K. M.

Tokom cele godine provodili su duge večeri posle školskih obaveza petkom uveče, da bi uz pesmu, šalu i druženje učili narodne običaje i igre.

Nije im bilo teško, jer su tako do perfekcije doveli nove igre i pesme kojima su ponosno predstavljali svoju zajednicu širom Melburna i šire.

Pre odlaska na letnji raspust, do koga je ostalo nešto više od četiri nedelje, članovi folklorne grupe „Morava“ iz Sent Albansa iskoristili su priliku da organizuju tradicionalno Trofejsko veče. Još jednom su oduševili goste energijom, razigranošću igara i nošnjama kojima predstavljaju svoje poreklo.

Na zabavi „Morave“ održanoj u Sali crkve Sveti Đorđe, srpsku decu i članove ove folklorne grupe pozdravio je njihov sveštenik Borislav Petrović, koji je još jednom ukazao na važnost koji folklor ima u očuvanju srpskog identiteta i jezika kod mladih u Australiji.

– Veliko nam je zadovoljstvo zbog ove predivne većeri na kojoj ćemo našoj dečici dodeliti neku od zasluženih nagrada, za njihove uspehe i trud i kao podsticaj za budućnost. Ovde se učimo ljudskosti, da ovu decu vaspitavamo da odrastaju u prave ljude koji će biti ponos našoj generaciji. Nakon naše vere, srpskih škola i folklor ima izuzetno važnu ulogu u našoj kulturi. Mi stariji treba da budemo primer deci, pozdravljamo posebno predsednicu folklora Vesnu Đukić – poručio je prota Borislav Petrović i pozvao zajednicu da pomogne radu njihove folklorne grupe.

Tokom večeri u programu su učestvovali svi ansambli „Morave“ od najmlađeg početnog uzrasta, prvog ansambla, te do grupe koju čine seniori koji ponosno pokazuju da za folklor nema starosnih granica.

Zahvalnost roditeljima

– Prošla je još jedna godina uspešnog rada, nastupanja i druženja kroz folklor. Zahvaljujemo se svima, posebno roditeljima, koji su uložili trud da radi folklorna grupa, kao i svim članovima naše grupe – poručili su prisutnima u sali Nevenko i Isidora u ime članova folklorne grupe „Morava“.

Aplauzi i trofeji

Dugim aplauzima deca su nagrađena za predivne nastupe i trud u negovanju srpske tradicije i običaja. Svim igračima uručeni su prigodni trofeji kao nagrada i uspomena za još jednu godinu provedenu u folklornoj grupi „Morava“.