Tanjug
Potpisan protokol o saradnji: Nikola Selaković sa predstanicima OS SI

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković potpisao je sa predstavnicima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OS SI) protokol o saradnji, kojim se, između ostalog, predviđa mogućnost da određen broj naših studenata sa inostranih univerziteta svake godine obavi stručnu praksu u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i pohađa Diplomatsku akademiju.

Selaković je istakao da je cilj identifikovanje svakog našeg mladića i devojke koji studiraju u inostranstvu i izražavaju želju da se vrate u otadžbinu, ovde zaposle, rade, žive, podižu porodicu i postižu svoje profesionalne uspehe.

– Ovo će predstavljati jedan od ozbiljnih prioriteta u našem budućem delovanju – rekao je Selaković posle potpisivanja protokola, a saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Protokol predviđa različite vidove saradnje, od omogućavanja obavljanja stručne prakse u ambasadama i generalnim konzulatima Srbije, do učešća u sticanju specijalističkih znanja na Diplomatskoj akademiji po povratku sa studija u inostranstvu, ali i povezivanje mladih stručnjaka iz inostranstva sa poslodavcima u Srbiji.

– U budućem periodu, a na osnovu potpisanog Protokola o saradnji, posebnu brigu vodićemo o našim studentima u inostranstvu. Ta briga će se ogledati u delovanju koje je usmereno prvo ka tome da budemo dobar servis njima u mestima gde se nalaze naša diplomatsko-konzularna predstavništva DKP-ovi, ali i delovanje na planu njihovog vraćanja u otadžbinu – rekao je Selaković.

Kako je naveo, Srbiji je potrebna još veća intelektualna snaga koju upravo stiču i nose naši mladi ljudi na studijama u inostranstvu.

Predsednik OS SI Aleksandar Ljubomirović rekao je da je učinjen veliki korak ka okupljanju srpskih studenata koji su trenutno na studijama u inostranstvu, i upućena poruka da matica nije zaboravila studente u inostranstvu, a da će MSP u narednom periodu uraditi sve da olakša povratak našim studentima u Srbiju.

Prema anketi koju je sprovela OS SI prošle godine, 31 odsto srpskih studenata koji trenutno završavaju obrazovanje u inostranstvu želi da se vrati u Srbiju.

– Na nama je da, u saradnji sa ministarstvom, učinimo sve što je u našoj moći da te studente vratimo ili da ih barem ohrabrimo na povratak u Srbiju – rekao je Ljubomirović.

Želja za povratkom

Aleksandar Ljubomirović je najavio da će ove godine biti izrađena platforma koja će okupiti oko 40.000 naših studenata u inostranstvu, a drugi korak je da se ti studenti povežu sa institucijama i firmama u Srbiji.

Želja za povratkom, prema njegovim rečima, postoji jer ova generacija studenata je patriotski nastrojena i želi da doprinese razvoju srpskog društva, ekonomije i političke scene.