M. Milanović
SVEČANO: Pukovnik Dejan Milosavljević i ambasadorka Ana Hrustanović dočekivali goste

Posle jednogodišnje pauze u Parizu je 15. februara organizovan prijem povodom Dana državnosti, a pozivu Ambasade Srbije odazvalo se više od 700 zvanica.

Bili su tu predstavnici diplomatskog kora, vojni izaslanici, Uneskovi ambasadori, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i država s tla bivše Jugoslavije, poslovni ljudi, ličnosti iz sveta kulture, aktivisti dijaspore, brojni prijatelji Srbije.

Stotine gostiju na prijemu

Goste su na ulazu sačekali i srdačno pozdravili Ana Hrustanović, novoizabrana ambasadorka Srbije u Francuskoj, pukovnik Dejan Milosavljević, izaslanik Ministarstva odbrane Srbije, i Natali Beljanski, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu. Sve je delovalo kao druženje dobrih znanaca, pri čemu su se preplitale nacije, jezici, boje koža, uniforme i razne odeće. Intonirane su himne Srbije i Francuske.

PREDSTAVNICI BROJNIH ZEMALjA: Vojni izaslanici iz celog sveta

U uvodnoj reči, pozdravljajući prisutne goste, ambasadorka Hrustanović je naglasila da se u veoma kompleksnoj situaciji Srbija bori da sačuva svoj integritet i suverenitet.

– Tu mislim na Kosovo i Metohiju, iako se po tom pitanju ne slažemo svi, razumemo greške Francuske koja je spremna da razume što je pre moguće koje su poteškoće Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji – navela je ambasadorka Hrustanović.

Danijel Nikolić, Milana Dojčinović, Natali Beljanski i Aleksandra Popović

Ona je dodala da Srbija prirodno pripada Evropi i da je spremna da se integriše u Evropsku uniju.

– Tu računamo na podršku Francuske, s kojom imamo dobru ekonomsku saradnju. Moram da naglasim i nadolazeće projekte, posebno Expo
2027 – navela je ambasadorka i svoje obraćanje završila rečima: “Živelo prijateljstvo, živela Francuska, živela Srbija.”

Aleksis Trudo, Žan-Kristof Buison, Saša Pešić i David Milosavljević

Pozivu su se odazvale brojne ugledne zvanice, među kojima su Sedrik Perin, predsednik Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Senata, koji se i obratio prisutnima, zatim

Aleksandar Nikolić, naše gore list, predsednik RN grupe pri regionalnom veću, Žan-Kristof Buison, novinar i istoričar. Zatim i neizostavni prijatelji Srbije, pukovnik Žak Ogar i Aleksis Trudo.

Među zvanicama su bili i episkop Justin, Ivica Jović, gradonačelnik opštine Epon, Toma Garevski, arhitekta, Lilijan Tangui, poslanica i potpredsednica grupe prijateljstva Francuska-Srbija u francuskoj skupštini, Danijel Nikolić, zamenik državnog sekretara u Vladi Srbije, Milana Dojčinović i Aleksandra Popović iz Uneska, Ivana Stanković, bivša konzulka i ekonomski savetnik pri Ambasadi. Bile su tu i nastavnice Srpske dopunske škole, Katarina, Tamara, Ljiljana, Biljana, Slavica, Snežana, Marija, Milija i Sandra, i Vladimir Đokić iz Ministarstva prosvete. Prisustvovali su i predstavnici brojnih udruženja Srba u Francuskoj, zatim dijasporski aktivisti Mića Aleksić, Saša Pešić i mnogi, mnogi drugi.

Učiteljice Katarina, Tamara, Ljiljana, Biljana, Slavica, Snežana, Marija, Milija i Sandra sa Mićom Aleksićem i Vladimirom Đokićem

Saša Pešić, predsednik udruženja Svi Srbi u Parizu, kaže da je prijem bio veličanstven.

– Sve čestitke ambasadorki Hrustanović i pukovniku Milojeviću na sjajnoj organizaciji. Veliki broj visokih zvanica je samo dodatno uveličao ovaj događaj – ističe Pešić.

Ponosni na istoriju

Dan državnosti jedan je od najbitnijih datuma u Srbiji u političkom, kulturnom i istorijskom smislu. To je važan datum za stvaranje moderne srpske države, ocenjuje pukovnik Dejan Milosavljević.

– Sve su zemlje ponosne na svoju istoriju, a ovo je prilika da se okupljanja pretvore u razmena mišljenja, razmatranja mogućnosti za saradnju, za uspehe, za istoriju koja se nastavlja – kaže pukovnik Milosavljević.

Ambasada u bojama zastave

Prvi put od kada se Dan državnosti obeležava u Parizu, zgrada Ambasade Republike Srbije, koja se nalazi u neposrednoj blizini Ajfelovog tornja, bila je u bojama srpske zastave.

Trobojka na zgradi rezidencije

Jačanje prijateljstva

Ivica Jović kaže da mu je velika čast što je na proslavu Dana državnosti Srbije prvi put pozvan kao gradonačelnik opštine Epon (izabran 28. avgusta 2023).

Ivica Jović, Romeo Milošević i Karolina Suma

– Velike pohvale njenoj ekselenciji ambasadorki Republike Srbije za izvanredan doček i prijem. Ovo ima veliki značaj za srpsko-francusko prijateljstvo i za mene lično kao Francuza srpskog porekla koji radi već 10 godina na približavanju srpskog i francuskog naroda. Epon je zbratimljen sa Prokupljem od 2018, a prvi kontakti su od 2014. Imali smo puno razmene omladine između naša dva grada, kulturnu i sportsku saradnju. Veliki projekat je organizacija Mini-olimpijade u Eponu u maju, kada će doći i predstavnici Prokuplja. Nadam se da će i ambasadorka Hrustanović upoznati Epon i naše aktivnosti sa Prokupljem i srpskim narodom – kaže Jović za “Vesti”, koga smo zatekli u razgovoru sa Romeom Miloševićem, bivši predsednikom Saveza Srba u Francuskoj, i Karolinom Suma, saradnicom u opštini Epon.

Specijaliteti

Svi gosti su se posluživali specijalitetima koje je za ovu priliku pripremio Klub juniora kuvara Srbije, nosioci Mišlenovih zvezdica. Tako je, između ostalog, Smederevka Anđela Traživuk promovisala leskovačku mućkalicu.

Anđela Traživuk promovisala leskovačku mućkalicu

Srpska kuća u Parizu

Prijemu povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Parizu prisustvovao je i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. On je obraćajući se gostima na prijemu izjavio da će se Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu prvi put predstaviti kroz projekat Srpska kuća.

PREDSTAVIO IZUZETAN PROJEKAT: Marko Čadež

– Od 26. jula do 11. avgusta ovo će biti mesto gde će se Srbija promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture, tradicije i gastronomije, ali i privrede. Uz druge nacionalne kuće, odmah pored nacionalne kuće Francuske, domaćina Olimpijskih igara, Srpska kuća biće smeštena u parku La Vilet u Parizu. Želimo u Parizu 2024. da napravimo vremeplov i da sve posetioce koji dođu u Srpsku kuću dovedemo u Beograd 2027. na EXPO izložbu i da zajedno igramo za čovečanstvo i budućnost – rekao je Čadež.

On je dodao da će kroz multifunkcionalnu, kreativnu i originalnu umetničku postavku, uz pomoć savremenih tehnoloških rešenja, Srpska kuća na Olimpijadi u Parizu biti mesto gde će se predstavljati sportska istorija Srbije, rezultati i medalje srpskih olimpijaca, dostignuća u nauci i primeni savremenih tehnologija, ali i sve uspešnija srpska ekonomija.

Ponos, radost i obaveza

Na prijemu je jedan od lepih momenata bilo i saznanje da je sretenjsko odlikovanje dodeljeno i Blaženki Trivunčić, profesorki srpskog jezika i doktorantkinji na Univerzitetu Sorbona. Zlatnu medalju za zasluge u očuvanju srpskog nacionalnog identiteta u Beogradu je primio njen brat Boris.

ODLIČJE ZA ODLIČJEM: Blaženki je 2022. Svetosavsku nagradu dodelilo Ministarstvo prosvete

– Pored ponosa i radosti, sretenjsko odličje je obaveza i, koliko god da je izazova, uverena sam da ću sa istim žarom raditi i doprinositi u svim oblastima za koje je ono dodeljeno – obrazovnoj, naučnoj i kulturnoj – izjavila je za “Vesti” Blaženka Trivunčić.

Nešto kasnije ona je na svom Fejsbuk profilu napisala:

“Moj rođeni brat Boris je primio odlikovanje jer je ono ponos porodice naše, a moja je čast bila istovremeno prisustvo u rezidenciji ambasadora u Parizu. Zahvaljujem predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na dodeljenom priznanju, Nj. E. ambasadorki Ani Hrustanović na predlogu, konzulki Branislavi Bečanović i direktorki Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski na inicijativi. Njegovom preosveštenstvu episkopu zapadnoevropskom gospodinu Justinu na svekolikoj podršci, ćerki Uni, mojoj zvezdi vodilji, i svim saradnicima u matici i u dijaspori koji su doprineli postizanju vrhunskih rezultata sa zajedničkim, zavetnim ciljem – očuvanjem srpskog nacionalnog identiteta.”

Podsetimo, Ministarstvo prosvete Srbije je 2022. godine najveće priznanje u obrazovanju, Svetosavsku nagradu, dodelilo Blaženki Trivunčić, koja je tada bila koordinatorka Srpske dopunske škole na tlu Francuske, Italije i Slovenije.