Youtube/Reflektor Čačak
Nesreća za nesrećom: Lučanska fabrika

Ponovo vatra u fabrici “Milan Blagojević – Lučani” i opet povređena dvojica radnika. Sve se dešava u jeku suđenja za smrt dvojice radnika u nesreći koja se desila u julu 2017. Obrazloženje iz fabrike da je poslednji incident u stvari “tehnološki požar koji se događa u sklopu tehnološke proizvodnje”, naljutilo je sindikalce Sloge, koji smatraju da se radi sve kako bi se događaj relativizovao i zahtevaju hitnu smenu generalnog direktora fabrike Radoša Milovanovića.

Milovan Milivojević, otac Milomira Milivojevića (26), jednog od dvojice radnika stradalih 2017. godine, ukazuje za “Vesti” da je samo tokom Milovanovićevog mandata poginuo 21 radnik.

– Do sada je blizu 40 radnika povređeno, a osim opekotina, bilo je i slučajeva da radnici ostanu bez ruke i bez prstiju. To je šezdesetak ljudi, za koje direktor fabrike treba da snosi odgovornost – kaže Milivojević i pita šta još treba da se desi da bi Milovanović, koji još pre deset godina mogao da ode u penziju, podneo ostavku.

Udruženi sindikati Srbije Sloga traže hitnu smenu direktora Radoša Milovanovića, kompletnog Upravnog odbora fabrike, kao i smenovođe zbog požara u kome su povređena dvojica radnika. Oni, kako navode , smenu, istragu i odgovornost traže zbog sramnog objašnjenja za javnost da je požar nešto što se događa u proizvodnji.

– Kakav tehnološki požar?! – pita lider tog sindikata Željko Veselinović. On ističe da takav termin ne postoji.

– Očito je taj termin plasiran medijima za zamajavanje javnosti. Ovim su pokušali da relativizuju eksploziju i izašli u javnost sa pričom kao da je to što se desilo nešto potpuno normalno – kaže prvi čovek Sloge.

Gotovo da ne prođe godina bez nesreće u fabrici “Namenska – Milan Blagojević”. Prošle godine su bila tri, u januaru su povređena dva radnika, u septembru još jedan koji je ostao bez ruke, a potom se desila eksplozija, u kojoj je povređen jedan radnik.

U septembru 2015. u požaru su povređena četiri radnika, a jedan od njih je preminuo. U junu 2012. u eksploziji je povređen jedan radnik, a u septembru 2011. u požaru su stradala dvojica, od kojih je jedan preminuo od posledica opekotina. Ipak, najveća nesreća dogodila se 1997. godine, kada je poginulo čak osam radnika. To je jedina nesreća za koju je javnosti poznato da je neko odgovarao. Presuda za osam mrtvih doneta je čak deceniju i po posle te tragedije, a dvojica rukovodilaca fabrike dobila su 12 i 14 meseci zatvora, dok je direktor Radoš Milovanović oslobođen odgovornosti.

Za većinu havarija, uključujući i one sa smrtnim ishodom, išlo se na vansudsko poravnanje, odnosno materijalnu odštetu.

Odbio da žmuri

Statistika govori da je proces proizvodnje nebezbedan za radnike, a Mirjana Milivojević, sestra poginulog Milomira ukazuje za naš list da se tokom svih ovih godina izdvojio jedan častan primer čoveka, koji nije hteo da “žmuri na stravu i užas u fabrici”.

– Nekadašnji predsednik Upravnog odbora fabrike Mirko Joković je 2004. godine podneo ostavku, a kao jedan od razloga naveo je da je bezbednost radnika stavljena na poslednje mesto – ukazala je ona.

Stojić promenio ploču

U poslednjem incidentu dva radnika su dobila poderotine prilikom bežanja, ali nemaju opekotine, pa su pušteni kući. Milovan Milivojević ne isključuje mogućnost da je požar podmetnut da bi mogli da kažue da je to normalna stvar u procesu proizvodnje.

– Pokazuje se da požari nisu neuobičajena stvar, i to dan pre nego što je zakazana nagodba sa bivšim šefom zaštite na radu Tomom Stojićem koju ne prihvatamo. On je pričao da nije kriv i da je sve bilo po propisu, a sada kaže da jeste, pa je svima jasno da je pristao da se žrtvuje za direktora – kaže Milivojević.