EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Nepravde su sastavni deo života, samim tim i sporta. Koliko puta vam se desilo da se iznervirate zbog nekog poraza, promašaja, prestupa? Kako li je tek akterima tih situacija? To samo oni znaju. Onaj poslednji, u Judžinu, kada je Ivana Španović Vuleta ostala bez medalje, pošto je njen najdalji skok poništen zbog prestupa, bio je povod da se prisetimo nekih nepravdi, koje su doživeli srpski sportisti.

Pošto je Ivana kao povod, razume se da je ta poslednja situacija prva na spisku. Vuleta je nedavno učestvovala na Svetskom prvenstvu u Judžinu. Skakačica udalj mogla je do bronzane medalje u SAD, jer je posle sjajnog skoka imala dužinu bolju od Brazilke Letisije Oro Melo koja je skočila 6,89 metara. Međutim, tada se oglasio kompjuter, sa porukom da je Srpkinja prestupila!

Ne treba vam “pamćenje slona” da biste se setili kako je ista Ivana već imala situaciju koja se retko viđa, ili ne viđa na terenima. Sve se desilo takođe na Svetskom prvenstvu, samo u Londonu. Te 2017, tokom poslednjeg skoka, spao joj je papir sa brojem na leđima. Za sve je bila kriva špenadla, koja se otkopčala, pa je broj spao sa Ivaninih leđa. Skok je bio preko sedam metara, ali je papir napravio trag u pesku ispod linije, pa je Ivana Španović na bizaran način ostala bez bilo kakve medalje, umesto da se iz Londona vrati sa titulom šampionke sveta. Kakav maler!

Duplu nepravdu doživeo je i Milorad Čavić. I ne zna se koja više boli. Možda za nijansu onaj koji mu je priređen na Olimpijskim igrama u Pekingu. I danas mnogi nemaju dilemu da je popularni Čavke bio prvi u trci 100 metara delfin, da je do cilja stigao pre Majkla Felpsa, ali… Drugi peh Milorada Čavića desio se na EP u Holandiji, kada je posle maestralne trke na 50 metara delfin izašao na pobedničko postolje u majici – Kosovo je Srbija. Disciplinska komisija Evropske plivačke federacije je zbog žalbe koju je podneo organizacioni komitet EP, hitno zasedala i donela odluku o suspenziji Čavića i oduzimanju odličja! Ne samo da su mu oduzeli osvojenu medalju, već su mu zabranom da se takmiči u disciplini 100 metara delfin oduzeli pravo da uzme još jedno zlato!

Šta tek da kaže Novak Đoković? Koliko je nepravde doživeo najbolji teniser sveta? Ne zna se da li je veća ona na US openu, ili ona u Australiji. U septembru 2020. najbolji teniser sveta je izbačen sa Otvorenog prvenstva Amerike, pošto je nehotice pogodio linijskog sudiju – gospođu Loru Klark. Posle jednog izgubljenog gema, Đoković je nepromišljeno udario lopticu iza leđa, ne gledajući gde je poslao, a ona je, za maler, pogodila Klarkovu. U januaru 2022. godine Novak je dobio medicinsko izuzeće za učešće na Australijen openu, a onda je, kada je stigao, smešten u pritvor! Politička igra premijera Skota Morisona koštala je deportacije Đokovića. Najboljem teniseru sveta nije omogućeno da se bori za novi grend slem trofej.

Tu su i nevažeće nedelje na ATP listi, koje je ova krovna organizacija “poništila” zbog korone, a tu su i oduzeti bodovi sa prošlogodišnjeg Vimbldona, odnosno nevažeći izvojevani na ovogodišnjem, gde je Nole bio najbolji.

Ne tako davno, na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji, “orlovi” su doživeli veliku sudijsku nepravdu, koja ih je koštala eliminacije sa Mundijala. Ta fudbalska golgota možda nije veća od one u Montevideu, ali jednako boli. Peče nedosuđeni penal nad Aleksandrom Mitrovićem, kada su ga držala dvojica fudbalera selekcije zemlje “satova, sira i čokolade” i nedosuđeni prekršaj za najstrožu kaznu, koji nemački arbitar, Feliks Brih nije video.

Tijanine suze

Srpska tekvondistkinja Tijana Bogdanović zahvaljujući sudijskoj nepravdi ostala je bez zlatne medalje na OI u Riju 2016. godine. Bogdanovićeva je u finalu izgubila od Kim So-Hui iz Južne Koreje sa 7:6, pošto joj arbitri nisu priznali poen za pobedu sa objašnjenjem da je vreme isteklo, što nije bio slučaj. Udarac bio joj doneo izjednačenje i zlato.

Tundžeri nagazio aut-liniju

Košarkaška reprezentacija Srbije ostala je bez medalje na EP u Turskoj 2010. Turski košarkaš Kerem Tundžeri u polufinalu protiv Srbije, tada je pre poslednjeg koša za konačan rezultat 83:82 nagazio aut-liniju, međutim sudije se nisu oglasile. Iako je TV snimak pokazao na tešku materijalnu grešku, arbitri nisu reagovali. Uzalud su bile žalbe srpskih košarkaša i čelnika Saveza, Turci su otišli u finale gde su poraženi od SAD. Ta nepravda i danas jednako boli, kao pre 12 godina…

Diskvalifikacija s OI

Iako je od jedne od najvećih, ne srpskih, već svetskih nepravdi, prošlo 30 godina i dana se govori o šteti koja je naneta timu Jugoslavije 1992. Olimpijci su se vredno spremali za Barselonu, oni u ekipnim sportovima su već imali kupljene avionske karte, ali su sa aerodroma, umesto u Španiju otišli kućama. Rukometaši, rukometašice, košarkašice i vaterpolisti nisu imali priliku da pokažu svetu da pripadaju samom vrhu.