B. Miličić
Najmlađi plivač : Mihajlo Jovanović na ramenima starijih

Na jezeru Rim kod Minhenskog sajma u nedelju na Bogojavljenje je po drugi put organizovano plivanje za Časni krst. Za plivanje se prijavila grupa od 40 najhrabrijih u kojoj su bili pobednik Milan Vasković i najmlađi plivač Mihajlo Jovanović koji ima 13 godina.

Kolona učesnika i posmatrača stizala je do jezera na čijoj je obali pre početka plivanja služena i molitva. Svi plivači dobili su blagoslov od trojice sveštenika protojereja stavrofora Slobodana Milunovića, protojereja Predraga Gajića, starešine hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog i jereja Bojana Simića.

Da bi došli do Časnog krsta trebalo je proći kroz ledenu, hladnu vodu, a najbrži je bio Milan Vasković iz Stalaća, koji pola godine živi i radi u Minhenu. On je za uspomenu dobio Časni krst i Sveto pismo, a onda su se svi plivači okupili zajedno i strpljivo pozirajući pred fotoaparatima i telefonima pokazali da im se ne žuri da se obuku i spreme, iako je temperatura vazduha bila tek malo iznad nule.

Među onima koji su plivali bili su i Mihael Radojčić koji je sa prijateljem došao iz Rozenhajma.

Plivače je na jezeru bodrilo stotinak prisutnih od kojih su mnogi čuvali ogrtače i garderobu plivača. Kada su oni stigli na suvo, krenula su čestitanja i izrazi divljenje onih koji su bili dobro i toplo obučeni. U odnosu na prvo plivanje za Časni krst organizovano u Minhenu prošle godine, ovaj put bilo je više plivača, ali i znatno više posetilaca.

Dragan Aladžić je došao je sa ćerkom Draganom da podrži učesnike i organizatore ovog srpskog i pravoslavnog običaja.

– Lepo je to što je i ove godine organizovano plivanje za Časni krst. To treba da postane tradicija i ovde u Minhenu, kao što je to u otadžbini. Zato smo došli da podržimo i plivače, ali i one koji su to uspešno organizovali – kaže Dragan.

Na kraju, sve je završeno na najlepši način, u dobrom raspoloženju, uz čestitanje i pokoju vruću rakiju, vino ili čaj.

Ideja dvojice parohijana

Ideja da se i u Minhenu organizuje plivanje za Časni krst rođena je prošle godine kada su Miroslav Ilić predsednik Crkvenog odbora i Slaviša Gašić to predložili sveštenicima, a oni prihvatili. Pokazalo se da je to bio pun pogodak, jer je većina plivača bila na nedeljnom bogosluženju u hramu Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog, a onda su autobusom prevezeni do jezera u blizini Minhenskog sajma. Jerej Bojan Simić je primao prijave zainteresovanih plivača, a mnogi su potpisali prijave neposredno pred početak plivanja.