Facebook/Demokratski front
Nebojša Medojević

Vlada Crne Gore je pala, ali kriza nije okončana jer političke varnice sevaju sa svih strana. I dok u URA Dritana Abazovića, koji traži formiranje manjinske vlade, ističu da su počele konsultacije o budućim potezima, jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocenjuje da je, posle pada kabineta Zdravka Krivokapića stanje u zemlji “haotično”, uz najavu da će u slučaju izdaje narodne volje biti masovnih demonstracija.

– Nikome nije jasno šta se dešava, a ako bude formirana manjinska vlada glasovima DPS to će sigurno izazvati ozbiljnu destabilizaciju u Crnoj Gori. Ako bude došlo do ovakve izdaje, jedino što nam je na raspolaganju su demonstracije, i sve one legitimne metode borbe kako u parlamentu tako i na ulici – kazao je Medojević za TV Prva.

Ukoliko se formira manjinska vlada glasovima DPS to će sigurno, prema njegovim rečima, izazvati ozbiljnu destabilizaciju, jer je “došlo do prekrajanja izborne volje građana, izdaje, do političkog inženjeringa”.

Istakavši da se,”u normalnim demokratijma”, kada vlada izgubi poverenje organizuju konsultacije lidera parlamentarnih stranaka i pravi dogovor o vanrednim parlamentarnim izborima, Medojević je rekao da se u Crnoj Gori “desio veliki ideološki i politički zaokret od strane predstavnika URA”.

– Sada je izazvan dodatni institucionalni vakuum. Jako je teško pozivati se samo na ustavne procedure. Demokratske procedure govore da je trebalo napraviti konsultacije i dogovoriti se oko izbora. Ustav predviđa mogućnost da novih 41 poslanik od 81 koliko ih ima u crnogorskom parlamentu, predloži novog mandatara predsedniku Crne Gore i da on imenuje mandatara koji bi kasnije sastavljao vladu – objasnio je on uz napomenu da to nije moguće jer je očigledno postignut sporazum određenih partija još pre nekoliko meseci potpisivanjem “čuvenog memoranduma” gde se videlo da će, kako tvrdi, “uz podršku međunarodnih sila doći do formiranja manjinske vlade”.

S druge strane funkcioner URA Zoran Mikić potvrdio je da su tokom vikenda počele konsultacije i otkrio da se prvo razgovara sa kolegama iz parlamentarne većine sa kojima je potpisan Memorandum o političkoj saradnji, a to su SNP, Civis i manjinske partije. Potom, kaže i sa ostalima.

– Model manjinske vlade ponudili smo svim poslanicima kojih je 81. Jasni smo da u vladi ne mogu biti DPS i DF. Očekujemo da u narednih desetak dana budu okončani razgovori. Ne treba gubiti vreme u nepotrebnim partijskim prepucavanjima – poručio je Mikić.

O smeni Bečića

Poslanici u Crnoj Gori na vanrednoj zasedanju danas bi, na zahtev opozicije, trebalo da raspravljaju o smeni predsednika Skupštine Alekse Bečića. Demokrate, čiji je Bečić lider, su uoči zasedanja ocenile da je svako, ko bude glasao za njegovu smenu ili ne bude učestvovao u glasanju, napravio dil sa DPS i formirao novu parlamentarnu koaliciju. Iz SNP i DF, stranaka koje sa Demokratama čine parlamentarnu većinu, potvrdili su da neće glasati za njegovu smenu, a u GP URA kažu da će imati konsultacije unutar koalicije i da će od toga zavisiti kako će glasati.