Fino kupite zeca i držite ga u kadama kao vaši dedovi i bake svinje kad su ukrali tuđe stanove 1945. u Zagrebu”, napisao je Ćuk na Fejsbuku.

Ćukova poruka mržnje odnosi se na zločin u kom su ubijeni supružnici Marija i Mihajlo, kao i njihova 12-godišnja ćerka Aleksandra. Zločin je preživelo dvoje dece, Dušan i Gordana Zec koji su se sakrili u kući. Decu je potom njihova baka odvela u kasarnu JNA, odakle su evakuisani u Banjaluku gde i danas žive.

EU ćuti

Ovakav odnos prema nastradaloj porodici izazvao je otvoreno zgražavanje Krajišnika. Predsenik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, kaže da Ćukova skandalozna izjava nije iznenađenje, već deo organizovane kampanje rehabilitacije ustaštva i nekažnjivosti najgrubljeg vređanja srpskih žrtava genocida u Hrvatskoj.

– Reč je samo o jednom od mnogih primera da je Hrvatska država mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i svemu što je srpsko. Ova država još dugo se neće suočiti sa svojom ustaškom i genocidnom prošlošću. Umesto da su takvi ljudi u zatvoru, oni otvoreno veličaju ustaštvo, ali i najmonstruoznije zločine nad Srbima, a masakr porodice Zec u Zagrebu je svakako jedan od njih – ističe Linta i dodaje da je tragična činjenica da i u ovom slučaju EU i njene institucije ćute na veličanje nacističke ideologije u jednoj od njenih članica.

Uništiće sam sebe

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, Milojko Budimir kaže da je zgrožen nivoom patološke mržnje.

– Ta mržnja će uništiti ne samo ovog autora, već i sve one koji mrze druge i drugačije. Posebno je interesantno da je reč o čoveku koji se zove Srđan Ćuk, a to je prezime mojih komšija Srba iz mesta Zrmanja u Lici. Ovo samo upućuje na činjenicu da je dotični promenio veru, naciju, i na ovaj način pokušava da bude veći katolik od pape. Nije poenta da ovaj govor mržnje, po svemu sudeći bolesne osobe, osudimo mi, nego oni Hrvati sa kojima živi. U Hrvatskoj i poslednji popis stanovništva pokazuje da je drastično smanjen broj Srba, ali i Hrvata. Izgleda da će tamo ostati samo oni koji mrze i koji će tako uživati plodove svoje pobede – ističe Budimir.

Milanovićev istomišljenik

Nakon što je obeleženo 30 godina od ubistva porodice Zec u Zagrebu pokrenuta je inicijativa da im se posveti jedna ulica. Međutim, ovoj inicijativi se suprotstavio i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

– Porodica Zec je bila pozvana u vladu, dobila je odštetu, šta još treba? Grozna priča, ali ja znam u ratu još gore iza kojih stoji neka druga strana – rekao je Milanović.

Smetaju mu i žene bez dece

Kako prenosi portal Index.hr, Srđan Ćuk često na društvenim mrežama objavljuje neprimeren sadržaj, a na meti su mu i pripadnici LGBT populacije i žene bez dece. Nakon negativnih reakcija javnosti, producentska kuća je prekinula saradnju sa grupom Tram 11 i album je povučen iz prodaje.

Ćuk, koji koristi pseudonim General Vu, u hrvatskoj javnosti poznat je po svojim desničarskim stavovima, ali i objavljivanjem fotografija iz rata. Hrvatski mediji navode da ima običaj da lajkuje komentare sa ustaškim pozdravom “za dom spremni”, kao i one “protiv levičara u Hrvatskoj”, “za Hrvatsku protiv komunjara”, ali i koji negiraju zločine u Jasenovcu… Takođe, za pravoslavni Uskrs, on je Srbima čestitao jajetom na kojem je hrvatski grb sa prvim belim poljem.

Zločinci narodni heroji

Za zločin nad srpskom porodicom Zec odmah su uhapšeni pripadnici jedinice Jesenje kiše pod komandom Tomislava Merčepa. Iako su u policiji priznali taj zločin, na suđenju su svi oslobođeni iz proceduralnih razloga.

– Sud je to njihovo priznanje kao nezakonito pribavljen dokaz izdvojio iz spisa i više se nije mogao koristiti, tako da su oni oslobođeni. To je bio početak sukoba, oni su bili nacionalni heroji, posebno komandant jedinice Jesenje kiše Tomislav Merčep – kaže Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacioni centar Veritas.

Umesto kazne, jedan od ubica, Siniša Rimac, postao je telohranitelj tadašnjeg ministra odbrane Gojka Šuška, a 1995. godine od Franje Tuđmana primio je orden za “junački čin u ratu”. Ostali iz te grupe su osuđeni 2005. godine, ali za drugo ubistvo.

Ko bljuje zlo, treba ga ućutkati

Na izričit zahtev velikog dela publike izdavačka kuća Menart odlučila je da povuče iz prodaje novi album “Tram 11” i raskinula ugovor s ovom grupom.

Naime, publika i kritičari smatraju da album promoviše govor mržnje i fizičko nasilje s ocenom da je reč o “koktelu šovinizma, homofobije, mizoginije i šovinističke srbofobije”. Izdavačka kuća Menart se izvinila i ponudila objašnjenje da je reč o nenamernom propustu, te da ne podržavaju bilo koji oblik mržnje, već slobodu govora i različitosti.

Izvođači ove izdavačke kuće uglavnom su odbili da komentarišu sve što se dešavalo ili su dali uopštene izjave uz izgovor da nisu upućeni u slučaj. Malo određeniji ipak je bio nekadašnji frontmen Haustora

Darko Rundek, koji od 1991. živi u Francuskoj, a često nastupa i u Beogradu.

– Ceo taj album, koliko sam o tome čuo, ne zvuči mi baš pametno. Sloboda govora u apsolutnom smislu je besmislica i mora da postoji granica. Ako neko bljuje mržnju i zlo, onda ga treba ućutkati. Treba mu reći: “Sedi i ćuti!” – naglasio je Rundek.