MN Press
Milorad Čavić

Kažu da ko gubi, ima pravo da se ljuti. Ovoga puta, s razlogom. Ivana Španović Vuleta imala je i te kako povoda da se naljuti, što zbog broja na dresu na Svetskom prvenstvu u Londonu 2017, što zbog nedavnih dešavanja u Judžinu, gde su je milimetri (ili nisu) odvojili od bronze.

Srpska skakačica udalj mogla je do bronze u SAD jer je posle sjajnog skoka imala dužinu bolju od Brazilke Letisije Oro Melo. Skočila je 6,89 metara, ali je kompjuter rekao: prestup. Na društvenim mrežama je vrlo brzo osvanula slika na kojoj se vidi da prestupa nije bilo, odnosno skrinšot snimka. Ipak, kompjuter koji odnedavno odlučuje o sudbini skakača rekao je svoje. Gledale su sudije snimak na kojem se vidi da Srpkinja ne gazi liniju, međutim odluka je ostala, pa je Ivana na kraju bila sedma, sa najboljim skokom od 6,84 metra.

Gorak ukus

Ivana je teško podnela činjenicu da je ostala bez odličja.

– Ne znam koliko njih ovo treba da čuje, ali… Jureći za rezultatima, toliko toga prođe van tvog radara. Ne prihvatam činjenicu da pognute glave treba da napuštaš zaletište, strepiš od mišljenja i komentara drugih, pritom zaboravljajući da je jedino važan bio napor, tvoj put i tvoja borba koje ti iznosiš na borilište, niko drugi. Nesporno, ja svoju dugu karijeru privodim kraju, prihvatajući sve dobre i loše dane (loših dana u godini ima, ipak, mnogo više), i ovaj dan ne doživljavam kao neuspeli, jer nije – napisala je Ivana na Instagramu.

Ipak, nije svejedno Srpkinji.

– Kao čoveku, gorak ukus mi stvaraju teški razgovori sa devojkama sa kojima skačem godinama, sve suze, neutešne reči i zagrljaji koje krišom delimo jer ne smeš da pokažeš da te to, ipak, slama. Jer nemaš prava na loš dan, nemaš prava da zastaneš, ne smeš da ispadneš slabić. Ipak, pokušavam da ih ohrabrim da je sport mnogo više od medalja, makar i malo, svojim primerom i koliko mogu. Neki dožive da osete slast istih, neki nikada, ali je ulog kod svih isti – daju sve što imaju. Svoje vreme, svoje zdravlje, fizičko i mentalno, beskompromisnu žrtvu sledeći svoje snove. Ovo je samo još jedan od onih dana koji će proći kao i svaki drugi – završila je Vuleta.

Iako je bilo upitno da li će najbolja srpska atletičarka više se takmičiti, Ivana se brzo sabrala i poručila da će se okušati na Evropskom prvenstvu.

Nepravde je doživeo i Milorad Čavić. Na Olimpijskim igrama u Pekingu ostao je bez zlata. I danas mnogi nemaju dilemu da je popularni Čavke bio prvi u trci 100 metara delfin, da je do cilja stigao pre Majkla Felpsa, ali… Njegov “greh” je očigledno bio što je pobedio američku plivačku legendu. Felps je na tim Igrama postavio rekord – osvojio je osam olimpijskih zlata. Čavić je bio kolateralna šteta u celoj priči. Njegovo srebro za nas je zlato. Kompanija Omega, merilac vremena na takmičenju, izdala je sramno saopštenje u kome je poručila da Srbin “nije dovoljno jako pritisnuo taster”. Zbog toga je, navodno, Felpsu pripalo zlato.

– Oduvek sam, u srcu, znao da sam pobedio. Znam i da su neki mediji želeli da priznam poraz, ali to nikad nisam uradio, jer sam ja osvojio zlato! I dalje boli to što je Omega bila i ostala Felpsov sponzor. Uvek je imala interes da ga brani, umesto da kaže da mu sistem nije na višem nivou. Ipak, problem je kada jedna firma drži monopol u nekoj organizaciji. Koliko sam pročitao, Omega je samo jednom unapredila sistem od 2008. godine. Kad god vidim nekog sportistu da nosi njenu marku satova ili ih reklamira, doživljavam ga malo drugačije i uvek se pitam šta bi radio da upadne u sličnu situaciju kao ja. Verovatno bi dobio ono što je zaslužio – rekao je Milorad Čavić mnogo godina kasnije.

Besane noći

Čavić razmišlja da srebro pokloni nekome.

– Zato što sam osvojio zlato! Razmišljam da li da medalju poklonim sinu Maksimu, ali on je previše mali da bi razumeo ko sam ja bio u sportu. Mislio sam i o svom treneru Majku Botonu, da mu na taj način iskažem ljubav i zahvalnost za sve što je učinio za mene. On zbog američkog bojkota Igara u Moskvi 1980. nije mogao da se takmiči na 100 m leptir. Pričali smo i on se samo nasmejao – kaže Čavić.

Drugi peh Milorada Čavića desio se na EP u Holandiji, kada je posle maestralne trke na 50 metara delfin izašao na pobedničko postolje u majici – Kosovo je Srbija. Iako je istu majicu nosio tokom celog šampionata u Ajndhovenu, Disciplinska komisija evropske plivačke federacije je tada zbog žalbe koju je podneo organizacioni komitet EP, hitno zasedala i donela odluku o suspenziji Čavića i oduzimanju odličja! Išli su toliko daleko da su mu zabranili da učestvuje u disciplini 100 metara delfin i time mu oduzeli pravo da uzme još jedno zlato!

Kandže nepravde na sopstvenoj koži osetila je i Tijana Bogdanović. Umesto da se iz Rija vrati sa zlatom, morala je da se zadovolji srebrom. Zbog sudija. Iako se na TV snimku jasno videlo da je Tijanin udarac bio ispravan, u poslednjoj sekundi sudije su odlučile da ga ne priznaju. Da jesu, Bogdanovićeva bi imala dodatnu priliku da postane olimpijska šampionka.

– Bilo je mnogo neprospavanih noći posle svega. Nisam nikada pogledala snimak finala u kom sam nezasluženo ostala bez zlata. Ipak, znam da sam napravila veliki uspeh osvajanjem medalje. Uz sve to, kada sam videla podršku koja je stizala iz Srbije, ostala sam bez reči. Ona je pala u poslednjoj sekundi, trebalo je da dobijem još jedan bod, izjednačim na 7:7 i da o najsjajnijoj medalji odlučuje “zlatni” bod. Ne znam kako bi se to završilo, bilo bi neizvesno, ali razočarana sam jer na ovako velikom takmičenju sudije to nisu videle – govorila je tada Tijana.

Sudijska bruka u Turskoj

Jedna od najvećih košarkaških krađa dogodila se na Svetskom prvenstvu u košarci 2010, kada smo odmerili snage sa selekcijom Turske. Srbija je predvođena Dudom Ivkovićem igrala odlično, eliminisala Hrvatsku, zatim i favorizovanu Španiju, ali su onda na red u polufinalu došli domaćini prvenstva, Turci. Suđenje je u većem delu ovog meča bilo naklonjeno domaćima, ali je Srbija ipak uspešno odolevala i držala rezultatski priključak. Na 4,5 sekundi do kraja meča “orlovi” su imali prednost 82:81, a Turska napad. Postigla je koš, ali se jasno vidi da je Tunčeri u trenutku dok je imao loptu u posedu, jednom nogom bio van granica igrališta. Sudije to nisu videle, ili nisu želele da vide. Koš je priznat, a Srbija poslata u borbu za bronzu.

Prokleta špenadla

O drugom “slučaju Španović” mnogo toga je rečeno još 2017, kada se dogodio. Prokleta špenadla kriva je za sve, pa je ubrzo posle ove nezgode izbačena iz upotrebe!

– Posle mene i onog peha, povučeni su brojevi sa leđa. Sa mnom je bio presedan – rekla je Ivana kasnije.

Tada, u Londonu 2017, ostala je bez svetskog zlata pošto joj je broj spao sa leđa i ostavio otisak u pesku, pa se umesto skoka preko sedam metara, računao trag broja…