Youtube/TVKopernikus
Gordana Bjelobrk

Nova imena ne starija od tri decenije su kratka za devojčice i tradicionalna srpska za dečake, objašnjava za “Vesti” Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

– Nikada nismo imali ovoliko kratkih ženskih imena, koja po formi podsećaju na nadimke, a mislim da je taj trend internacionalizacije ženskih i tradicionalizacije muških imena počeo devedesetih – kaže ona.

Ukazuje i da, ako se vratimo pola veka unazad, statistika nam govori da se u Srbiji rodilo najviše dečaka koji se zovu Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran i Nikola, a devojčice su najčešće Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana.

– Milica je staro srpsko ime, a tradiciju davanja tog imena roditelji su održali i u protekloj deceniji. Što se trenda tiče, nekada je kao internacionalno ime devojčicama davano Marija, a danas su to kratka ženska imena – priča Gordana Bjelobrk.

Upravo devedesetih postaju popularna: Tea, Anja, Ema, Lea, Iva, Una, Sara, a Dunja među deset najviše davanih ulazi 2000, da bi tokom protekle četiri godine najviše srpskih devojčica dobilo je ime Sofija.

Roditelji danas mnogo ređe daju mališanima ime Dragan, nego sredinom prošlog veka, ali statistika govori da je i dalje jedno od najčešćih.

Razlog brojnosti je, pojašnjava nam Gordana Bjelobrk, što to ime nosi velika populacija dečaka iz šezdesetih i sedamdesetih koji su i danas živi.

Najviše onih s imenom Dragan je u Zrenjaninu, Boru, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Požarevcu, Valjevu, Kraljevu, Zaječaru, Nišu, Pirotu i Vranju.

Do 1940. Milan je bilo najpopularnije muško ime, a Radmila žensko i dok su Rade prednjačile i posle Drugog svetskog rata, dečaci sve češće bili Slobodan i Petar. Davanjem tih imena, kako ukazuju etnolozi, roditelji su pokazivali opredeljenost za monarhiju ili socijalizam.

Svaka nova decenija je donosila i nove trendove, pa su od sredinom veka Ljiljana bila najpopularnije žensko ime, a pratile su je Slavice, Gordane, Mirjane i Zorice. Polovinom šezdesetih izdvojila su se imena Dragan i Zoran, a sedamdesetih i osamdesetih su prednjačili Dejan i Jelena. Početkom devedesetih pa do 2011. primat su držali Milica i Nikola. Jugoslav i Jugoslava su od raspada Jugoslavije skraćeni na Jug, što je na srpskom jedna od strana sveta.

Prednjače kraljevi

U Beogradu, prema publikaciji Republičkog zavoda za statistiku živi najviše muškaraca s imenom Aleksandar, a u Novom Sadu onih koji se zovu Milan. Ivan i Marija su najčešći u Subotici, a slede Ana, Jelena, Eržbet i Ilona. Edin vodi u Novom Pazaru od muških, a slede ga Emir i Enes, dok su devojčice Emine, Amine, Azre, Fatime i Sabrine.

Atanasije – besmrtan

Zanimljivo je da je mnogo muških imena naših predaka ostalo u prošlom vremenu i danas se daju tek sporadično. Ta imena najčešće potiču iz grčkog jezika poput Arsenije, u prevodu hrabar, junačan i uzvišen ili Atanasije odnosno besmrtan. Dmitar je izvedeno od grčkog Demetrios u značenju “zemljin rod”, Đurađ, Georgios ili “zemljoradnik”, a Ignjat Ignatios, ognjeni ili vatreni. Zaharije je biblijsko “zakarja” iz starohebrejskog i znači “Bog se pominje”, a Velizar od starotračkog Belisarios, dok je Gordan izvedeno od imena cara Frigije Gordiosa.

Sutra – Najpopularnija imena u Srbiji (3): Sujeverje krstilo decu