EPA
Aleksandar Vučić

Na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje na teritoriju AP Kosovo i Metohija do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244. Predstavnicima međunarodne misije pod mandatom UN dokument su uručili pripadnici Vojske Srbije.

Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić objasnio da je Kforu zahtev upućen prvo mejlom, odmah posle sednice Vlade kojoj je prisustvovao. – Odluka o tome je doneta jednoglasno s ciljem da se smanje tenzije, radi zaštite srpskog stanovništva i pre svega zbog kontrole administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Međutim, pretpostavljamo da zahtev neće biti prihvaćen, a kad bi oni bolje razmislili, uvideli bi da bi to doprinelo miru i mogućnosti da se pronalaze kompromisna rešenja – rekao je Vučić.

Poziv Savetu bezbednosti

Predsednik je objasnio da je ovo prvi put da je Vlada Srbije ovakav zahtev usvojila. On je podsetio da je vlada Zorana Đinđića uputila pismo Savetu bezbednosti, ali bez formalnog zahteva za povratak naših snaga na KiM. – Bitno je da zahtev bude formalan jer kada se jednog dana promene okolnosti u svetu, neće moći da kažu da mi to nikad nismo ni tražili – objasnio je Vučić. Prema njegovim rečima, zahtev za povratak naših snaga na KiM predaje se komandantu Kfora zato što oni sami kažu da su nadležni za bezbednost i u obavezi su da ga prime. Takođe, rekao je predsednik, prema Rezoluciji 1244 taj zahtev Kfor mora da odobri, a ako to ne učini Srbija može da traži sednicu SB UN. – Američkom izaslaniku Gabrijelu Eskobaru rekao sam da nije tajna da će dati negativan odgovor i da samo čekam da vidim šta će napisati – ispričao je Vučić.

Bez članstva u UN

Predsednik je dodao da je svim izaslanicima pokazao šest dokumenata koji se odnose na Kosovo, a da su oni odgovorili da ne poštuju nijedan. Rč je o Povelji UN, Rezoluciji 1244, Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova, Briselskom i Sporazumu iz Vašingtona i Solunskoj deklaraciji. On je istakao da je u poslednjem, francusko-nemačkom predlogu za rešenje pitanja Kosova predviđeno da se Srbija neće protiviti članstvu pokrajine u međunarodnim organizacijama. – Postoji jedna stvar koju sam svim izaslanicima stavio do znanja, a to je da Srbija neće prihvatiti članstvo Kosova u UN. O ostalom možemo da razgovaramo – rekao je Vučić.

Čuvamo mir

Vučić je napomenuo je da je stav Srbije da je potrebno prvo da se formira ZSO, pa da se dalje vode razgovori, ali da ne veruje da će se to ikada desiti. Uprkos tome, rekao je predsednik, razgovarati se mora. – Mi smo kupili 10 godina mira i vratili Kosovo kao temu. Čuvamo gotovo po svaku cenu mir i stabilnost, ali ako dođe do toga da nam ubijaju decu, nećemo sedeti skrštenih ruku – rekao je Vučić.

Ministar odbrane Miloš Vučević

Aktivirana Rezolucija 1244$ Ministar odbrane Miloš Vučević saopštio je da je Komisija Generalštaba Vojske Srbije za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova u petak nešto pre 11 časova predala zahtev Kforu. On je dodao da je desetak sati ranije Kancelariji Kfora poslalt mejl s tim Zahtevom i s dodatnom dokumentacijom. – Mi smo formalno pokrenuli proceduru u skladu s Rezolucijom 1244 kojom zahtevamo ono što je definisano međunarodnim pravnim aktima. Mi tražimo nešto što niko ne može da ospori Srbiji i u okviru zaštite naših nacionalnih, državnih interesa i zaštite našeg naroda na prostoru Kosova i Metohije – naveo je Vučević

Uhapšen još jedan policajac

Nastavljen lov na Srbe Naš narod na Kosmetu obraćanje predsednika Aleksandra Vučića pratio je i na barikadama, koje su sedam dana ranije postavljene nakon besmislenog hapšenja pokrajinskog policajca Dejana Pantića, koji je napustio službu kada i Srbi ostale institucije. Za to vreme režim Aljbina Kurtija nastavio je s hapšenjem Srba. Ovog puta reč je o Slađanu Trajkoviću, takođe bivšem policajcu, koji je presretnut u Bošnjačkoj mahali, u Severnoj Mitrovici. Njegova supruga Suzana ispričala je da porodica Trajković živi u Bošnjačkoj mahali i da ima troje dece. Slađan je krenuo u prodavnicu i više se nije javljao. – S ćerkicom sam otišla u stanicu u Južnoj Mitrovici, gde smo čekale sat vremena, a onda su se izdrali na nas i izbacili nas napolje. Imamo informaciju da je prebačen za Prištinu, da ne možemo da ga vidimo i da je optužen za ratne zločine. Pitala sam za koje ratne zločine posle 23 godine, i još je bio radnik MUP-a. Kao što vidite, za Srbe nema pravde. Ovaj teror ne može više da se izdrži – rekla je Suzana Trajković.

Mediji na albanskom nadovezali su se na ovo hapšenje objavljivanjem imena 230 Srba s navodnog tajnog spiska za hapšenje.

Opozicija digla glas u Austriji

Priština ne sme u Evropsku uniju Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus, povodom podnošenja zahteva Prištine za članstvom u EU, poručuje da Kosovo nikada ne sme postati deo Unije. – Kosovo je ekonomski neodrživa navodna država, u kojoj su korupcija, islamizam i represije protiv srpske manjine svakodnevica. Nikada Kosovo ne sme postati deo EU – poručio je Kraus.

On je kritikovao ministarku za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler zbog njene podrške zahtevu Kosova. I ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg obećao je Prištini podršku na putu do članstva u EU.

“Podnošenje zahteva za članstvom u EU je ključni korak na putu evropskih integracija. Verodostojna evropska perspektiva za Zapadni Balkan je podsticajna snaga za stabilnost i blagostanje regiona. Nastavićemo da vas podržavamo u reformskim naporima”, napisao je Šalenberg na Tviteru.

Ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler nazvala je podnošenje zahteva Kosova za članstvom u EU istorijskim korakom i dodala da je važno da se Zapadni Balkan približi što više EU.