Z. M.
Predavanje u parohijskoj sali

U parohijskoj sali hrama Vaskrsenja Hristovog u Beču episkop austrijsko-švajcarski Andrej održao je predavanje na temu sabranih dela Svetog vladike Nikolaja posvetivši posebnu pažnju 9, 10. i 11. knjizi.

Tokom predavanja je govorio o žitiju vladike Nikolaja, koji je takođe jedan deo svog života proveo u inostranstvu.

– Sveti vladika Nikolaj za sve što je radio u pastirskom životu koristio je najjače oružje – narodni jezik. Upravo u tom duhu ostavio je neprocenjivo zapisano blago, ocenio je episkopi Andrej.

On je dodao da je vladika Nikolaj uspeo da napravi vrlo tešku bogoslovsku simbiozu narodnog i akademskog, gde je uvek prednjačilo ovo prvo, što ga je pratilo sve do kraja njegovog ispovedničkog života.

Veličina dela koje je za sobom ostavio, kao i sam život vladike Nikolaja, svedoče o tome da ga sa punim pravom možemo nazivati svetim Nikolajem Velikim, zaključio je episkop Andrej i dodao da smo dužni istaći i veliki trud vladike šabačkog Lavrentija, koji je omogućio i lično se angažovao oko objavljivanja ove neprocenjive zbirke sabranih dela i koji i danas požrtvovano radi na prikupljanju materijala i tekstova koje su drugi pisali o Svetom vladiki Nikolaju.