Lična arhiva
Uželeli se druženja uživo: Učenici u Baden-Badenu

Za razliku od prethodnih, školska 2020/2021. godina dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg počela je u znaku pandemije virusa korona i društvene odgovornosti svih učesnika. Prvi put se nastava održava u sasvim izmenjenim okolnostima koje prate nova organizacija rada i novi način realizacije obrazovno-vaspitnih ciljeva.

U skladu sa situacijom u većini nastavnih grupa održavana je neposredna nastava, a samo su učenici u Frajburgu i Baden-Badenu nastavu pohađali onlajn, čekajući saglasnost školskih uprava za korišćenje učionica u nemačkim školama.

Napori koordinatorke Tatjane Popović i roditelja učenika urodili su plodom pa je u novembru grad Frajburg odobrio korišćenje učionice. Služba zadužena za izdavanje saglasnosti dopunskim školama na maternjem jeziku uputila je dopis Generalnom konzulatu Srbije u Štutgartu u kojem navodi da neposredna nastava na srpskom jeziku može da se organizuje u školi “Richard-Fehrenbach-Gewerbeschule”. Odmah po odobrenju utvrđen je i raspored, tako da su časovi četvrtkom od 18.00 do 20.30 časova, a nastavu izvodi učiteljica Biljana Anđelković.

Kao i u Frajburgu i u Baden-Badenu je po odobrenju školske uprave grada i uz saglasnost škole “Vincenti Grundschule” počela neposredna nastava na srpskom koju subotom od 9.00 do 11.30 izvodi učiteljica Slavica Stupar.

– Organizacija i realizacija neposredne nastave sa svim učenicima i nastavnicima u pokrajini Baden-Virtemberg, u ovim teškim vremenima zahteva mnogo truda. Svima nama koji smo angažovani drago je da se na kraju isplatio trud i da je neposredna nastava počela i u Frajburgu i Baden-Badenu. Videti đake motivisane i nasmejane u učionici, u kojoj su živa reč i interakcija nezamenljivi, pravo je malo bogatstvo – ističe koordinatorka Tatjana Popović.

Njene reči potvrđuju i učenici pre svega dečjim žagorom i radošću zbog ponovnog druženja sa vršnjacima.

Milica Drakulić iz nastavne grupe u Baden-Badenu kaže da je srećna što je ponovo u učionici i što je upoznala novu drugaricu Sofiju.

Njenom drugaru iz razreda Balši Peroviću drago je što se konačno sreo sa drugovima koje dugo nije video.

– Trudiću se da ove godine puno naučim – poručuje Balša.

Matija Milošević učenik 5. razreda u Frajburgu kaže da su mu u vreme onlajn nastave nedostajali “pravi” časovi.

– Sada je mnogo prijatnije i baš je interesantno. Najviše volim kada učimo o istoriji srpskog naroda – kaže Matija.

Tatjana Popović

Više od 30 učenika

Tatjana Popović ističe nesebičan trud roditelja u Frajburgu, a posebno Katarine Krstić Tadić. Rezultat svega je sjajan upis više od 30 učenika iz Frajburga i okoline.

Poštuju se mere

– Tokom neposredne nastave svi nastavnici dopunske škole su pre svega u potpunosti posvećeni poštovanju mera zaštite i prevencije od korona virusa. Iskazujući visok stepen društvene odgovornosti oni svoj posao obavljaju u skladu sa preporukama Ministarstva kulture, omladine i sporta Baden-Virtemberga sa kojim imamo uspešnu saradnju – ističe koordinatorka Popović.

Radimo dobre stvari

Andrija Miloševićide u 3. razred u Frajburgu . Navodi da rado ide na časove u dopunskoj školi, jer ima priliku da upozna decu poreklom iz Srbije.

– Zbog toga je sada bolje nego dok smo imali onlajn časove. Sada možemo da se družimo i zato svi rado dolazimo – kaže Andrija i dodaje da mu se sviđa sve što uče o Srbiji.

Mihajlo Stijepić, takođe ide u treći razred.

– Sviđa mi se da idem u srpsku školu jer imam puno drugara i zato što radimo dobre stvari. Najviše volim da slušam kako su se naši vojnici borili u ratu – kaže Mihajlo i dodaje da mu se sve sviđa u dopunskoj školi i da ništa ne bi menjao.

Dunja Tadić

Divno je videti drugare

Dunja Tadić, učenica 7. razreda u Frajburgu, kaže da je zaista lepo što je ponovo počela škola u učionici.

– Uželeli smo se jedni drugih i divno je videti stare, a i nove drugare. Sve je mnogo lakše, a i naš timski rad i učenje. I kada nam nešto nije jasno učiteljica je tu da objasni. Samo neka ovako ostane.