Lična arhiva
Moliće se za sve: Sestre manastira Svete Petke sa štićenicama

Priča o nedostatku osnovnih sredstava za zadovoljavanje potreba čak 88 štićenica ometenih u razvoju, sa kojim su se suočile monahinje manastira Svete Petke Izvorske iz Donje Mutnice kod Paraćina, stigla je i do našeg redovnog čitaoca iz Švajcarske. Vodeći se geslom da je delo važnije od imena, to je i ovaj divni čovek direktno poslao pomoć monahinjama ovog manastira u iznosu od 1.000 franaka, kako bi olakšao svakodnevnu brigu oko samog funkcionisanja manastira i Doma za decu ometenu u razvoju.

Odmah smo kontaktirali mati Glikeriju, zamenicu igumanije Marije u manastiru Sveta Petka, da je obavestimo o donaciji koja im uplaćena. Pored toga što se obradovala, potvrdila nam je i da je donacija stigla u njihove ruke.

– Zahvaljujući tako dobrim ljudima i zahvaljujući vašem pisanju popunili smo sve potrebe i dobile smo sve što smo tražile kad smo bile u teškoj situaciji. Istina, novonastala situacija sa korona virusom je i nas pomela. Imamo mnogo dece, mnogo štićenika, pa su i potrebe velike, a nas sestara je nedovoljno da brinemo o svima. Sad je još i teže, kada ne smemo van manastira, a moramo da vodimo računa same o svemu – rekla je mati Glikerija, dodavši:

– Ipak, Bogu hvala, snalazimo se. Sveta Petka brine o nama, mi smo samo poslušnice i trudićemo se i dalje da funkcionišemo što je bolje moguće, čak i u ovakvoj situaciji. Veliko hvala divnim ljudima koji misle na nas. Molićemo se svakog dana za njihovo zdravlje i sreću. Mnogo nam znači podrška pred najradosniji praznik, Vaskrsenje Hristovo.

Poslednjih meseci, podsećanja radi, monahinje su se pored redovne brige o štićenicama, suočile s brojnim problemima. Nedostajala im je hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju. Na adresu domskog odeljenja je stigla i opomena pred isključenje struje. Problem je nastao zbog višemesečne situacije u kojoj nije postavljen novi direktor Centra za socijalni rad koji je između ostalog nadležan i za korisnice Doma za ometene u razvoju u sklopu manastira.

– Dolazili su da nam isključe struju, ali to smo sprečili tako što po zakonu nemaju pravo da diraju mesta gde su deca i bespomoćni – objasnila nam je tada monahinja.

Zbog situacije u kojoj su se našli, nisu imale novca ni za gorivo, što je dodatno pravilo problem, jer je često potrebno odvesti štićenice u bolnicu. Kako su finansijske teškoće trajale već mesecima, ova oaza mira i ljubavi u kojoj žive ometeni u razvoju uspela je da opstane samo zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. Nadaju se da će tako biti i u buduće.

– Zahvaljujući finansijskoj podršci koja nam je stizala u proteklo vreme, prevashodno iz dijaspore, nećemo imati problem za osnovne stvari, struju, prevoz i svakodnevne troškove. Zato se zahvaljujemo na svakom prilogu ljubavi koja nam stiže – poručila je mati Glikerija.

Manastir iz 14. veka

Manastir Sveta Petka Izvorska nastao je još u 14. veku. Obnovljen je kao muški manastir 1824. godine. Svoj preobražaj i današnju namenu manastir je dobio 1942. godine, kad ga prvi put nastanjuju izbeglička deca. Još u vreme Drugog svetskog rata sestra Jefimija je uprkos oskudici u kojoj se manastir nalazio primila 30 izbegličke dece. Po završetku rata, igumanija Jefimija odlučuje da pod manastirske skute primi devojčice ometene u razvoju na trajnu negu i čuvanje.

Sestrinstvo manastira pored molitvi i bogosluženja veći deo dana čuva, brine i pruža bezrezervnu ljubav i duhovnu utehu deci koju su čak i roditelji ostavili zbog nemogućnosti da izađu na kraj sa njihovim umnim, fizičkim i psihičkim poremećajima. Trenutno u manastirskom domu boravi 88 autističnih i u razvoju ometenih žena uzrasta od 18 do 80 godina, od kojih su 44 nepokretne.

Kako pomoći?

Ukoliko još neko od naših čitalaca prilogom želi da podrži i pomogne manastir Svete Petke Izvorske može to učiniti na sledeći način:

Iz Srbije uplatom na žiro račun broj 105-0000002249328-44 (AIK Banka)

Instrukcije za devizno plaćanje: (Banka Intesa)

IBAN: RS35160533020006432073 SW arhivaIFT DBDBRSBG

Ime i prezime korisnika doznake: Glikerija Stevlić

Adresa korisnika doznake:

Senje bb, 35230 Ćuprija

Republic of Serbia

Osoba za kontakt: mati Glikerija

Telefon: +381 35 540 458 i 540 568

Mobilni: +381 66 300 905