M. Filipović
Ushićeni: Jovana Valentina Grob sa roditeljima i nastavnicom Tatjanom u Ambasadi Srbije

Povodom Dana slovenske pismenosti, Ambasada Republike Srbije u Berlinu je i ove, kao i prošle godine raspisala literarni konkurs namenjen deci srpskog porekla koja žive u Nemačkoj. Tema ovogodišnjeg konkursa je bila je “Jezik čuvar našeg identiteta, zašto je bitno da učimo srpski jezik”.

Brojne radove su poslali učenici Dopunske škole na srpskom jeziku širom Nemačke, a najboljima su u ambasadi uručene nagrade o čemu su “Vesti” već pisale. Tada smo najavili da ćemo predstaviti najveći broj nagrađenih i pohvaljenih učenika. Ovaj put predstavljamo nagrađene đake Dopunske škole na srpskom jeziku iz Hamburgu, odakle su na konkurs poslati brojni zanimljivi radovi. Učenik četvrtog razreda Tadija Rašić osvojio je četvrto mesto u mlađem uzrastu, a četvrto mesto u starijem uzrastu pripalo je Sofiji Zelenović, učenici osmog razreda. Među nagrađenima se našla i učenica petog razreda Jovana Valentina Grob, koja je dobila specijalnu nagradu u starijem uzrastu.

Učiteljica Tatjana Filipović ne krije zadovoljstvo i ponos zbog uspeha svojih učenika, a kako kaže, najviše je raduje što je i ove godine veliki broj đaka bio motivisan za učešće na literarnom konkursu. Ona podseća da je prošle godine na konkurs pristiglo 30 radova iz Hamburga, od kojih su dva bila nagrađena.

– Literarni konkurs koji raspisuje Ambasada Republike Srbije u Berlinu veoma je važan za nastavnike i učenike Dopunske nastave na srpskom jeziku koje organizuje Ministarstvo prosvete Srbije. Učešćem na konkursu, đaci imaju mogućnost da izražavanjem misli i osećanja na maternjem jeziku, pokažu značaj učenja srpskog jezika, važnost pohađanja Dopunske škole i negovanje kulture i tradicije. Ono što je takođe važno, dobijenim nagradama krunisali su svoje znanje i kreativnost – kaže Filipovićeva za “Vesti”.

Nastavnica navodi da je najveće priznanje za njihov rad prisustvo svečanosti povodom uručenja nagrada u Ambasadi Srbije u Berlinu. Filipovićeva ističe da se tom događaju istinski raduju đaci i njihovi roditelji, ali i ona lično zbog mogućnosti da se sretne sa koordinatorkom i koleginicama, za šta nema često mogućnosti.

Reči nastavnice Tatjane potvrđuju Jovana Valentina Grob i njeni roditelji. Jovana Valentina kaže da je prijem u ambasadi bio lep i svečan.

– Prvi put sam bila u ambasadi i dobila ovako vrednu nagradu. Osećala sam se pomalo nervozno, ali i ushićeno. Zahvalila bih roditeljima i učiteljici na neizmernoj podršci – skromna je Jovana, koja ne ističe puno svoj rad i uspeh.

Njeni roditelji Biljana Ćurčin Grob i Benjamin Grob ističu da im je izuzetno drago što su imali mogućnost da prisustvuju jednoj takvoj svečanosti.

– Zahvaljujemo osoblju naše ambasade u Berlinu na lepom svečanom programu koji su pripremili za sve učesnike konkursa. Ponosni smo što je naša ćerka dobila specijalnu nagradu i što smo kao porodica bili deo te svečnosti. Bilo je divno videti i čuti učenici koji su čitali svoje radove – kažu Biljana i Benjamin.

Tadija voli srpski

Tadija Rašić kaže da će nastaviti predano da uči maternji jezik i čuva svoju tradiciju.

– Veoma sam srećan što sam osvojio nagradu na literalnom konkursu. Mnogo volim našu kulturu, jezik i istoriju.

Jasmina Rašić kaže da je ponosna na svog sina. Srećna je što on ima mogućnost da usavršava znanje srpskog jezika, neguje tradiciju i kulturu.

– Posebno bih zahvalila učiteljici jer bez njenog predanog rada ništa od ovoga ne bi uspelo – rekla je Jasmina Rašić.

Predano uči maternji: Tadija Rašić

Srećna cela porodica

Ponosni su Brankica i Predrag Zelenović, roditelji Sofije, jedne od nagrađenih učenika. Oni ne kriju sreću zbog uspeha svoje ćerke.

– Poznavanje više stranih jezika od velikog je značaja za sve ljude, a učenje maternjeg jezika ima prioritet. Zahvalni smo što postoje dopunske škole i angažovani nastavnici koji šire znanje i organizuju druženje dece u dijaspori – ističu Zelenovići.

Sofija Zelenović kaže da je srećna što je dobila nagradu i da joj ovo priznanje mnogo znači.

– Veoma sam srećna što sam imala priliku da učim srpski jezik. Zahvalna sam učiteljici koja mi je pomogla dok sam pisala svoj zadatak – kaže Zelenović.

Sofija Zelenović