pixabay.com

Jesen prođe, ja se ne oženih… Ovi stihovi najbolje opisuju situaciju u Srbiji u doba pandemije korone koja je, kako pokazuje statistika, gotovo prepolovila broj sklopljenih brakova u prvih pola godine. U nekim gradovima, poput Požarevca, venčanja je i trostruko manje.

Srbi, kako je poznato, ne računaju na mladenačko veselje, bez minimum 100 zvanica, a najčešće ih je 300, pa su retki oni koji su rešili da stanu pred matičara sa tek desetak ili manje svatova. Pokazalo se da su najčešće to činili oni čija je prosečna starost oko 30 godina.

Tokom prvog polugođa ove godine, prema statistici Republičkog zavoda za statistiku, zaključena su 1.373 braka, dok je u 2019. godini, sudbonosno da izgovorilo 2.579 parova. U istom periodu su prošle godine na 1.000 stanovnika sklopljena 4,4, a u ovoj 2,4 braka.

Slavlje na čekanju

Koliko je korona uticala na odluke o stupanju u brak dovoljno govore podaci po mesecima. U januaru i februaru kada virus još nije stigao do Srbije na ludi kamen je stao 1.381, odnosno 1.981 par, da bi u martu, posle prvih slučajeva bolesti, ta brojka tek malo prešla 1.000. U aprilu, kada je uvedeno vanredno stanje, zabeleženo je svega 174 venčanja na teritoriji cele zemlje. U maju se taj broj popeo na 1.207, da bi u junu, s popuštanjem mera, broj sklopljenih brakova bio dupliran i dostigao 2.442.

“Da” je pred matičarem u Beogradu od početka godine izgovorio 2.031 par, ili gotovo duplo manje u odnosu na 2019, dok je u aprilu, zbog vanrednog stanja, zabeleženo tek 26 venčanja. Najviše ih je bilo u opštini Voždovac, pa na Paliluli i Zvezdari, a najmanje na periferiji u Sopotu, Lazarevcu i Barajevu.

Za razliku od prestonice, u Požarevcu je broj venčanja drastično opao i gotovo je tri puta manji, a matičar Milomir Perić kaže da je do takvog trenda došlo zbog epidemije korona virusa. On je izneo podatke prema kojima je od januara do početka oktobra sklopljeno 134 braka, dok je u istom period 2019. “da” izgovorilo 335 parova.

– Mladenci koji su planirali velike proslave, uglavnom su otkazivali venčanja i odložili za iduću godinu. Sada mladi, masovno pomeraju i ove jesenje termine, jer bi da sačekaju i vide kako će se razvijati situacija sa virusom. Mi praktikujemo da od 1. januara zakazujemo venčanja za sledeću godinu tako da ćemo videti kakvu će odluku doneti mladenci koji su odlučili da ove godine otkažu venčanje – priča Perić za “Vesti”.

Oni koji su ipak odlučili da ove godine stupe u brak, prema njegovim rečima, mogu to da učine samo u sali Gradske uprave, uz poštovanje svih epidemioloških mera, i prisustvo najviše deset ljudi u koje se ubraja i matičar. Uz kumove i roditelje tu su još uglavnom i fotograf i snimatelj.

– Mladenci, kao i svi ostali u njihovoj pratnji su obavezni da nose maske. Zanimljivo je da su se osim običnih, pojavile maske na kojima recimo piše mlada i mladoženja, ili tata i mama – ukazuje matičar.

Ispred opštine ih, kaže on, obavezno čekaju trubači koji su neumorni, pa muzike ne nedostaje ni pre niti posle venčanja. Međutim, na teškim mukama su ostali oni koji organizuju najsrećniji dan, kao što su ugostitelji, saloni venčanica, cvećare, frizeraji, poslastičarnice, oni koji štampaju pozivnice… Posao im je drastično opao, nekima i do 70 odsto.

S maskom pred matičara

Venčava se samo ko mora, ističu za “Vesti” u matičnoj službi u Jagodini uz napomenu da se definitivno pokazuje kako broj sklopljenih brakova opada od kada je korona virus stigao u Srbiju.

– Tokom venčanja radimo po uputstvima. U sali nas je desetoro sa mladencima, a zavisno od epidemioloških mera koje su bile na snazi bilo nas je ponekad i pet, ali i 50 – pričaju i dodaju da mladenci i malobrojni svatovi, obavezno nose epidemiološke maske.

U Nišu su, kako govore podaci matične službe Gradske uprave, u prvih pola godine zaključena 433 braka, a u istom periodu 2019. čak 770, što pokazuje da je broj svadbenih veselja smanjen za skoro 50 odsto. I ovde napominju da je zakazivanje venčanja za sledeću godinu, po pravilima rada moguće od 1. novembra, pa će se tek videti za koje termine će se dogodine mladenci opredeljivati.

Oni koji se ipak odluče da stanu na “ludi kamen” u doba pandemije brak to čine u Kući za venčanja i može da prisustvuje najviše deset ljudi, dok sudbonosno “da” u prostoru Gradske uprave izgovaraju samo uz dva svedoka.

Isto stanje i na severu i na jugu

Broj venčanja opada i u severnim i u južnim delovima zemlje. Statistika Republičkog zavoda pokazuje da je u severnom delu Srbije od januara do juna sklopljeno 734 braka, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio 1.441. Na jugu, sa prošlogodišnjih 1.168 parova koji su izgovorili sudbonosno “da” brojka je pala na 639.

Pada broj crkvenih zaveta

U Kragujevcu se venčao 251 par do avgusta, dok ih je u istom periodu 2019. pred matičarem bilo 478, pa su takođe mnogi mali privrednici imali umanjene prihode zbog značajno smanjenog broja venčanja, a neki su morali i da dignu ruke od posla. Tokom pandemije matičari ne idu na teren.

U gradu na Lepenici, značajno je opao, prema pisanju “Glasa Šumadije” i broj crkvenih venčanja. Podaci iz Eparhije šumadijske pokazuju da je u prvih šest meseci 2019. obavljeno 240 venčanja, dok se ove ove godine 47 parova venčalo u crkvi.