pixabay.com

Srpski narod kroz vekove, što istorija najbolje svedoči i potvrđuje, silom nijedan osvajač nije mogao da protera sa rodne grude, niti da ga uništi, iako su za slobodu i odbranu otadžbine život položili milioni ljudi.

Novo doba preti da nas izbriše ničim drugim do belom kugom i migracijama podstaknutim potragom za boljim životom. Ova pošast odavno nam kuca na vrata, a država preduzima i previše mlake korake da se tome stane na put.

Tako stanovništvo u Srbiji spada među najstarije populacije na svetu, jer se više od pola veka suočava s nedovoljnim rađanjem. Svake godine u našoj zemlji nestane jedna opština veličine Bečeja, a prazno selo je pravi simbol sve praznije Srbije. Stariji smo i od prosečnog Evropljanina. Žene se kasnije odlučuju da rađaju, najčešće između 30. i 34. godine, a migracije se ne zaustavljaju.

Demografi u obzir uzimaju nepovoljne društveno-ekonomske prilike u zemlji i ne prognoziraju poboljšanje, pa otuda i pretpostavke da će i u narednih desetak godina biti nastavljen pad fertiliteta. Dodavši na to i lošu finansijsku podršku porodicama sa decom, šanse da dođe do poboljšanja jednake su nuli. Posebno su ugrožene one porodice u kojima se rode deca sa invaliditetom.

Borba protiv bele kuge u Srbiji nije nimalo lak zadatak, čega su svesni u pokretu za decu Tri plus u Čačku, ali sistemskim rešenjem bi se moglo doći do boljitka nataliteta.

– Kad smo krenuli borbu protiv bele kuge, pre dve godine, prvo sam napravio jednu knjigu o tome i zabeležio svako istraživanje, podatke, članak ili priču iz medija unazad 20 godina u Srbiji. Tada smo pokazali i sadašnjoj vlasti šta su i sami izjavljivali u vezi sa temom nataliteta i trećeg deteta, kao i šta je potrebno uraditi da bi se loša demografska slika promenila. Zaključak je jednostavan – spas je jedino u porodicama sa troje i više dece, ali njima je potrebna podrška.

Preduzeli smo korake i ponudili rešenje. Iza nas je oko 200.000 potpisnika peticije za formiranje održivog demografskog fonda, zbog čega ćemo se još odlučnije boriti da ne dođe do crne prognoze, a to je da nas za dva do tri veka neće ni biti na području Srbije kakva je danas – istakao je Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta čiji je slogan “Ima da nas ima”.

Deviza više novca i pogodnosti, više i dece, definitivno jeste jedan od vidova bitke za veći natalitet, ističe naš sagovornik.

– Cela Evropa je u problemu, pa čak i Rusija kada je reč o natalitetu, a finansijski podsticaj, sigurno daje rezultate. Pohvalna je strategije mađarskog premijera Viktora Orbana. Smislio je da ko se odluči za bračnu zajednicu dobije kredit od 36.000 evra.

Dvoje mladih koji se vole, samim tim imaju podsticaj da se venčaju i onda sa tom sumom mogu da započnu i biznis. Imaju dve godine grejs period i ako u okviru njega dobiju dete, slede im još dve godine grejs perioda, a ako dobiju drugo dete za dve godine, umanjuje im se kredit za 12.000 i kad dobiju i treće dete, ceo kredit je otplaćen. Na taj način, zadužuješ čoveka, poput banke i to je odlična stimulacija za mlade ljude da ne odlaze i da rađaju decu…

Orbanov recept

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je nove subvencije za sve žene koje se udaju pre 40. godine, kao i nove pogodnosti za novovenčane parove i porodice u sedam tačaka. Nove mere omogućiće porodicama koje imaju najmanje dvoje dece da dobiju subvencije za kupovinu kuće, kao i za kupovinu automobila.

– Sve manje i manje dece se rađa u Evropi. Što se tiče Zapada, njihov odgovor je imigracija. Za svako dete koje nedostaje, trebalo bi da se nađe novo i tek onda će brojevi biti na mestu. Ali, nama nisu potrebni brojevi. Nama su potrebna mađarska deca. Žene koje imaju najmanje četvoro dece imaće mogućnost da ne plaćaju lični porez na dohodak – rekao je tada Orban.

Govor statistike

U Republici Srbiji, prema Republičkom zavodu za statistiku, u 2018. godini broj živorođenih je 63.975 dok je broj umrlih 101.655. Prirodni priraštaj je -37.680. Prema redu rođenja najviše je rođeno dece prvog reda rođenja 30.327 (47,4 odsto) i drugog reda rođenja 22. 870 (35,7 odsto). Posmatrano po starosti, decu prvog reda rođenja najviše rađaju majke čija je starost od 25 do 29 godina, dok decu drugog reda rođenja rađaju majke od 30 do 34 godine.

SUTRA – Na megdanu sa belom kugom (2): Porodica od 200.000 članova