Lična arhiva
Veterani u jednoj od 13 koreografskih slika

Učešćem u svečanoj Igri baklji (Fackeltanz), povodom otvaranja tradicionalnog Salcburškog letnjeg festivala kulture članovi Kulturno-sportske zajednice Srba (KSZS) završili su ovogodišnju polusezonu.

U Salcburgu su ulice pune turista, bašte kafana u centru grada prepune gostiju, a na svakom raskršću kulturna dešavanja. Posle dve godine korona ograničenja Mocartov grad, grad baroka, kulture, pozorišta i muzike povratio je svoju prepoznatljivu sliku. Svečanost povodom otvaranja Salcburškog letnjeg festivala ni ovog puta nije protekla bez predstavnika Srba. Članovi KSZS dobili su sedmi put poziv gradske ustanove za kulturu da budu učesnici u Igri baklji. U toj igri izvedeno je 13 koreografskih slika, a učestvovalo je ukupno 76 parova iz 19 igračkih grupa. Među njima se našlo i osmoro članova seniorske sekcije KSZS obučeni u prelepe tradicionalne srpske nošnje. Zajedno sa ostalim austrijskim grupama predstavljali su “svetlost” te večeri i ozvaničili početak prestižnog festivala.

Učesnike i brojne posetioce pozdravili su Vilfrid Haslauer, guverner pokrajine Salcburg i Harald Projner, gradonačelnik grada Salcburga.

Uprava KSZS prezadovoljna je proteklom polusezonom.

– Iako je bilo teško ponovo pokrenuti rad sekcija posle dvogodišnje pauze izazvane koronom, rezultati društva koji su ostvareni u prvoj polovini godine su za svaku pohvalu. Tu pre svega mislim na našu decu i omladinu kao glavne nosioce postojanja društva svih prethodnih 23 godine rada – ističe Nenad Šulejić, predsednik KSZS.

On podseća da su posle ukidanja mera zabrane okupljanja početkom marta organizovali tradicionalnu klupsku proslavu, koja je uspešno i pozitivno odrađena zahvaljujući vrednim roditeljima, članovima društva.

REDOVNI UČESNICI: Osmorka KSZS u srpskim nošnjama

KSZS je zatim na 37. smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, održanoj u Švehatu, u organizaciji Asocijacije srpskog folklora, u kategoriji Srednji uzrast – omladinski folklorni ansambl, ubedljivo osvojio prvo mesto i zvanje najboljeg u Austriji, dok je izvođački ansambl osvojio srebrnu plaketu u svojoj kategoriji.

– Omladinski ansambl KSZS bio je učesnik Festivalu folklora u Sloveniji i proveo tri lepa dana u Postojni, Piranu, Portorožu i Trstu – ukazao je Šulejić.

Omladinski ansambl na festivalu u Sloveniji

Promovišu maticu

– Pored osnovnih klupskih aktivnosti na očuvanju naše kulture i tradicije kroz srpsku reč, igru i pesmu, članovi KSZS veoma uspešno predstavljaju i promovišu srpske običaje i kulturu žiteljima grada i pokrajine Salcburg – navodi Šulejić.

Mladi na Festivalu folklora u Salcburgu

On ukazuje da redovno učestvuju i nastupaju na zajedničkim skupovima, gde folklorom i narodnom nošnjom predstavljaju svu lepotu matice Srbije.

Folklorijada u oktobru

Članovima društva predstoji zaslužena letnja pauza, a sekcije, kako je saopštio Šulejić, nastavljaju rad sredinom septembra. Predsednik udruženja navodi da će 8. oktobra članovi KSZS organizovati jesenju folklorijadu.