Pixabay.com

Kardiohirurg Svetozar Putnik potvrdio je da od početka epidemije nije bilo nijedne transplantacije srca. Jedna je urađena početkom prošle godine i od tada nijedna. Odluka Ustavnog suda iznenadila je i njih kao medicinske profesionalce koji se bave transplantacijom.

– Organ sada čeka više od 50 bolesnika, a određeni broj ih nije dočekao. Odluka Ustavnog suda imaće negativan uticaj na dalji odziv građana da doniraju organe. Ne mogu da pokažem ljude koji leže na intenzivnoj nezi i imaju 30-35 godina i vape da im neko pomogne. Mislim da, kad bi to ljudi videli, slika bi se promenila – istakao je za RTS dr Svetozar Putnik.

Transplantacioni program u Srbiji je i ranije, kako kaže, bio na začelju u odnosu na druge zemlje Evrope. I dalje je potrebna saglasnost porodice.

Slavica Obradović je potpredsednica udruženja Zajedno za život i jedna je od 40 pacijenata u Srbiji koji čekaju na transplantaciju jetre. Ona čeka punih sedam godina. Zastoj je nastao u početku kada se nisu radile transplantacije, a onda kada je program krenuo, važio je samo uz potpisivanje donorskih kartica, ona čeka i dalje…

Sutra – Naša zemlja na začelju Evrope po broju transplantacija (5): Meka saglasnost