Z. Mirković
Vidimo se uskoro: Zajednička fotografija učesnika

U Beču je prvi put organizovan muzički festival Glas mladih koji je okupio mlade talentovane pevače i instrumentaliste. Posebna čar festivala bila je što su se učesnici iz Beča putem video-linka povezali sa maticom.

Bečki klub Trezor, jedno od omiljenih mesta za zabavu i izlaske naših ljudi u Beču, pretvoren u centar kulture, entuzijazma i umetnosti. Broj učesnika, kao i publike, bio je ograničen zbog epidemioloških mera, ali i pored toga festival je opravdao očekivanja. Nastupilo je ukupno 40 učesnika – mladi umetnici su pod budnim okom svojih kvalitetnih i posvećenih pedagoga pokazali su šta znaju i pobrali simpatije publike koje je aplauzima nagradila njihovo umeće.

Divan glas: Anđela Paleznica

Zbog epidemioloških mera, ovog puta nisu bili svi u mogućnosti da dođu i učestvuju na festivalu, ali je i onima koji fizički nisu mogli da budu prisutni ovoj muzičkoj manifestaciji, bilo omogućeno da se čuju – uključivanjem preko interneta i aplikacije i njihov glas čuo se na sceni, na velikom led panelu.

Novi Sad na vezi: Uključenje u koncert KUD “Svetozar Marković”

Tako se uključila mlada Anđela Paleznica iz Republike Srpske, i svojim divnim nežnim glasom ganula sve prisutne, izvodeći numere “Gde si bila jare moje” i “O, ciganko moja”.

Međutim, glavno povezivanje sa maticom bilo je uključenje u koncert KUD “Svetozar Marković” iz Novog Sada. Omladinski orkestar, izuzetno kvalitetan i muzički zreo, sa bogatim aranžmanima i pod izvrsnim stručnim rukovodstvom Slobodana Bože Telečkog, izveo je numere “Svilen konac”, “Stade se cveće rosom kititi” i “Berem grožđe, biram tamjaniku”, sa solistkinjom Katarinom Popović.

Marko Stevanović i Nikola Zarić

Prisutne u Beču pozdravio je i Miodrag Petković, direktor KUD-a “Svetozar Marković” iz Novog Sada, koji je izrazio zadovoljstvo što su mladi umetnici, sa pedagozima i klubovima, zajedno, na takav način uspostavili kulturnu i umetničku saradnju.

Od učesnika iz Beča nastupili su Leon Budimir i Marko Stevanović, učenici pedagoga Nikole Zarića. Leon je izveo numere “Gloryland ” i “Kolubarski vez”, a Marko se publici predstavio spletom narodnih tema i Mozaik kolom.

Laura Radosavljević i Momir Marijoković

Pod budnim okom pedagoga Momira Marijokovića, nastupilo je četvoro njegovih učenika. Enis Karaga je izveo “Lazino kolo” i hitove “Ja te pjesmom zovem” i “Zvijezda tjera mjeseca”, Kristijan Lungu koji se predstavio pesmom “Jesen u mom sokaku” i numerom “Žagubičanka kolo”, Laura Radosavljević je izvela “Bojerku” i “Prelaz kolo”, a Jovan Stević je uveselio publiku “Žikinim” i “Kosačkim kolom”.

Učitelj i učenik: Miloš Kračunović i David Jordaćijević

Pedagozi Željko Grujić i Srđan Demirović bodrili su svog učenika Nikolu Terzića koji je izveo numere “Imam jedan život” i “Rumunsku svitu”, dok je Miloš Kračunović ispratio svog učenika Davida Jordaćijevića koji se predstavio pesmama ” Sumertime ” i ” Antumn Leaves”, te studenta muzičke umetnosti u Beču, na odseku solo pevanja Danijela Jankovića, koji je izveo pesme “A, što ćemo ljubav kriti” i “Pukni zoro”.

Nikola Zarić, Danijel Janković i Momir Marijoković

U drugom delu programa, učesnici su nastupili u pratnji pedagoga što je festivalu dalo posebnu notu i šarm.

Na kraju dvočasovnog programa, svi učesnici su sa scene pozdravili publiku i zajedno zasvirali zapevali, da bi se u dobrom raspoloženju rastali uz obećanje jedni drugima – “vidimo se uskoro”.

Aleksandar Arabadžijev i Lazar Jevtić

Različiti žanrovi

Publika, ali i učesnici imali su priliku da čuju i osete nekoliko muzičkih žanrova i pravaca, od etno-izvorne muzike i instrumenata kao što su kaval, gajde, tambura, preko narodne i popularne muzike, sve do džeza.

Pedagog Aleksandar Arabadžijev predstavio je učenika Lazara Jevtića koji je izveo “Gajtan oro” i “Staro makedonsko gajdarsko”.

Organizatori

Festival je organizovalo udruženje A:Kultura iz Beča, sa partnerom, novim udruženjem Oultiverzum Art Fabrik. Inače, A:Kultura godinama uspešno organizuje kulturna i umetnička događanja, poput festivala za decu Zlatna pčela, zatim Festival radosti, novogodišnji koncert Tri noći, Koncert filmske muzike i Sunčani etno-festival.