Youtube/Happy Tv
Emilija Nestorović

Dr Emilija Nestorović, kardiolog i načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, kazala je da joj je jasno na osnovu čega je Ustavni sud nedavno osporio odredbe zakona o presađivanju organa.

– Zakon je prekopiran od uspešnih zemalja i odlično funkcioniše u više od 20 država. Ali zbog mentaliteta našeg naroda kod nas je doneta tzv. meka saglasnost, što znači da porodica odlučuje o tome da li će njihov član moći da bude donor. To znači da iako se neko za života nije izjasnio da ne želi da bude donor, porodica daje završnu reč. U SAD, Nemačkoj, Kanadi se građani izjašnjavaju da li žele da budu donori i ako žele porodica se ne pita. Sve ovo što se dešava s odredbama Ustavnog suda imaće negativni uticaj na transplantacije ako se uskoro ne reši – izjavila je za medije dr Nestorovićeva.

Zemlje lideri u broju transplantacija, poput Španije i Hrvatske, koje imaju više od 40 donora na milion stanovnika, prolazile su svojevremeno kroz slične situacije, pa se, kaže doktorka, očekuje da ćemo i mi vremenom prevazići ove “bolesti” i prepreke u društvu