Lična arhiva
Presrećni poklonom koji život znači: Porodica Tubić

U Novu godinu šestočlana porodica iz lozničkog sela Donje Sipulja ušla je punog srca i s nadom u bolje sutra. Nadu im je doneo nesvakidašnji dar – krava baš tako nazvana – Nada, koju su dobili zahvaljujući anonimnoj braći iz Toronta u Kanadi, rodom iz Mostara. Za ovaj poklon, hvale vredan, izdvojili su 1.000 evra. Sada imaju svakoga dana svežeg mleka, a tu su i druge stvari koje se mogu od njega napraviti, čemu se najviše raduju deca. Kravu su “poznavali” od pre jer je bila u vlasništvu njihovog komšije Živka u čijoj štali se nalazi još uvek i ostaće do proleća.

– Po dogovoru i želji donatora, kravu smo nazvali Nada i stvarno nam je probudila nadu u bolje sutra i ulila veru da na ovom svetu još ima dobrih ljudi. Tačnije, onih koji su spremni da pomognu drugima, čak i sasvim nepoznatim ljudima. Hvala onome ko nam je omogućio da imamo Nadu, a uz nju i hranu, pa u našoj kući sada uvek svežeg mleka. Nada će biti kod komšije dok mi ne uredimo svoju štalu, negde do proleća, kada će se preseliti kod nas. Krava nam stvarno mnogo znači. Sami nismo bili u mogućnosti da izdvojimo toliku sumu za njenu kupovinu i ovo je stvarno vredna podrška – kaže Jovana Tubić, majka četvoro dece, koja je kravu imala kao dete kod svojih roditelja, a i njen suprug Čedomir u dečačkim danima, dok je štala još bila upotrebljiva.

Zbog dolaska Nade u njihove živote, najradosnija su deca. Najstarija Kristina je sedmi razred, Marina prvi, Marko na jesen postaje predškolac, a najmlađoj Mariji su dve godine. Marko koristi svaki čas da ode do krave, obožava životinje, a nju posebno.

– Sada deci mogu da dam svežeg mleka, usirim ga, a oni svi vole sir, kajmak, kao i kad od viška mleka umesim neki kolač ili napravim pitu. Mlečni proizvodi su važni za decu, njima je to potrebno. Najbitnije mi je da imam sada mleka za njih, to mi je izuzetno važno – priča Jovana više nego zadovoljna neobičnim poklonom iz daleka.

– Otkako smo saznali da će nam donator omogućiti kupovinu krave i hrane za nju do proleća, stvari su jednostavno počele da se kreću u boljem pravcu. Nadamo se da će naša Nada doneti ne samo nadu, već i lepše dane za našu decu, da imaju što bezbrižnije detinjstvo. Naravno, veliko, neizmerno hvala i “Vestima”, listu koji uvek pomaže tamo gde je potrebno – kazala je Tubićeva i još jednom se u ime cele porodice zahvalila na pomoći koja im “mnogo znači”.

Još radosti na jesen

Još veća radost porodicu Tubić očekuje na jesen, kad se Nada oteli pošto je komšija odlučio da je o svom trošku, kao dar, osemeni. To će biti još jedan veliki korak u popravljanju materijalne situacije ove porodice jer, kaže Jovana, tele nemaju nameru da prodaju, a ako bude žensko, biće još više mleka. Ona i suprug Čedomir su, inače, nezaposleni. On radi za nadnicu, a ona brine oko dece i kuće. Da im stižu bolji dani osetili su i nedavno kada im je, kako kaže Jovana, posle obraćanja predsedniku Vučiću prilikom njegove posete Gornjim Nedeljicama, obećana nova stolarija koja je ugrađena na kući. Dobili su obećanje i da će kuća, koja je stara, biti na proleće renovirana, samo se čeka lepše vreme.

Deseta krava po redu

Naši anonimni donatori iz Toronta imaju za cilj da preko svojih akcija obezbede po jednu ili dve krave godišnje za neku od ugroženih porodica. Tako su krave tokom proteklih godina stigle u domove porodica: Ljubisavljević iz sela Stropsko kod Vranja, zatim Ilić iz sela Dubravice kod Bratunca, Trajković iz Tibužde kod Vranja, Tutunović iz sela Rajac kraj Čačka, Milošević iz Donjih Adrovca kod Aleksinca, Kovač iz Trebinja, Pendić iz Đonlija na Goliji, Bandović iz sela Gradac na Pešteru, jednoj višečlanoj porodici u Republici Srpskoj, a sada i porodici Tubić iz Sipulje kraj Loznice.