youtube.com/Info LIGA Ivanjica
"Spontana" podrška direktoru: Radnici iz Lučana pred sudom

Neki sa kojima sam decenijama “delio hleb”, iz Lučana su došli u Ivanjicu da na suđenju za pogibiju mog sina Milomira (26), daju podršku direktoru fabrike MB Namenska Radošu Milovanoviću, dok su istovremeno moju porodicu i mene najvulgarnije izvređali, kaže za “Vesti” Milovan Milivojević.

Otac jednog od dvojice radnika, stradalih u nesreći koja se dogodila u lučanskoj fabrici 2017. godine, dešavanja posle suđenja trojici rukovodilaca opisuje kao “potpuni cirkus, po scenariju sa suđenja bivšim predsednicima opština Brus i Grocka, Milutinu Jeličiću Jutki i Dragoljubu Simonoviću”.

Osim direktora Radoša Milovanovića, za nesreću u vojnoj fabrici optuženi su i rukovodioci Toma Stojić i Vladimir Lončarević. Trojac se tereti za krivično delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina. Do eksplozije, o kojoj su “Vesti” pisale, došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Milivojević, koji sa suprugom i ćerkom Mirjanom vodi bitku za pravdu, kaže da nije mogao da poveruje svojim očima da su u gomili pred sudom njegovi šefovi, kolege, deo komšija i zaposlenih u fabrici.

– Neke koji su tamo došli ćerka i ja videli smo pre suđenja u lučanskim kafićima kako piju alkohol, pa uzimaju gorivo na pumpi, na kojoj inače fabrika plaća točenje i sve smo to slikali. Smučilo mi se kad sam video kako aplaudiraju tom čoveku, a mene psuju i viču da tužbom hoću da im decu ostavim bez hleba. Ja sam im prišao i zahvalio na uvredama, ali i rekao “da Bog da vama da doživite moju sudbinu, samo što neću tada da podržim direktora nego vas” – prepričava nam ogorčeni otac.

Od bliskih ljudi u fabrici čuo je i da su išli neki članovi sindikata i pravili spiskove ko će da pruži podršku direktoru pred sudom.

– Fabrika ima dva autobusa, ali njima nisu mogli u Ivanjicu, jer tu vožnju odobrava direktor. Zato su rekli ljudima da idu svojim kolima uz obezbeđeno gorivo kako bi sve izgledalo spontano – kaže Milovan i navodi da većina njih nije došla svojevoljno, već im je to bila radna obaveza.

Sestra stradalog mladića Mirjana Milivojević ističe da radnici koji su došli da aplaudiraju direktoru fabrike treba da zahvale njenom mrtvom bratu za sve benefite koji su im dati posle njegove pogibije.

– Njima su, zahvaljujući mom bratu, promenjena odela i sad imaju mnogo veću zaštitu. Burad više nisu kartonska već prohromska, ugrađene su i kamere, a plate su im sa 60.000 (oko 500 evra) skočile na 100.000 (skoro 850 evra). Zbog svega toga je bratu i nama trebalo dati podršku – kaže za “Vesti” Mirjana. Ona zna da radnici pred sudom nisu bili svojevoljno. Međutim, kako kaže, niko nije mogao ni da ih natera da dođu.

Pomoć predsednika

Suđenje je opet odloženo na predlog tužioca Stevana Milićevića pošto je Tomo Stojić, koji je u vreme nesreće bio rukovodilac zaštite na radu, odlučio da prizna krivicu. Sledeće ročište zakazano je za 15. novembar.

– Nikad se ne bi ni pokrenulo da nisam uspeo da dođem do predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Rekao sam mu da ću se boriti za istinu dok dišem i hodam, a on je obećao i učinio da suđenje počne – kaže Milovan Milivojević.

Otac poginulog mladića smatra da bi bilo dobro da se proces izmesti iz Ivanjice, ali se zabrinuto pita kako će izvesti dokaze i svedoke dok je 75-godišnji Milovanović na čelu fabrike.

Za iskaz dobili otkaz

Do eksplozije i požara došlo je 14. jula 2017. godine, a Insajder je objavio izveštaj Ministarstva odbrane pod oznakom “strogo poverljivo”. U tom izveštaju se navodi i da u vreme nesreće u MB Namenska čak 11 “mera, radnji i postupaka” nije realizovano u skladu sa propisima. Objavili su i dokumente koji dokazuju i da objekat ispred kojeg se desila nesreća, a bio je u funkciji, nije imao upotrebnu dozvolu. Radnici koji su tužilaštvu i policiji dali izjavu tvrde da je u magacinu gde se desila nesreća bilo četiri puta više baruta od predviđenog i da su burad duplo teža, ostali su bez posla.