Vesti
Svi se obradovali kravi: Porodica Marković

Nakon što su posredstvom “Vesti” saznali za nevolje siromašne porodice Marković iz zabitog Žunjevića na Rogozni koja je nedavno, tragičnim slučajem, izgubila svog najmlađeg člana, 13-godišnjeg Filipa, anonimna braća, dobrotvori iz Toronta, rodom iz Mostara, odmah su reagovali i Markovićima poslali 1.000 evra za kupovinu krave koja je, čim je stigla na Rogoznu, dobila ime Nada, a sve u nadi da će glavi ove familije Božidaru, njegovom sinu Nedeljku, supruzi Rosi, snaji Maji i unuku Vasiliju pomoći da se lakše prehrane i opstanu na raseljenoj i opusteloj planini.

– Nakon svih muka i tragedija koje su nas zadesile, dolazak Nade nam je najveća radost i nada da nas bar u budućnosti čeka bolji život, poslednju kravu koju smo imali prodali smo da bi ocu Božidaru spasli nogu, nažalost, nije mu bilo pomoći, morali smo i da zaustavimo započete radove na kući, a potom nas je zadesila tragedija od koje ne možemo da se oporavimo, niti ćemo se ikada oporaviti, gubitak mog sina Filipa – priča Nedeljko Marković, otac tragično nastradalog mališana.

Svako ko je ikada živeo na selu zna šta znači imati kravu i koliko u ishrani siromašnih porodica znače mleko, sir, kajmak i drugi mlečni proizvodi, jedna krava može da prehrani celu porodicu.

Velikodušan dar iz Toronta pre pet godina: Krava porodice Bandović

– Kad imate kravu ne možete biti gladni, znaju to i dobrotvori iz Kanade, hvala im do neba, reč je o veoma dobrim ljudima i velikim dobrotvorima, koliko znam, još mnogo krava poslali su sirotinji u ovom kraju i drugim delovima bivše Jugoslavije, svaka im čast, bog neka ih čuva, nikada nećemo zaboraviti njihovu dobrotu, pomogli su nam kad nam je najteže, nadam se da neko odozgo beleži i nagrađuje dobra dela – naglašava Nedeljko.

Nakon svega što ih je snašlo, uz obećanje grada Novog Pazara da će im pomoći, Markovići su sa samo 500 evra koje su dobili od naših čitalaca, nastavili radove na novoj kući, materijalom koji su ranije kupili sazidali su drugi sprat i tu stali, jer za ploču, krovnu konstrukciju i crep nemaju novca.

Ispred stare i nove kuće: Familija Marković

Nažalost obećana pomoć grada nije stigla, još se nadamo da će stići ili da će se pojaviti dobrotvori koji će nam pomoći da kuću ukrovimo, ne bi valjalo da nam sve ovo ovako dočeka snegove i mrazeve ističe, uz zahvalnost svima koji su im pomogli, glava porodice Božidar Marković.

Kuća u kojoj sada živi ova porodica je stara, premala i dotrajala, bez vode i kupatila, posle svega što ih je zadesilo, Markovići do krova, a kasnije i do useljenja mogu stići samo uz pomoć dobrih ljudi, zato pozivam sve čitaoce “Vesti” i celu dijasporu da pomognemo ovoj siromašnoj, ali poštenoj i radnoj porodici sa Rogozne koja je ostala na planini gde nema mnogo mogućnosti da radi i bilo šta radi – poručuje Hido Muratović, poznati humanitarac i naš saradnik.

Čak 11 zlatnih grla

Dobrotvori iz Toronta poslali su do sada, u saradnji sa našim Humanitarnim mostom, 11 krava siromašnim porodicama u otadžbini, mahom sa više dece, samo na područje Peštera, Rogozne i Golije do sada su kao dar iz Toronta stigle četiri krave koje su familijama siromašnih đaka pešaka Marije Milanović, Nikole Matkovića, Stefana Pendića i Radiše Bandovića znatno olakšale život. Svi su zahvalni dobrotvorima iz daleke Kanade i svi im šalju velike pozdrave.

Neka Bog nagradi dobrotu

– Dolazak krave iz korena je promenio naš život, deca su bila gladna i bukvalno gladovala, nakon što je stigla krava, glad je postala prošlost, a viškovi mleka omogućavaju nam da kupimo i neke druge namirnice, nikada nećemo zaboraviti tu pomoć i tu dobrotu – ističe Slobodan Bandović, otac četvoro mališana iz sela Gradac na Pešteru, kome su anonimna braća iz Toronta svojevremeno kupila kravu.