EPA
Korona ima 100 lica: Istraživači izdvajaju sojeve

Taman kad smo pomislili da smo čuli sve o koroni i njenim sojevima, shvatili smo da su mutacije ove opake bolesti ogromne, a ovih dana u susednoj Hrvatskoj je registrovan i njujorški soj.

Lekari u Srbiji su zabrinuti zbog ovih mutacija, posebno zbog britanskog soja, za koji se zna da je prisutan i u našoj zemlji. Stručnjaci navode da je verovatno zbog njegovog prisustva došlo do povećanja broja zaraženih, pa zato lekarski tim Kriznog štaba traži potpuno zatvaranje kako bi se izbegao kolaps zdravstvenog sistema u Srbiji.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje brzo širenje sojeva u našem komšiluku.

U Bosni i Hercegovini sumnja se na češki soj, u Sloveniji su zabeleženi slučajevi južnoafričkog i nigerijskog soja. Podaci koji su za sada dostupni pokazuju da nigerijska mutacija verovatno neće izazvati teži oblik kovida, dok je južnoafrički opasniji.

– U Srbiji je prisutan britanski soj i ono što zabrinjava jeste da se njegov udeo među obolelima povećava – kaže prof. Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović.

Ona ističe da britanski soj u našoj zemlji još nije postao dominantan, ali je evidentno da se brzo prenosi. Britanski soj korona virusa u Srbiji je otkriven u januaru, a donela ga je žena iz Novog Sada, koja je putovala iz Londona.

Docent za mikrobiologiju i imunologiju na Medicinskom fakultetu i virusolog dr Ana Banko kaže da više zabrinjavaju varijante koje dolaze iz Južne Afrike i Brazila jer, kako kaže, neka istraživanja pokazuju da antitela u dodiru s mutacijom imaju nešto slabiju efikasnost.

– Zasad nema dokaza da ove mutacije izazivaju ozbiljne bolesti za veliku većinu onih koji se zaraze. Njihova pojava nije neobična u etiologiji virusa. U Britaniji je potvrđena varijanta koja ima ima više od 20 mutacija – kazala je dr Banko.

Najznačajnije mutacije su one registrovane na S- proteinu, koji se nalazi na površini virusa i vezuje ga za ljudske ćelije. Mutacije koje su identifikovane, ukazuje dr Banko, nisu nove, ali nova je njihova kombinacija.

Naučnici iz svih krajeva sveta pažljivo prate šta se dešava, a svaka varijanta biće pažljivo proučena i nadzirana.

Dosadašnje iskustvo poziva na oprez prilikom putovanja s obzirom na to da su novi sojevi uneti iz inostranstva. Dok mnoge zemlje traže obavezan PCR
test, čak 16 to ne zahteva za naše državljane.

Građani Srbije bez testiranja mogu da idu u Crnu Goru, a prema podacima Ministarstva spoljnih poslova mogu i u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, na Jamajku, u Kolumbiju, na ovom spisku su i Kostarika, Meksiko, Oman, Palau, Pakistan, San Marino, Severena Makedonija, Sudan, Tanzanija i Centralnoafrička Republika.

Braziliski soj izuzetno opasan

Brazilski soj korona virusa, veoma zarazna varijanta ovog virusa nazvana P-1
, od koje može da se oboli odmah i nakon preležanog kovida, otkriven je u najmanje 20 zemalja, saopštili su naučnici s Kraljevskog koledža u Londonu. U studiji o brazilskom soju navodi se da je ova varijanta postala dominantna u brazilskom gradu Manausu, gde je od 100 ljudi njih 25 do 61 podložno da ponovo oboli od P-1 varijante korone, preneo je Rojters.

– Za sada nemamo dokaze koji ukazuju da postojeće vakcine nisu delotvorna zaštita i protiv ove varijante virusa – izjavio je Nuno Farija, virusolog na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Nema konačnih dokaza koji bi ukazivali na to da sadašnje vakcine neće biti efikasne protiv P-1, kaže ovaj virusolog, koji veruje da vakcine “u najmanju ruku štite od bolesti, a moguće i od ponovne zaraze”.