Minrzs.gov.rs
Streljano 2.950 civila: Pomen žtvama

Brutalan masakr nevinih meštana Draginca i okolnih sela u dolini Jadra odjeknuo je pre 79 godina Srbijom i označio početak četvorogodišnjeg stradanja nedužnog stanovništva, dece, žena, starih ljudi, ratnih zarobljenika i svih koji se nisu mirili sa okupacijom i rasparčavanjem otadžbine, poručio je državni sekretar Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Antić na komemoraciji povodom 79. godišnjice prvog nacističkog pokolja u Srbiji, u kojem je pogubljeno 2.950 civila, što je bio uvod u masovne zločine u Kraljevu i Kragujevcu u oktobru 1941. godine.

Sećanje na nevine žrtve obeleženo je parastosom kod spomen-kosturnice u Dragincu, nakon čega su vence položili Zoran Antić u ime države, predstavnici Grada Loznice, Osnovne škole “14. oktobar”, kao i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i potomci streljanih.

Govoreći o stravičnom zločinu, Antić je podsetio da je Draginac u oktobru 1941. ušao u anale svetske kriminologije i genocida.

– Od 13. do 19. oktobra u selima u dolini Jadra: Dragincu, Koreniti, Velikom Selu, Cikotama i susednima streljano je blizu 3.000 nedužnih ljudi. Najviše ih je, njih 2.000, streljano u Dragincu. Bio je to pravi pokolj i genocid nad srpskim narodom. Srbijo, pamti da su fašisti i nacisti pored odraslih na najzverskiji način ubijali i decu u kolevkama. Pobijeno je u tri dana 305 dece mlađe od deset godina. Najmlađa žrtva imala je tri dana. Okupatorska kaznena ekspedicija 342. divizija dovedena iz Francuske da “uguši ustanak” bila je divizija zločinaca i ubica – istakao je državni sekretar na komemoraciji, koju su, kao i prethodnih godina, organizovali Vlada Srbije, Grad Loznica i Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica. Ovogodišnjoj ceremoniji zbog protivepidemijskih mera nisu prisustvovali đaci OŠ “14.oktobar” iz Draginca.

Sećanje naša lična obaveza

Zoran Antić rekao je da u ime vlade, uz duboki pijetet prema draginačkim žrtvama, sa mesta gde su sahranjeni posmrtni ostaci streljanih civila šaljemo poruku nezaborava i posvećenosti idealima slobode, pravde, nezavisnosti i antifašizma.

– Nije antifašizam lekcija iz udžbenika istorije, to je lik jednog naroda u ogledalu čovečanstva. Sećanje na njih, savladavanje tragičnih lekcija naše ne tako davne prošlosti, kao i suprotstavljanje svakom obliku nasilja, mržnje i nerazumevanja, jeste naša lična obaveza i dug prema draginačkim i drugim nevinim žrtvama – poručio je Antić.