R. Perić
Dobili gromoglasne aplauze: Posle koncerta svi su zajedno zahvalili publici

U Bazelu je održan koncert na kojem su nastupila deca različitog uzrasta svirajući brojne instrumente: klavir, violinu, gitaru, harmoniku. Neki od mališana su pokazali i velike pevačke sposobnosti.

Koncert nazvan “Deca muziciraju” organizovala je Andrijana Adamović, profesor srpskog jezika i nastavnica u Srpskoj dopunskoj školi u Bazelu, a uz decu srpskog porekla svoje umeće su pokazali mali Švajcarci i deca drugih nacionalnosti

Andrijana Adamović sa ocem, suprugom, ćerkama i nekim od učesnika

– Moja ćerka Petra počela je prošle godine da svira klavir i u novembru je imala koncert svoje klase. Posmatrala sam svu onu decu kako su se lepo obukla, kako su uzbuđeni i jedva čekaju da izađu na scenu i sviraju. Pomislila sam da nije tako teško iznajmiti salu i pozvati svu decu koja nešto sviraju da nastupe. Čim su se stekli uslovi da se organizuju koncerti, našli smo slobodan termin u sali jednog restorana koja je velika, akustična, prelepo dekorisana i vrlo inspirativna za nastupe, a nalazi se u centru Bazela – objašnjava za “Vesti” Andrijana Adamović.

Ona inače poznaje puno dece koja sviraju različite instrumente, od kojih većina ide u švajcarske muzičke škole, a neka uzimaju privatne časove. Potrudila se da ideju o koncertu razglasi među poznanicima, u grupama dece sa kojima radi u Srpskoj dopunskoj školi i u odeljenjima svojih kćerki. Svi zainteresovani mogli su da se prijave i sviraju šta žele. Andrijana je znala koliko će se dece prijaviti, ali je planirala da program upotpuni učešćem mališana iz Umetničkog centra Soko koji takođe vodi i sve se uklapalo u koncept koncerta.

Marta Adamović i Erika Firkal

– Ne mogu da kažem da je bilo mnogo naporno jer sam uvežbavala program samo sa decom iz Umetničkog centra Soko i moje dve ćerke. Marta, iako ima samo devet godina, svira vrlo ozbiljno violinu. Nedavno smo upoznali Eriku Firkal, pijanistkinju iz Slovačke, koja je bez razmišljanja pristala da korepetira Marti. S ostalom decom sam bila u kontaktu, uobličila sam koncert, ali do samog nastupa nisam znala kako će to zapravo izgledati. Neki su se odvažili da se prijave dan pre ili na sam dan koncerta. Volim tu spontanost – priča Andrijana.

Njen veliki drugar i saradnik Stevan Branović je vodio program na nemačkom jeziku i svojom elokventnošću mnogo doprineo tome da se deca opuste i uživaju u koncertu.

– Moram priznati da skoro nisam prisustvovala nečem tako toplom i emotivnom. Deca su bila baš uzbuđena i svoju sreću prenela su na sve u publici koja je posle toliko duge pauze u kulturnim događajima bila željna jednog ovakvog koncerta. Gromoglasni aplauzi bili su prava podrška malim umetnicima – zaključuje srećna Andrijana.

Na kraju koncerta svi učesnici su dobili po ružu i sa roditeljima i drugarima srećni i zadovoljni otišli kućama.

Uživali: Nina, Dejan i Nikola Todorović

Publika oduševljena

U publici se za vreme, a naročito posle koncerta nije krilo oduševljenje onim što je prikazano. Iako su velikim delom prisustvovali roditelji, prijatelji i poznanici učesnika koncerta, primećen je i izvestan broj švajcarskih državljana koji su znatiželjno ispratili nastupe i svako dete nagradili toplim aplauzom.

Među veselim i zadovoljnim posetiocima bio je i Dejan Todorović, koji je sa decom Ninom i Nikolom uživao u koncertu:

– Lepo je da mališani mogu da pokažu svoje talente i steknu nova iskustva u sviranju i nastupima – kaže Dejan.

Postaje tradicija

Velika želja i entuzijazam zaslužuju da se što pre ponove. Ideja je, kako kažu organizatori, da koncert postane tradicija i da ih bude što više kako bi deca imala što više mogućnosti da prikažu svoja postignuća.

Marina, Stefan i Filip sa tatom Slobodanom

Porodica muzičara

Filip Novaković je jedan od učesnika, svirao je harmoniku.

– Mnogo mi se sviđa ovaj koncert. Ovo je i odlična prilika da pokažem šta sam naučio – izjavio je Filip.

On nije jedini muzičar u porodici jer tata Slobodan takođe svira harmoniku, a brat Stefan klarinet.

Neposredno po završetku koncerta Filip je sa bratom Stefanom odsvirao nekoliko lepih srpskih kola, dok je mlađa sestra Marina igrala.