Srbi neće odstupiti: Zoran Blagojević

Više veteranskih organizacija Armije BiH najavilo da okupljanja i proteste povodom marša “Stazama egzodusa” kojim Srbi već 15 godina obeležavaju golgotu koju su prošli tokom akcije “Farz” (Uragan), Drugog i Trećeg korpusa Armije BiH.

Ta operacija je trajala od 10. do 23. septembra, a za posledicu je imala ubistvo oko 500 boraca i civila, oko 8.000 proteranih i do temelja spaljeno 30 srpskih sela Vozuće, doline Krivaje i južnog dela Ozrena.

Najmonstruoznija ubistva počinili su pripadnici odreda El mudžahedin koji su zarobljene Srbe svirepo mučili, a većinu likvidirali ritualnim odsecanjima glava.

Zoran Blagojević, nekadašnji komandant Četvrte ozrenske brigade VRS i predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovičana iz Doboja, kaže za “Vesti” da će Srbi po svaku cenu održati marš kao dug svim poginulim i nestalim sunarodnicima tokom te akcije.

– Ne plašimo se. U ratu smo prošli mnogo gore. Prošle godine su namerno zastali ispred crkve u Stogu, mahali ratnim zastavama i uzvikivali “Alahu ekber”, ali je zabrinjavajuće što ove godine već nedelju dana unazad pozivaju veterane Armije BiH, a posebno “zlatne ljiljane” da se priključe defileu automobilima, a zatim i “proslavi” u centru Vozuće. Nikad do sada to nisu radili. Pritom, namerno su tempirali vreme održavanja tog njihovog događaja sa našim – upozorava Blagojević.

Objašnjava da će najkritičnije biti na krajnjoj tački marša dugoj 22 kilometra – Crkvi Svetog Đorđa u selu Stog nadomak Vozuće.

– Upravo na tom mestu prolazi magistralni put kojim prolazi muslimanska kolona. Oni se namerno tu zaustave, počnu da vređaju, mašu zastavama, uzvikuju borbene pokliče. Policija je prošle godine dobro uradila posao, a nadamo se da će tako biti i ove – ističe Blagojević i dodaje da je apsurdno to što Srbi ni 27 godina od kraja rata u Federaciji BiH ne mogu da na dostojanstven način obeleže stradanje sunarodnika.

– “Stazama egzodusa” bi trebalo da se završi u centru Vozuće, jer nismo mi proterani sa periferije. Ali, policija nam otvoreno priznaje da ne mogu da nam obezbede sigurnost. Pitam se šta bi bilo da se Srbi 11. jula pojave u Srebrenici i iz automobila mašu svojim trobojkama i uzvikuju da su hrišćani, pravoslavci. Nažalost, daleko je Bosna od suživota, jer i dalje samo jedan od naroda ima prava da oplakuje svoje mrtve. Srbima je to i dalje zabranjeno – kaže Blagojević.

Spomen-krst

Marš “Stazama egzodusa” počinje u 8.00 u Tumarama na Ozrenu posle liturgije u Crkvi Svete Trojice. Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.

Upravo u ovom selu, u Crkvi Svetog Đorđa održaće se parastos svim poginulima, a zatim položiti venci kod Spomen-krsta.

– Upravo u porti ove crkve, 1997. godine je ekshumirana 21 žrtva srpskog porekla. Njih 17 je bilo bez glava. U spomen na sve stradale Srbe na Vozući, ovde smo podigli Spomen-krst – kaže Zoran Blagojević.