printscreen
Tekst na sajtu "Vajsa"

Kolumna Aleksandre Stanić, urednice “Vajsa Austrija” (Vice) pod naslovom “Zašto mrzim Austriju” izazvala je veliku buru u javnosti i protiv Stanićeve je pokrenuta žestoka kampanja mržnje preko društvenih mreža.

U tekstu objavljenom na sajtu “Vajsa” prenela je svoja iskustva sa rasizmom u Austriji i argumentovala zašto nikada nije Austriju videla kao svoju domovinu.

Inače, Aleksandra je rođena u Austriji, a njeni roditelji su se doselili iz Bosne i Hercegovine. U kolumni ona je opisala svoje nezadovljstvo politikom i kritikovala je prekomerni patriotizam.

Napisala je da, kada je neko pita odakle je, kaže da je Bečlijka.

“Dragi Austrijanci niste ništa doprineli tome da se osećam Austrijankom”, poručila je Stanićeva.

“Ovde sam rođena, ali i pored toga ovu zemlju nikada neću nazvati domovinom. Austrija je zemlja u kojoj je moja prijateljica iz mladosti N. prestala da bude moja prijateljica jer njena majka nije želela da se igra sa “detetom strancem”. Austrija je zemlja u kojoj su državni službenici ponizili mog oca, zato što loše govori nemački. Drugi đaci u mojoj školi nisu želeli da im jedan “čuš” pomaže u ispravljanju domaćih zadataka, iako je to predložila nastavnica jer sam bila najbolja u razredu iz nemačkog”, napisala je ona u svom tekstu.

Navela je da su se njeni roditelji doselili 70-ih godina prošlog veka i da je ona rođena u ovoj zemlji, ali da nikada nije pripadala Austriji.

Prema njenom mišljenju Austrija pravi radzor među stanovništvom – na jednoj strani smo “mi” i na drugoj “oni drugi”, a političarima odlično polazi za rukom da šire strah od navodnih “stranaca”.

“Ja sada tu mržnju uzvraćam. Mrzim ono što FPOe i OeVP čini ponosnim na njihovu domovinu. Ja sam od onih ‘drugih’, i kao dete sam već naučila da me većinsko društvo ne prihvata kao Austrijanku”, ukazuje Stanićeva.

Ukazala je da će njeni roditelji da kažu da je njima Austrija mnogo toga ponudila, ali dodaje da ona ne oseća nikakvu obavezu za zahvalnost toj zemlji.

“Mržnja koju su Austrijanci ranije imali prema strancima sada je presumerena pre svega na muslimane, koji su izloženi rasizmu. Ali i pored toga svaki put kada nešto kritički kažem na račun Austrije dobijam poruke mržnje”, navela je Stanićeva.

“Austrijanci mi pišu da sam ‘jugo-komunistkinja’ koja nema pravo na političkom mišljenje”, dodala je ona.

Frustracija i bes

Aleksandra Stanić ističe da, kada pomisli na Austriju, oseća samo frustraciju i bes. Iznela je neprijatan susret sa jednim Austrijancem po imenu “Volfi”, koji joj je, kada je imala svega 12 godina, objasnio da, bez obzira koliko dobro govori nemački, nikada neće biti prava Austrijanka.

Pokvareni desničari

Preko društvenih mreža Aleksandra Stanić je izložena porukama mržnje, a desničarski sajt “unzensuriert.at” u njenom tekstu vidi navodno blaćenje Austrije.

Autorka je preko Tvitera odgovorila svima koji su krenuli da je blate.

“Dospela sam na “unzensuriert”. Zašto? Zato što kritikujem rasizam. Verovatno ću isključiti mobilni. Desničari pokušavaju da ućutkaju žene sa političkim stavom. Kakav je to pokvareni svet”, poručila je ona.