Ivan Strahinić
Romantika: Smiraj dana nad Tisom

Novi Bečej je naselje u centru Vojvodine za koje bi čovek, na prvi pogled, pomislio da je dosadno. Ali nije! Spoj je mirne sredine s fijakerima na ulicama, najromantičnijih zalazaka Sunca, prebogatog kulturno-istorijskog nasleđa punog priča i legendi poput one da je grof Drakula branio crkvu i savremenih proslava kao što su Velikogospojinski dani. Dodajte tome prirodni fenomen cvetanje Tise i dobićete sve osim tipične vojvođanske sredine, kako se učinilo na početku.

– Moj prvi susret s Novim Bečejem je dosta čudan. Svi su znali za Bečej, ali gde je taj Novi Bečej i šta tamo ima?! I kad dođete vidite samo malo banatsko mesto sa divnim kejom pored Tise i nekoliko ulica. Međutim, sa godinama sam počeo da ga otkrivam i “prepoznajem”. I uvideo da Tiski kej nisu samo kej i reka. To je način života – ističe fotograf Ivan Strahinić.

Vožnja brodićima i čamcima: Kanal Dunav-Tisa-Dunav

Za kej na Tisi meštani tvrde da je jedan od najlepše uređenih u ovom delu sveta, apsolutno mesto koje odmara oči i dušu. Strahinić nam to potvrđuje uz mali dodatak da se tamo može uživati u “odličnim ribljim specijalitetima, vožnji čamcima, kuliranju u savršenom zalasku sunca…”

– Čist hedonizam – opisuje ukratko.

Osim u dobroj hrani i vožnji brodićima i fijakerima, gosti Novog Bečeja mogu uživati u šetnjama, kuglanju, pucanju na strelištu, ali i u obilaženju znamenitosti. Pod “obavezno” su muzejska postavka “Kotarka” u Novom Miloševu (svojevrsna poljoprivredna zbirka Banata), jedinstveni muzej starih traktora Žeravica i etno-kompleks Glavaševa kuća, jedina muzejska postavka u Srbiji sa autentičnim nameštajem i sačuvanim duhom građanske kulture 19. veka u Srba prečana (izraz, koji se tada koristio za Srbe koji su živeli na prostoru današnje Vojvodine, Hrvatske i BiH). Treba videti i spomen-sobu u Kumanu posvećenu antifašističkom pokretu zbog koga su selo prozvali Malom Moskvom, kao i ikonu u hramu na kojoj je Isus predstavljen sa ašovom.

Vinogradi uz obalu reke

A tek priče žitelja ovog kraja… Morate čuti onu o bunaru i Dragutinu kao i priču o čamcu na Tisi s kojeg je Darko Kraljić (pionir jugoslovenske zabavne muzike) pisao pesme dok je bio u vezi sa jednom Novobečejkom…

Novi Bečej danas je prepoznatljiv po manifestacijama poput Velikogospojinskih dana (raznovrsnim sadržajem spaja tradicionalno i savremeno), Prolećnog festivala cveća, Testomanije, Srednjovekovnog piknika na Arači, Opasuljivanja kraj Tise…

– Ono po čemu ja pamtim Novi Bečej i zbog čega mu se vraćam su Slano Kopovo i Arača – naglašava za kraj razgovora fotograf koji nam je svojim delima dočarao lepote o kojima priča.

Usred leta nema vode: Slano Kopovo kao pustinja

“Kameleonsko” Slano Kopovo

Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo izgleda sasvim obično i ne previše interesantno. Ali samo kad ima vode u njemu! U vrućim letnjim mesecima i zimi, utisak se drastično menja.

– U nekoliko navrata sam imao prilike da fotografišem Slano Kopovo leti, bez vode, sa ispucalom zemljom koju ne možete da obuhvatite pogledom i niskim rastinjem. Zapitate se da li ste u Arizoni ili Atakami. Zimi na Slano Kopovo dolaze ždralovi, na hiljade njih. Svake zime! Čudo je kakav je to osećaj. Kad su na zemlji vrlo su pažljivi i imaju tačnu granicu do koje će vam dozvoliti da priđete. A kad polete… To treba videti – priča oduševljeno Strahinić.

Hiljade ždralova stiže svake zime

On dodaje da se tamo, osim ždralova, vrlo često zimi mogu videti srne, koje u nekoliko skokova pretrče ravnicu, kao i zečevi.

– Pravi mali zoološki vrt na otvorenom – konstatuje za kraj naš sagovornik.

Usamljena u ravnici: Arača niče iz žitnih polja

Mistična Arača

U srednjovekovnom naselju Arača, usred njive, nalaze se ostaci benediktanske opatije iz 1230. godine. Podignuta je na temeljima starije pravoslavne bogomolje koju su Turci 1551. srušili posle bitke kod Bečejske tvrđave na Tisi. Zajedno su je tad branili junaci despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, mađarski i rumunski vitezovi Vlada Cepeša (poznatijeg kao Grof Drakula). Prema legendi, u Arači se lečio engleski kralj Ričard Lavlje Srce na povratku kući koristeći lekovito blato iz obližnjeg rezervata prirode Slano Kopovo.

– Arača je mistična građevina, sama u ravnici, pa još više golica maštu. Čudno je kad joj prilazite. Kao da niče iz žitnih polja. A kad joj priđete, jednostavno se nadvije nad vama i pusti vas da uživate u tišini – podelio je fotograf impresiju o ovom lokalitetu.