youtube/printscreen
Normalan život: Hasan nakon intervencije

Nada za obolele od bulozne epidermolize pojavila se u Nemačkoj. Lekari ove evropske zemlje uspeli su zahvaljujući eksperimentalnoj genskoj terapiji da obolelom dečaku leptiru stvore potpuno novu kožu. Devetogodišnji Hasan je rođen u Siriji, a pre dve godine je smešten u nemačku bolnicu. Njegovi roditelji, nakon godina patnje zbog sinovljevih muka, pristali su da njihov sin bude deo eksperimentalnog lečenja koje je donelo sjajne rezultate.

Za njegov slučaj angažovani su doktori iz Italije, koji su uzeli mali uzorak dečakove kože i u laboratoriji dodali njenim ćelijama ispravnu verziju lošeg gena. Potom su mu presadili takvu genetski modifikovanu kožu.

Posle niza operacija, dečak Hasan je dobio novu, genetski modifikovanu kožu koja prekriva 80 odsto njegovog tela, naveli su inostrani mediji.

Sada, dve godine kasnije, njegova koža izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dečaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nisu potrebni lekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal.

Hasanov otac rekao je da se dečak „sada oseća kao normalna osoba“, da se igra, da je aktivan i uživa u životu.

Nekoliko dana po rođenju Hasan je imao plikove i rane po celom telu i najveći deo njegove kože izgledao je kao otvorena rana. Kako za buloznu epidermolizu leka nema i oko 40 odsto obolelih ne doživi adolescenciju, doktori su dečakovu porodicu pripremali za najgore.

Međutim, u Nemačku je doveden tim biologa specijalista za gensku terapiju, sa italijanskih univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji, a Hasanovi roditelji su im odobrili da pokušaju s eksperimentalnom terapijom.

Ukoliko rezultati u narednim godinama budu pokazali da je Hasanovo stanje i dalje stabilno, oboleli „leptiri“ mogli bi da se nadaju da je i njihovim mukama došao kraj.